10 Aplikasi Terbaik untuk Belajar Pelbagai Pelajaran Sekolah

Bukan sekadar aplikasi untuk belajar matematik untuk menyokong pelajar menjadikan pembelajaran lebih mudah. Walau bagaimanapun, aplikasi untuk menyokong pembelajaran pelbagai mata pelajaran juga diperlukan oleh semua pelajar, mulai dari pelajar sekolah menengah, sekolah menengah hingga sekolah rendah.

Tidak perlu bersusah payah menghabiskan berjuta-juta dolar untuk mengikuti kursus ini. Manfaatkan telefon pintar Android yang mereka miliki cukup untuk mempelajari keseluruhan subjek. Oleh itu, kali ini kita akan membincangkan 10 aplikasi untuk mempelajari pelbagai pelajaran sekolah. Apakah mereka? Lihat ulasan berikut.

10 Aplikasi untuk Pembelajaran Pelbagai Pelajaran Sekolah

1. Buku Sekolah Digital

Buku Sekolah Digital

Pada zaman yang sangat canggih sekarang ini, pelajar sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah menengah dan bahkan vokasional tidak perlu bersusah payah membawa buku-buku berat ke dalam beg mereka. Kerana aplikasi Buku Sekolah Digital atau lebih biasa disebut BSE hadir untuk memudahkan pelajar dalam mempelajari semua mata pelajaran.

BSE adalah aplikasi yang memang merupakan program dari Kementerian Pendidikan Nasional Indonesia. Dalam aplikasi ini, pelajar sekolah rendah, menengah, sekolah menengah dan vokasional dapat mempelajari semua mata pelajaran dengan buku yang terdapat di BSE.

Sudah tentu semua hak cipta dalam buku yang terdapat dalam BSE telah dibeli oleh hak cipta Jabatan Negara. Sangat mudah, praktikal, juga percuma. Anda boleh mendapatkan aplikasi ini dengan mengklik di sini.

2. Soalan Peperiksaan Dasar

Soalan peperiksaan sekolah rendah

Belajar dengan mempraktikkan masalah secara berterusan adalah salah satu cara untuk kanak-kanak memahami perkara dengan mudah. Seperti salah satu aplikasi soalan peperiksaan sekolah rendah, aplikasi yang menyediakan soalan peperiksaan khas untuk kanak-kanak sekolah rendah.

Aplikasi Soalan Peperiksaan SD ini terdapat pelbagai jenis mata pelajaran sekolah, salah satunya adalah matematik. Selain matematik, aplikasi ini juga memberikan pelajaran dalam bahasa Indonesia, Ilmu Pengetahuan Alam, Ilmu Sosial, Kewarganegaraan, Bahasa Inggeris, Seni Budaya, peperiksaan nasional dan Pendidikan Agama Islam.

Soalan peperiksaan sekolah rendah ditujukan untuk kanak-kanak sekolah rendah yang bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan, bermula dari sekolah rendah darjah 1 hingga sekolah rendah darjah 6. Tidak membosankan dan pastinya dapat membuat anak-anak merasa seperti di rumah, kerana aplikasi untuk belajar adalah seperti aplikasi untuk bermain permainan di mana terdapat 20 tingkat di dalamnya. Mudah kan? Anda boleh memuat turun aplikasi di sini.

3. Ringkasan Fizik SMP

Ringkasan Sekolah Menengah Rendah

Aplikasi Ringkasan Fizik Sekolah Menengah, menyediakan pelbagai formula fizik untuk bangku sekolah menengah pertama. Tidak hanya menyediakan pelbagai formula fizik, bahkan aplikasi yang semestinya dapat membantu pelajar belajar dilengkapi dengan pelbagai jenis penjelasan serta teori dalam aplikasinya.

Dalam aplikasinya, Ringkasan Fizik Sekolah Menengah Rendah menyiapkan sebilangan mata pelajaran fizik yang biasanya dibincangkan untuk pelajar sekolah menengah rendah seperti Magnitud dan Unit, Suhu dan Pengembangan, Panas, bahkan untuk perbincangan mengenai Sistem Suria. Tidak perlu bersusah payah membeli buku mahal bukan? Klik di sini, anda mempunyai aplikasi untuk menyokong pembelajaran fizik sekolah menengah pertama.

4. Ringkasan Biologi Sekolah Menengah

Ringkasan Biologi Sekolah Menengah

Selepas permohonan Ringkasan Fizik Junior, kali ini ada aplikasi Ringkasan Biologi Junior. Tidak jauh berbeza dengan aplikasi pembelajaran fizik, Ringkasan Biologi di SMP juga menawarkan kemudahan dalam mempelajari mata pelajaran Biologi yang biasa dibincangkan dan dipelajari untuk sekolah menengah pertama.

Literatur 2000, penerapan pin satu ini merangkumi pelbagai topik biologi termasuk Pengantar Biologi, Karakteristik dan Pengelasan Makhluk Hidup, Ekosistem kepada Bioteknologi. Cukup lengkap kan? Sekiranya anda ingin memuat turun aplikasi ini, klik di sini dan anda sudah bersedia untuk belajar.

