Kenali LINE Find Alumni And Lucky Price Features

LINE adalah aplikasi pesanan segera yang cukup popular. Aplikasi ini telah dimuat turun oleh banyak pengguna di seluruh dunia. Perhatikan, pengguna aplikasi ini menjangkau hampir 500 juta pengguna. Di Indonesia, LINE adalah aplikasi yang popular dan banyak digunakan oleh pengguna telefon pintar. Sehingga Ogos 2014, LINE mempunyai 30 juta pengguna di Indonesia. Data tentu akan terus bertambah dari masa ke masa.

Populariti LINE tidak dapat dipisahkan dari ciri yang dibawanya. Tidak seperti aplikasi pesanan segera yang lain, LINE tidak hanya menyediakan mesej, video, atau perbualan suara secara timbal balik. LINE sebenarnya memberi lebih daripada itu. Contohnya pelekat yang lucu dan pelbagai. Sticker LINE adalah titik penjualan yang menjadikan aplikasi ini popular. Malah, pelekat dari LINE juga mempopularkan watak khas LINE seperti Brown, Cony, Saly, Moon dan James.

Bukan hanya itu, LINE juga dilengkapi dengan ciri permainan. Permainan yang juga dipersembahkan sangat pelbagai. Beberapa yang popular adalah LINE Disney Tsum-Tsum, LINE Let's Get Rich, LINE Cookie Run, pentas LINE, dan sebagainya. Kerana perkara-perkara ini LINE menjadi sangat popular. Malah ciri pelekat LINE telah disesuaikan oleh banyak aplikasi pesanan segera lain, termasuk BBM.

Populariti LINE telah meningkat sejak LINE telah memberikan pelbagai ciri dan kejutan baru. Antaranya ialah adanya ciri LINE Find Alumni dan Lucky Price. Kedua-dua perkhidmatan ini mengukuhkan LINE sebagai aplikasi pesanan segera yang berbeza. Atas sebab ini, kali ini, saya akan membincangkan dua perkhidmatan menarik ini.

LINE Cari Ciri Alumni

Ciri Find Alumni diperkenalkan pada awal November 2014. Fungsi ini disampaikan oleh LINE untuk membantu pengguna mencari rakan sekolah dan kolej. Pengguna LINE dapat mencari rakan mereka semasa sekolah rendah, sekolah rendah, sekolah menengah pertama dan kolej.

Untuk menyokong ciri ini, LINE telah mencatat banyak sekolah dan universiti di seluruh Indonesia. Terdapat sekurang-kurangnya 115 ribu sekolah rendah, 37 ribu sekolah menengah pertama, dan 23 ribu sekolah menengah. Sedangkan data kampus yang terdapat dalam fitur ini adalah 5200 kampus yang terdiri dari universiti, institut, sekolah menengah, dan akademi di seluruh Indonesia.

Untuk menggunakan ciri ini agak mudah. Pengguna dapat melihat ciri ini di bahagian aplikasi. Kemudian pengguna hanya memilih rakan mana yang ingin dicari di sekolah. Contohnya, semasa pengguna ingin mencari rakan sekolah menengah, pengguna hanya perlu memasukkan nama sekolah semasa sekolah menengah.

BARIS Cari Alumni

Kemudian, LINE akan memberikan data mengenai pengguna LINE yang berada di sekolah yang sama di sekolah menengah. Sudah tentu ini sangat menarik. Pengguna dapat mencari rakan lama mereka dan membina semula hubungan persahabatan serta mengenang kembali zaman sekolah yang lalu.

Ciri LINE Find Alumni adalah yang paling terkenal oleh semua pengguna LINE. Sebenarnya, bagi mereka yang tidak menggunakan LINE, ciri ini juga sangat popular. Kerana, LINE memperkenalkan ciri ini dengan menarik perhatian banyak orang. Kempen LINE mengenai ciri ini malah terus menjadi kata kunci.

Ini kerana LINE membawakan filem "What Up with Love?" (AAdC?) Yang ditayangkan pada tahun 2002. LINE mempersembahkan ciri Find Alumni menerusi drama yang merupakan kesinambungan dari kisah AADC setelah 12 tahun. Drama ini berlangsung selama 10 minit dengan bintang-bintang pelakon utama dalam filem lamanya. Mereka adalah Dian Sastrowardoyo, Nicholas Saputra, Titi Kamal, Ladya Cheryl, Sissy Priscillia, dan Adinia Wirasti.

