10 Cara Menjaga Harddisk Laptop agar Tahan Lama dan Tahan Lama

Pemacu keras pada komputer riba adalah salah satu komponen yang boleh membawa maut. Terutama jika anda menyimpan banyak data pada cakera keras. Kerana sangat penting untuk merawat cakera keras. Sama pentingnya dengan menjaga bateri komputer riba atau menjaga komponen komputer riba yang lain.

Mengapa menjaga cakera keras sangat penting? Sebab utama adalah harga cakera keras. Harga cakera keras komputer riba agak mahal. Sesungguhnya, jika komputer riba anda masih mempunyai jaminan dan kerosakan pada komputer riba, ia masih boleh diganti oleh pengeluar komputer riba. Sekiranya tidak, sudah tentu anda perlu membelinya.

Untuk itu, daripada mengganggu dan perlu mengeluarkan wang untuk cakera keras, anda harus tahu cara menjaga cakera keras anda agar tahan lebih lama dan tidak mudah rosak. Berikut ini akan memberikan langkah-langkah untuk menjaga pemacu keras yang baik.

10 Cara Menjaga Harddisk Komputer Riba

1. Elakkan Penggunaan Partition yang berlebihan

cara menjaga laptop partition HDD

Umumnya cakera keras mempunyai kapasiti antara 320GB dan ke atas. Biasanya kapasiti akan dibahagikan kepada storan atau apa yang biasa disebut partisi. Contohnya partition C untuk sistem operasi dan partition D untuk data.

Anda tidak boleh mempunyai terlalu banyak partisi. Sekiranya dua partisi kurang, anda boleh membahagikan kepada 3 partisi. Seperti partition C untuk sistem, partition D untuk data kerja / tugas, dan partition E untuk menyimpan program.

Sebenarnya, lebih daripada 3 partisi tidak menjadi masalah, tetapi terlalu banyak partisi juga akan memecah cakera keras ke dalam proses membaca dan menulis.  Jadi, salah satu cara untuk menjaga cakera keras komputer riba adalah dengan mengelakkan penggunaan partition yang berlebihan.

2. Defrag cakera keras

Ultradefrag

Petua mengenai cara merawat cakera keras komputer riba yang lain adalah dengan melakukan pemecahan cakera keras. Mengapa saya mesti melakukan pemecahan? Secara amnya, kerana terlalu banyak data pada hard disk akan menyebabkan keupayaan hard disk semakin berkurang.

Untuk drefrag, anda boleh memilih defrag lalai Windows. Atau anda juga boleh menggunakan program defrag pihak ketiga seperti ultradefrag, defragler, dan lain-lain. Sebelum defragmentasi, periksa dahulu apakah fragmentasi melebihi 10, maka anda boleh defrag. Proses defrag biasanya cukup lama, terutamanya jika kapasiti cakera kerasnya besar.

Apakah kesan defrag? Sudah tentu, selain membuat cakera keras supaya tidak cepat rosak kerana banyak data terkumpul, defrag juga berguna untuk meningkatkan proses membaca dan menulis cakera keras.

3. Matikan Laptop dengan Betul

menutup

Cara merawat cakera keras komputer riba agar tidak cepat rosak adalah mematikan komputer riba dengan betul. Ia kelihatan remeh , tetapi anda mesti ingat, semasa komputer riba dihidupkan, cakera keras berfungsi. Apabila dimatikan secara tiba-tiba, tentu ini akan menyeksa cakera keras yang sedang memproses atau membaca data program.

Kerana selalu mematikan komputer riba dengan menekan tutup. Jangan paksa menutup komputer riba semasa dihidupkan. Matikan dahulu, terutamanya jika anda ingin melakukan perjalanan. Adalah sukar untuk mematikan komputer riba tetapi ini adalah untuk kebaikan cakera keras komputer riba anda.

4. Elakkan komputer riba daripada kejutan

komputer riba

Seboleh-bolehnya simpan komputer riba dan simpan dengan betul. Elakkan kejutan pada komputer riba yang boleh mengakibatkan kerosakan pada cakera keras. Terutama jika komputer riba masih hidup, dan anda membawanya tanpa mematikannya terlebih dahulu.

Tidak ada yang tahu ketika anda berjalan sambil membawa komputer riba, komputer riba anda jatuh dan terbongkok. Sudah tentu ini akan menimbulkan kejutan pada cakera keras dan menjadikan cakera keras berpotensi rosak atau bahkan mati sepenuhnya.

5. Elakkan menggunakan komputer riba di tilam

komputer riba di atas katil

Anda yang sering menggunakan komputer riba di tilam, anda harus mula tidak melakukannya lagi. Memang menggunakan komputer riba di tilam yang selesa, tetapi ini akan menjadikan peredaran panas pada komputer riba tidak optimum. Sekiranya gangguan haba pada komputer riba tentu akan mempengaruhi cakera keras pada komputer riba.