5. # 1 Aplikasi Persediaan Peperiksaan

Aplikasi Persediaan Ujian # 1

Sesungguhnya aplikasi yang satu ini tidak berdasarkan Bahasa Indonesia, walaupun begitu, Aplikasi Persiapan Ujian # 1 sudah cukup untuk menolong pelajar dari sekolah rendah, sekolah rendah dan bahkan sekolah menengah / vokasional untuk mempelajari pelbagai mata pelajaran bertaraf antarabangsa.

Aplikasi ini menyediakan ciri di mana pengguna akan selalu mendapat pemberitahuan apabila ada pertanyaan baru. Juga, pengguna dapat membincangkan dan berkongsi pelbagai jenis subjek dengan pakar yang disediakan oleh aplikasi. Malah pengguna dapat mempelajari semua pelajaran di sana dan membuat catatan dan rancangan belajar.

Selain itu, pengguna aplikasi ini dapat mempraktikkan soalan yang diberikan setiap hari. Sangat optimum, praktikal, dan pastinya percuma. Berminat untuk belajar dengan aplikasi Aplikasi Persediaan Ujian # 1? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi.

6. Ringkasan Matematik Sekolah Menengah Rendah

Ringkasan Sekolah Menengah Rendah

Aplikasi untuk menyokong pembelajaran pelajar sekolah menengah rendah adalah khusus dalam matematik. Pelajar sekolah menengah dapat belajar secara percuma setiap subjek matematik yang terdapat dalam aplikasi. Teori dan penjelasan setiap bab matematik yang terdapat dalam aplikasinya cukup lengkap dan memudahkan pelajar memahaminya dan memahaminya.

Bab yang dibincangkan dalam Ringkasan Matematik Sekolah Menengah merangkumi Nombor Bulat, Nombor Pecahan, Bentuk Algebra, dan Statistik dan Peluang. Adakah anda ingin belajar matematik sekolah menengah dengan aplikasi percuma ini? Klik sahaja di sini.

7. Bahan Sekolah Menengah

Bahan Sekolah Menengah

Sesuai dengan nama aplikasi, bahan sekolah menengah ditujukan untuk pelajar sekolah menengah yang tidak bersedia membawa buku teks berat. Cukup dengan telefon bimbit dan telefon pintar yang canggih, pelajar sudah dapat belajar dengan aplikasi Bahan Sekolah Menengah.

Permohonan untuk menyokong pembelajaran semua bahan di sekolah menengah cukup lengkap, praktikal juga percuma. Kerana pencipta aplikasi menyediakan mata pelajaran untuk pelajar sekolah menengah jurusan sains dan juga pengajian sosial. Dalam aplikasinya ada mata pelajaran seperti Biologi, Fizik, Kimia, Ekonomi, Sejarah, Sosiologi, Geografi, dan B Indonesia.

Bukan hanya bahan dan teori, bahan sekolah menengah juga memberikan contoh masalah yang lengkap dengan penyelesaian masalah terperinci dan langkah demi langkah. Adakah anda mahu menggunakan aplikasi ini? Lawati PlayStore atau anda boleh memuat turun aplikasi dengan mengklik di sini.

8. Soalan Peperiksaan Sekolah

Soalan Peperiksaan Sekolah

Kembali ke aplikasi untuk menyokong pembelajaran anak-anak sekolah menengah, sekolah menengah pertama, dan juga sekolah rendah. Aplikasi Peperiksaan Sekolah ini adalah aplikasi pembelajaran sebelum menghadapi peperiksaan sekolah. Pelajar tidak perlu bersusah payah membayar berjuta-juta rupiah untuk mengajar sebagai persediaan untuk menghadapi peperiksaan. Hanya dengan Soalan Peperiksaan Sekolah mereka dapat mempelajari semua subjek yang akan diuji.

Bukan sekadar masalah, aplikasi ini memberikan trik dan petua khas untuk menyelesaikan pelbagai jenis soalan yang disediakan. Terdapat juga ciri untuk melihat gred untuk menentukan sama ada pelajar telah lulus atau tidak.

Uniknya, aplikasi ini bukan sahaja menyediakan soalan peperiksaan sekolah, tetapi juga menyediakan soalan SBMPTN dan juga soalan peperiksaan masuk STAN. Anda berminat untuk belajar dengan aplikasi Soalan Peperiksaan Sekolah ini? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi secara percuma.

9. Ruangguru - Penyelesaian Pembelajaran

Bilik guru

Mahukan aplikasi untuk belajar pada masa yang sama dengan tutor dan guru yang membimbing? Aplikasi yang satu ini mungkin sesuai untuk anda. Kerana aplikasi ini memberikan tunjuk ajar peribadi melalui dalam talian. Ruangguru menyediakan pelbagai mata pelajaran untuk pelajar mulai dari sekolah rendah, menengah, dan sekolah menengah.

