Ini adalah senarai 10 telefon bimbit termahal di dunia

Sebilangan besar orang menggunakan telefon bimbit sebagai alat komunikasi. Tetapi ada juga beberapa orang yang menggunakannya sebagai aksesori dan perhiasan. Sekiranya anda tidak percaya, yang berikut akan mengkaji 10 telefon bimbit termahal di dunia hari ini.

Pelbagai telefon bimbit dibungkus oleh emas, permata, dan pelbagai logam dan batu berharga lain. Masalah spesifikasi tentu saja jumlahnya kerana pembeli akan lebih menumpukan pada keindahan bentuknya.

Sebilangan telefon ini termasuk penjenamaan semula dari produk arus perdana, seperti iPhone dan HTC One. Tetapi ada juga yang dibuat khusus untuk tujuan fesyen seperti telefon bimbit Vertu.

Ini adalah senarai 10 telefon bimbit termahal di dunia

1. HTC One Gold Edition

Ketika Apple dan Samsung mengeluarkan telefon pintar berwarna emas, HTC juga tidak ingin ketinggalan. Tetapi selain menampilkan warna yang sama, HTC nampaknya melapisi telefon bimbit dengan emas asli.

Telefon bimbit adalah HTC One (M7) Edisi Emas. Telefon bimbit termahal yang pernah dibuat oleh HTC tidak dijual secara bebas di pasaran kerana hanya menghasilkan sebanyak 5 keping. Untuk harganya, HTC mengeluarkannya dengan harga £ 2,750.

2. Stuart Hughes iPhone 5 Black Diamond

telefon bimbit termahal di dunia

Sebenarnya tanpa diberi aksesori tambahan, harga iPhone lebih mahal daripada telefon pintar lain. Sekarang harganya akan jauh lebih mahal setelah diberi batu permata tambahan. Ya, Stuart Hughes iPhone 5 Black Diamond dibalut dengan ratusan permata di sekitar selongsong sehingga harganya berubah menjadi £ 10,000,000.

3. Tonino Lamborghini Antares

Pengilang kereta mewah Lamborghini juga tidak mahu ketinggalan dengan melancarkan telefon bimbit Lamborghini Antares Tonino. telefon bimbit termahal di Indonesia dan dunia dibungkus dengan emas dan pelbagai bahan premium lain. Sekiranya anda berminat untuk membelinya, anda perlu mengeluarkan £ 2,500.

4. Pautan Tag Heuer

Tag Heuer Link adalah telefon bimbit termahal di dunia yang sudah cukup lama kerana dilancarkan pada tahun 2011. Telefon bimbit ini dengan bahan premium juga mempunyai badan yang tahan air dan tahan hentaman. Malangnya, telefon bimbit Rp 80 juta ini tidak sesuai untuk pengguna gadget kerana hanya membawa sistem operasi Android 2.2 Froyo dan bentuknya serupa dengan PDA.

5. Reka Bentuk BlackBerry Porsche P9981

Blackberry Porsche P9981

Satu lagi pengeluar telefon pintar arus perdana yang juga menghidupkan pasaran telefon pintar termahal di dunia ialah BlackBerry. Ya, BlackBerry Porsche Design P9981 adalah telefon bimbit termahal yang pernah dikeluarkan oleh pengeluar Kanada. Sayangnya, keindahan di luar tidak dapat ditandingi dengan keindahan di dalamnya kerana sistem operasi BB7 OS kurang disukai oleh penggunanya.

6. Dior Reverie

Dior Reveire adalah telefon bimbit termahal di dunia dengan harga £ 78,000. Dengan harga yang begitu mahal, anda akan mendapat telefon pintar yang dibungkus emas putih 18 karat, 1539 permata, dan 46 mutiara kelas pertama.

Kemewahannya sangat mudah dengan spesifikasi telefon pintar yang hanya dilengkapi dengan kamera 5 megapiksel sahaja. Rasanya lebih baik untuk membeli telefon pintar bersama dengan pelbagai perhiasan secara berasingan daripada menggabungkannya menjadi peranti mudah alih.

7. Savelli Jardin-Secret White Ice

Savelli Jardin-Secret White Ice adalah siri mudah alih termahal di dunia yang dibuat secara manual dengan tangan. Telefon ini berjalan pada sistem operasi Android dan dilengkapi dengan antara muka paparan yang indah dan kualiti suara yang juga bagus.

Telefon bimbit yang ditujukan untuk wanita juga ditutup dengan emas 18 karat dan kulit buaya asli. Walaupun mendapat tentangan daripada pencinta haiwan, telefon ini masih mempunyai banyak peminat. Untuk harganya, ponsel ini dibebaskan dari harga Rp 120 juta hingga Rp 1,4 miliar bergantung pada spesifikasi.

8. Buruj Vertu

Setakat ini, Vertu terkenal sebagai pengeluar yang gemar mengeluarkan telefon mewah. Salah satu telefon bimbit utamanya ialah Vertu Constellation yang berharga Rp 90 juta. Telefon ini dilengkapi dengan skrin 4.3 inci yang terbuat dari kristal safir. Vertu mendakwa bahawa skrin telefon ini hanya boleh digores oleh permata.

9. Ulysse Nardin Pengerusi

ulysse nardin ketua

Sejak hadirnya skrin sentuh, telefon bimbit yang membawa pad kekunci tradisional jarang dijumpai. Walau bagaimanapun, Ketua Ulysse Nardin berjaya mengembalikan pad kekunci dengan kesan yang lebih mewah berkat pembungkus permata itu.

Selain papan kekunci, salah satu kelebihan telefon ini adalah ciri pengisian semula pasifnya. Ya, telefon ini mempunyai rotor kinetik yang dapat mengisi semula bateri secara automatik. Sistem ini serupa dengan yang biasanya terdapat pada jam tangan. Untuk harganya, Ulysse Nardin Chairman berharga Rp 700 juta.

10. Goldvish Le juta

Goldvish "Le juta" adalah telefon mewah yang direka oleh Emmanuel Gueit, seorang pereka yang terkenal dengan rekaan jam tangan dan perhiasannya yang mewah. Ponsel ini sendiri dijual dengan harga sekitar Rp 2 miliar.

Pada masa pelancarannya, telefon ini berjaya merangkul rekod sebagai telefon bimbit termahal di dunia. Dengan harga ini anda akan mendapat telefon bimbit yang dibungkus dengan emas putih 18 karat dan berlian 20 karat VVS1. Berminat untuk membelinya?

Artikel Berkaitan