6. Simpan di atas Jadual

Laptop Meja Apple

Jadi di mana anda harus menyimpan komputer riba? Jawapannya, ya, di atas meja. Sudah tentu sifat komputer riba mesti berdasarkan meja, sama ada meja tinggi atau bersila. Yang jelasnya ialah jangan meletakkan komputer riba di pangkalan yang membuat peredaran udara tidak optimum, seperti alas yang tidak rata atau bergelombang.

Elakkan juga menyimpan komputer riba di tempat yang mempunyai banyak habuk. Tidak sedikit cakera keras yang perlahan kerana habuk yang masuk ke dalam komputer riba, menjadikan pemproses dan cakera keras berfungsi lebih tinggi apabila dihidupkan. Oleh itu, sayangi cakera keras komputer riba anda dengan merawat cakera keras komputer riba dengan betul.

7. Tidak Banyak Menyimpan Data

data penuh

Sekiranya anda mempunyai komputer riba dengan cakera keras yang kapasitinya tidak memenuhi keperluan anda, anda tidak boleh dipaksa untuk menyimpan semua data pada cakera keras komputer riba. Jangan biarkan bar simpanan cakera keras anda berwarna merah.

Terlalu banyak data pada cakera keras akan menjadikan cakera keras berfungsi sebagai tambahan. Penyelesaian jika anda memerlukan kapasiti yang besar, anda harus membeli cakera keras luaran untuk menyimpan pelbagai data.

8. Padamkan data yang tidak diperlukan

CCleaner

Ramai orang tahu bahawa cakera keras sudah penuh dan hanya menghapus data penting. Malangnya, kadang-kadang orang menghapusnya dengan hanya menekan "del." Menghapus data dengan menekan "del" tidak menghapusnya secara kekal, tetapi hanya memindahkan data ke "tong sampah".

Data yang dihapus akan terkumpul di "recycle bin" dan jika tidak diperhatikan ia akan terus terkumpul dan memuatkan partition hard disk. Oleh itu, jika anda ingin menghapus data yang tidak lagi anda perlukan, hapus dengan menekan "shift + del." Pilihan ini akan menjadikan data dihapus secara kekal dan tidak akan terkumpul di "recycle bin."

Oh, hapus juga data yang tidak berguna lagi seperti fail sementara, log dan lain-lain. Untuk menghapusnya boleh menggunakan pembersihan cakera atau boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti CCleaner. Aplikasi seperti CCleaner juga dapat menghapus data di "recycle bin."

9. Perhatikan Suhu Cakera Keras

Petua dan cara merawat cakera keras komputer riba yang lain adalah mematikan suhu cakera keras. Simpan cakera keras supaya suhu tetap stabil dan tidak mengalami panas yang berlebihan. Anda boleh memantau suhu PC menggunakan program seperti PC Wizard atau HDD Temperature.

Jangan lupa membersihkan bahagian dalam komputer riba juga. Siapa tahu ada banyak habuk yang melekat untuk membuat prestasi, pemproses dan cakera keras menjadi perlahan. Ingat, debu yang terkumpul di komputer / komputer riba berpotensi merosakkan komponen ini. Sekiranya anda menghadapi masalah membersihkan habuk pada komputer riba, anda boleh menggunakan perkhidmatan orang lain.

Untuk mengekalkan suhu cakera keras dan suhu pemproses pada komputer riba tetap stabil, anda harus menggunakan pendingin,  periksa di sini untuk cadangan pad pendingin terbaik. Beli yang baik juga tidak menjadi masalah selagi ada dana. Perlu diingat, pad pendingin ini dapat menyejukkan komputer riba secara keseluruhan, termasuk cakera keras komputer riba.

10. Gunakan Antivirus

anti Virus

Ternyata antivirus dapat menjadikan hard disk lebih optimum dan menjadikan hard disk tetap sihat. Kenapa? Kerana ternyata ada juga banyak virus yang dapat mencetuskan potensi masalah pada hard disk. Untuk itu pasang antivirus demi keselamatan dan kesihatan cakera keras.

Untuk antivirus, anda boleh menggunakan program antivirus lalai Windows seperti Windows Defender yang kemudian meningkatkan kinerjanya. Sekiranya anda tidak begitu mempercayai Windows Defender, anda boleh memasang antivirus lain, percuma dan berbayar. Yang paling penting ialah antivirus mesti sentiasa dikemas kini.

Demikianlah pembentangan cara merawat cakera keras komputer riba agar tahan lama dan tahan lama. Semoga ini dapat membantu anda memberi perhatian lebih kepada cakera keras komputer riba dan menjaganya dengan betul. Adakah anda mempunyai petua lain untuk menjaga cakera keras? Kongsi dengan kami dan pembaca lain di ruangan komen!