Cara Mudah Memasang dan Memuat turun Laluan untuk PC

Path adalah rangkaian sosial yang sangat popular dengan anak muda di Indonesia sekarang. Sayangnya hingga kini kita hanya dapat menggunakan Path dari telefon pintar Android dan iOS sahaja. Oleh itu pengguna komputer tentu tidak dapat menggunakannya kerana tidak ada Jalan untuk aplikasi PC.

Tetapi sekarang anda tidak perlu risau kerana anda akan mengkaji beberapa trik mudah sehingga anda dapat menggunakan aplikasi Path di PC atau di komputer riba. Silap mata ini akan menggunakan bantuan emulator Android sehingga seolah-olah komputer anda adalah peranti Android. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Pasang BlueStacks

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memasang emulator Android. Dari sekian banyak emulator Android yang ada sekarang, BlueStacks adalah yang paling mudah digunakan. Oleh itu, kali ini kami akan cuba menjalankan Path for PC menggunakan BlueStacks.

BlueStacks dapat dipasang pada pelbagai sistem operasi Windows, mulai dari XP, Vista, 7, dan 8. Pastikan PC atau komputer riba anda mempunyai pemproses sekurang-kurangnya 1 GHz dengan minimum 2 GB RAM supaya BlueStacks dapat berjalan dengan lancar. Di samping itu, BlueStacks juga memerlukan 800 MB ruang pada cakera keras, jadi pastikan komputer anda juga memilikinya.

  • Muat turunnya

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memuat turun program Pemain Aplikasi BlueStacks. Program ini boleh dimuat turun secara percuma melalui laman web rasmi di sini.

  • Pasang

Setelah proses pemasangan fail muat turun selesai, anda kini boleh segera memasangnya. Di tetingkap pertama, mesej selamat datang akan muncul, anda tidak perlu membacanya jika anda tidak mengerti, cukup klik "Teruskan" untuk meneruskan.

Selepas itu, berikan senarai semak pilihan akses App Store dan Pemberitahuan Aplikasi. Klik butang "Pasang" untuk memulakan proses pemasangan. Proses ini akan memakan masa beberapa saat bergantung pada spesifikasi PC atau komputer riba yang anda gunakan.

  • Selesai

Aplikasi Android untuk PC Bluestacks

Setelah proses pemasangan selesai, anda sekarang akan melihat halaman depan BlueStacks. Terdapat pelbagai cadangan aplikasi dan permainan yang popular sekarang. Jangan memilih pelbagai aplikasi dan permainan kerana sekarang kita akan memasang Path terlebih dahulu.

Pasang Path untuk PC

Setelah program BlueStacks dipasang, sekarang adalah masa untuk memasang aplikasi Path di PC kita. Mula-mula, klik bar carian di kanan atas kemudian ketik "Path". Setelah hasil carian keluar, klik butang "Pasang" di sebelah ikon aplikasi Path.

Jalan untuk PC

Anda akan diberi pilihan dari mana anda ingin memuat turun aplikasi Path, sama ada dari 1Mobile, GetJar, Amazon Apps Store, atau Google Play Store. Untuk memuat turun fail APK secara langsung, pilih 1Mobile dan GetJar. Anda juga boleh memuat turun dari Amazon dan Google Play, tetapi anda mesti mempunyai keduanya terlebih dahulu.

Setelah memilih salah satu daripadanya, klik butang "Pasang". Tunggu beberapa saat sehingga proses pemasangan Path selesai. Setelah selesai, sila buka aplikasi Path. Tahniah! Anda kini boleh menggunakan aplikasi Path di PC atau komputer riba anda.

Sekiranya anda sudah mempunyai akaun, anda boleh terus masuk ke sana. Tetapi jika tidak, sila daftar terlebih dahulu.

Ciri jalan

Sekarang setelah anda dapat menggunakan aplikasi Path melalui PC, sekarang anda dapat mulai menikmati berbagai fitur yang ditawarkannya. Ciri-ciri Jalur ini sangat lengkap, bahkan dapat disebut sebagai penggabungan Facebook, Instagram, dan Foursquare dalam satu aplikasi. Berikut adalah beberapa ciri yang dimiliki Path:

  • Pelekat

Path menyajikan pelbagai pelekat yang sangat unik dan lucu. Terdapat pelekat yang boleh dimuat turun secara percuma dan ada yang mesti dibeli terlebih dahulu. Kita boleh menggunakan pelbagai pelekat semasa memberi komen mengenai status orang lain.

  • Perkongsian Foto & Video

Path juga menampilkan pelbagai gambar dan video. Anda boleh memberikan pelbagai kesan untuk foto yang anda muat naik seperti aplikasi Instagram. Foto dan video yang dimuat boleh dirakam secara langsung atau diambil dari album.

  • Perkongsian Lokasi

Sama seperti Foursquare, Path juga mempunyai pelbagai lokasi. Untuk menentukan lokasi di mana anda berada, Path akan menggunakan GPS atau petunjuk lokasi selular. Setelah menemui lokasinya, Path juga akan memaparkan keadaan cuaca di lokasi tersebut.

  • Muzik, Filem, Buku

Dalam aplikasi Path Anda juga dapat berbagi judul film yang ditonton, lagu yang sedang didengarkan, dan buku yang sedang dibaca. Anda boleh mendapatkan pelbagai tajuk filem, lagu dan buku dalam pangkalan data yang disediakan oleh Path.

  • Tidur

Tidur adalah salah satu ciri unik yang dimiliki oleh Path. Melalui ciri ini, anda dapat memberitahu pengguna lain jika anda akan tidur dengan hanya menekan satu butang. Apabila anda bangun, yang perlu anda lakukan ialah menekan butang sekali lagi.

Itu adalah beberapa langkah mudah untuk memasang dan memuat turun Path untuk PC. Dengan cara itu, anda kini dapat terus mengikuti perkembangan media sosial baru walaupun anda tidak mempunyai peranti Android atau iOS. Semoga berjaya!