Drama selama 10 minit ini menceritakan kisah ketika Rangga (Nicholas Saputra), yang bekerja di Amerika, ditugaskan ke Indonesia. Rangga kembali ke Indonesia setelah 12 tahun. Dia juga mengingati teman sekolah menengahnya Love (Dian Sastrowardoyo). Rangga juga mencari kenalan Cinta melalui ciri Find Alumni di LINE. Kisah penuh drama ini boleh didengar di pautan video berikut.

Mengenai Harga Bertuah

Jauh sebelum fitur Find Alumni diperkenalkan, LINE menyediakan fitur (atau lebih tepatnya perkhidmatan promo) yang disebut Lucky Price. Perkhidmatan promo ini diperkenalkan pada awal Mei 2014. Sebelumnya, LINE menyampaikan perkhidmatan promo bernama Lucky Chance. Dan selepas itu, maka LINE menghadiahkan Lucky Price.

Kedua-dua perkhidmatan pada dasarnya mempunyai konsep yang sama. Kedua-duanya adalah lebih kurang perkhidmatan yang membolehkan pengguna mengambil bahagian dalam lelongan item. Pengguna LINE boleh menawarkan harga barangan merah yang menarik yang disediakan oleh LINE dalam promo ini.

Item ini termasuk Galaxy S5 + Gear Fit, Samsung Smart TV, iPhone 5S, dan hadiah utama Nissan Juke (Lucky Chance). Bagi Lucky Price, hadiah yang diberikan adalah lebih banyak item gadget, mulai dari telefon pintar Samsung kelas atas hingga komputer riba khas Apple, MacBook Air 13.

Harga Bertuah LINE

Untuk menyertai Lucky Price, pengguna terlebih dahulu menambahkan akaun LINE EVENT pada aplikasi LINE mereka. Sekiranya akaun LINE EVENT telah menjadi senarai rakan, maka pengguna boleh mengambil bahagian dalam pelbagai acara pada masa akan datang, termasuk acara Lucky Price ini.

Setelah berkawan dengan LINE EVENT, pengguna dapat melihat mesej yang dihantar oleh LINE EVENT. Mesej tersebut mengandungi pautan yang akan mengarahkan pengguna ke laman Lucky Price Line. Selepas itu, pengguna dapat melihat peraturan mengenai penawaran item.

Pengguna yang memenangi lelongan bukanlah pengguna dengan harga paling mahal, tetapi dengan harga terkecil dan unik. Sekiranya pengguna telah memasukkan tawaran, akaun LINE EVENT kemudian akan memberitahu bahawa harga yang ditawarkan oleh pengguna adalah unik.

Unik dalam hal ini bermaksud bahawa tawaran harga tidak ditawarkan oleh pengguna lain. Harap maklum, dalam setiap penawaran barang, pengguna dapat melakukan sebanyak tiga kali. Sekiranya anda mahukan lebih banyak, cukup mudah, pengguna hanya mengajak rakan untuk menyertai promo ini.

Adakah ada yang mendapat hadiah dari acara ini? Sudah tentu ada. Sekiranya LINE berbohong mengenai promo ini, pastinya ia akan menjadi masalah bagi LINE. Walaupun benar bahawa kemenangan dalam promo ini tidak mungkin kerana terdapat banyak pengguna LINE yang mengambil bahagian dalam promosi ini. Tetapi itu tidak bermakna ini tidak mungkin dilakukan.

Sebagai contoh, pada pertengahan tahun 2014, sudah ada pengguna LINE yang mendapat iPhone 5s dengan harga unik Rp 62,766. Sudah tentu tidak mustahil bagi pengguna LINE untuk mendapatkan barang mewah dengan harga yang unik dan rendah.

Cuba ikuti acara ini! Tidak perlu takut jika gagal dan tidak perlu takut jika sehingga acara ini berakhir, belum menang. Pengguna boleh mencuba dalam acara lain. Lebih-lebih lagi, perkhidmatan promo seperti ini akan terus dipersembahkan oleh LINE sebagai langkah untuk mengekalkan pengguna setia dan juga terus menambahkan pengguna ke LINE.

Itulah ciri dan perkhidmatan promo yang paling popular yang disampaikan oleh LINE pada tahun 2014. Kedua-dua ciri dan perkhidmatan promo ini cukup membuat ramai pengguna LINE bersemangat. Sebenarnya, berkat dua perkara ini, pengguna LINE semakin bertambah. Terutamanya kesan drama mini yang memperkenalkan LINE Cari Alumni ciri mempunyai impak yang lebih besar untuk menangkap pengguna LINE baru di Indonesia. Tidak mustahil, di masa depan, pengguna LINE di Indonesia akan menjadi yang paling banyak di seluruh dunia.