Dalam aplikasi tersebut, pengguna dapat melakukan sesi Tanya Jawab dengan guru atau tutor secara langsung melalui sembang dan panggilan video. Ribuan video pembelajaran untuk mempersiapkan peperiksaan juga dapat ditonton oleh pelajar.

Sesungguhnya, untuk memuat turun aplikasi Ruangguru adalah percuma. Namun, untuk kegunaan seperti sembang peribadi, panggilan video dengan tutor, anda dikenakan bayaran 20,000 rupiah setiap 30 minit. Berminat? Anda boleh memuat turunnya secara langsung di sini ... Anda juga dapat mengetahui cara menggunakan aplikasi bilik guru dalam artikel ini.

10. Ringkasan Bahan Elemen Gred 6

Ringkasan bahan sekolah rendah darjah 6

Mempunyai anak atau saudara di kelas 6 yang ingin belajar melalui aplikasi Android? Anda boleh memilih Kelas 6 Ringkasan Bahan Sekolah Dasar sebagai salah satu aplikasi untuk pembelajaran pelajar sekolah rendah kelas 6. Aplikasi yang merangkum semua bahan sekolah rendah kelas 6 dikelaskan dan cukup lengkap, mudah, dan praktikal.

Kehadiran mata pelajaran PKN, Bahasa Indonesia, Bahasa Inggeris, Matematik, Ilmu Alam, Ilmu Sosial, Seni Budaya atau SBK juga PJOK akan memudahkan pelajar mempelajari bahan yang akan diuji. Adakah anda mahu memuat turun aplikasi? Klik sahaja di sini.

Cadangan Permohonan Lain

Sebagai tambahan kepada 10 aplikasi sebelumnya, kami juga mempunyai sejumlah cadangan untuk anda yang ingin belajar dengan bergantung pada telefon Android. Anda boleh segera menyemak cadangannya dalam ulasan berikut.

11. Bantuan & Penyelesaian Kerja Rumah Brainly

Bantuan & Penyelesaian Kerja Rumah Brainly

Walaupun aplikasi ini menggunakan Bahasa Inggeris, Brainly Homework Help & Solver adalah aplikasi yang benar-benar percuma untuk menyokong pelajar dalam menyelesaikan pelbagai jenis kes masalah.

Dengan aplikasi ini, pelajar bebas untuk mengemukakan soalan mengenai mata pelajaran yang kurang difahami, seperti Matematik, Biologi, Kimia, Fizik, Sains Sosial, dan juga pelajaran muzik di sini. Oleh itu, Brainly Homework Help & Solver sangat membantu, bukan?

12. Edmodo

Edmodo

Belajar tidak bermaksud pelajar harus duduk di kelas atau mengikuti kursus yang mahal. Sebabnya, aplikasi Edmodo dapat membuat pelajar belajar dari rumah dalam talian dan dalam  masa nyata. Mereka juga diizinkan untuk  berbual  dengan guru untuk membincangkan penyelesaian soalan, pekerjaan rumah, atau peperiksaan. Oleh itu,  jika anda memerlukan aplikasi Edmodo, anda boleh memuat turunnya secara percuma di sini secara percuma.

13. Snapas

Snapas

Terdapat satu lagi, di sini, aplikasi yang baik untuk pembelajaran pelajar, yang disebut Snapask. Memang ini adalah aplikasi luaran, jadi jangan terkejut jika keseluruhan aplikasi menggunakan bahasa Inggeris. Namun, jangan merasa kecewa, kerana Snapask sangat lengkap untuk pembelajaran dalam talian  .

Dalam aplikasinya, Snapask mempunyai ciri-ciri dalam bentuk  bimbingan dalam talian Dapatkan 1 hingga 1,  yang bermaksud satu guru untuk satu pelajar. Kanak-kanak juga dapat mempelajari pelbagai mata pelajaran termasuk untuk IELST. Oleh itu, anda dapat lihat  seberapa lengkap Snapask ini?

14. EdX

EdX

Sekiranya aplikasi yang satu ini kelihatan lebih sesuai untuk pelajar yang mula memikirkan kerjaya. Ya, di EdX akan ada latihan yang intensif serta kursus mengenai apa yang diperlukan untuk menyokong kerjaya. Berikut adalah kursus yang tersedia untuk kanak-kanak sekolah menengah dalam menghadapi peperiksaan masuk ke kolej yang  anda tahu. Ingin mencuba? Boleh dimuat turun di sini.

15. Menggantung

Melekat

Satu lagi aplikasi yang sesuai untuk pembelajaran dalam talian, iaitu Classting. Jika dilihat,  ya,  aplikasi ini mirip dengan aplikasi Bilik Guru, perbezaannya adalah Classting bergantung pada Bahasa Inggeris dalam pembelajarannya. Jadi, di Classting anda juga boleh membuat kelas dengan guru,  berbual, dan  bahkan menonton kandungan video untuk membincangkan soalan. Cukup bagus,  bukan?

Itulah sepuluh aplikasi untuk pembelajaran pelajar dalam talian dan hanya perlu membawa telefon pintar. Tidak perlu menanggung berat buku juga tidak perlu bersusah payah membayar mahal. Apa pendapat kamu?