Ketahui Kekuatan, Kelemahan dan Harga Monitor LED dan LCD

Sebilangan besar daripada kita pernah mendengar monitor LCD dan LED. Namun, adakah anda tahu dengan tepat apa perbezaan antara monitor LCD dan LED? Sekiranya anda sedang merancang untuk membeli skrin monitor untuk keperluan komputer anda, anda harus terlebih dahulu memahami perbezaan dan harga monitor LED dan LCD.

Dalam artikel sebelumnya kita membincangkan jenis skrin secara umum, tetapi kali ini kita hanya akan membincangkan monitor LCD dan LED, baik dari segi kelebihan dan kekurangan. Oleh itu, anda boleh memilih jenis monitor yang sesuai dengan keperluan komputer anda.

Jika dilihat sekilas dari bentuknya, monitor LCD dan LED kelihatan serupa di mata orang biasa. Terutama jika kita pergi ke kedai elektronik atau pameran komputer, kedua-dua produk ini biasanya diletakkan dalam kategori skrin monitor sehingga sangat sukar untuk dibezakan tanpa mengetahui perbezaannya.

Tetapi tentu saja jika terdapat dua produk dengan nama yang berbeza, mereka pasti mempunyai perbezaan, walaupun tidak dapat dilihat dengan jelas. Berikut ini kami akan menggariskan perbezaan antara monitor LCD dan LED. Kami juga akan menerangkan bagaimana anda harus memilih yang sesuai dengan keperluan anda.

Ciri-ciri Monitor LCD

Kami akan membincangkan monitor LCD terlebih dahulu. LCD bermaksud Liquid Crystal Display, yang merupakan teknologi yang menggunakan kristal cair dan penapis warna untuk menghasilkan gambar di permukaan skrin rata. Seperti namanya, monitor ini menggunakan media paparan yang terbuat dari kristal cair.

Media paparan LCD ini telah digunakan di banyak alat elektronik lain seperti televisyen, telefon bimbit dan kalkulator. Pada masa kini hampir semua komputer desktop dan notebook menggunakan skrin LCD kerana skrin seperti itu hanya memerlukan sedikit tenaga elektrik. Walaupun kurang haba dihasilkan tetapi resolusi tinggi dan bentuknya nipis dan langsing.

Skrin LCD mempunyai berjuta-juta titik cahaya, atau lebih dikenal sebagai Pixel, di mana titik cahaya berkumpul dan membentuk gambar yang kelihatan halus dan ketat. Sebagai tambahan kepada teknologinya, monitor LCD juga telah dipilih oleh pengguna komputer kerana bentuknya yang ramping dan artistik. Sehingga apabila diletakkan di atas meja, monitor akan kelihatan profesional dan kemas.

Harga Monitor LCD LED

Dari segi harga, monitor LCD kini jauh lebih murah jika dibandingkan dengan tahun-tahun awal monitor jenis ini dilancarkan. Sejak kebelakangan ini, ramai pengguna komputer desktop di rumah yang lebih gemar membeli monitor LCD berbanding monitor CRT yang besar dan kelihatan kuno.

Skrin monitor LCD biasanya ditentukan berdasarkan ukuran kawasan, jadi ketika hendak membeli monitor LCD, anda harus terlebih dahulu menentukan lebar atau lebar layar yang anda perlukan. Keperluan untuk ukuran monitor bergantung pada kerja yang mesti dilakukan dengan komputer anda.

Dengan kata lain jika keperluan anda adalah melihat sesuatu secara terperinci seperti pemprosesan grafik atau penggunaan dengan aplikasi video, anda memerlukan ukuran layar yang lebih besar. Sebaliknya, jika penggunaan monitor untuk tujuan standard seperti menaip dalam program Word, monitor ukuran kecil sudah memadai. Fokus pada keselesaan mata ketika menggunakan skrin monitor.

Kelebihan lain dari monitor LCD adalah sinaran yang lebih rendah, penjimatan tenaga dan bentuk yang padat. Walaupun kelemahannya termasuk sangat sensitif jika disentuh terlalu keras atau jatuh kerana dapat membuat kristal cair di dalamnya pecah dan mengalir ke mana-mana.

Skrin LCD yang telah memecahkan kristal cairnya akan kelihatan hitam di skrin dan tidak ada cara lain selain mengganti monitor dengan yang baru kerana sehingga kini kerosakan kristal cair belum diperbaiki.

Monitor LCD mempunyai resolusi tinggi dan menghasilkan gambar yang tajam. Monitor LCD yang dilancarkan beberapa tahun kebelakangan ini bahkan ukuran resolusi boleh mencapai 1280 x 1024 piksel. Ini membolehkan pelbagai aplikasi dijalankan menggunakan monitor LCD. Lalu bagaimana dengan kelebihan dan kekurangan monitor LED? Perbincangan berikut.

Ciri-ciri Monitor LED

Monitor LED bermaksud Light Emitting Diode. Teknologi ini serupa dengan LCD yang menggunakan kristal cecair tetapi dari segi pencahayaan ia menggunakan teknologi Lampu Latar CCFL atau menggunakan lampu pendarfluor jenis pendarfluor. Dengan lampu jenis ini, cahaya yang dihasilkan oleh monitor kelihatan lebih terang dan gambar yang dipaparkan juga kelihatan tajam.

Sudah tentu ini menjadikan penggunaan elektrik yang digunakan untuk menjalankan monitor lebih rendah. Oleh itu, monitor LED jauh lebih cekap tenaga jika dibandingkan dengan monitor LCD. Selain itu, usia penggunaan monitor LED juga lebih lama.

Apa yang menarik dari monitor LED adalah bahawa ukuran dan dimensi monitor sangat nipis sehingga kelihatan lebih elegan dan cantik secara artistik. Belum lagi kontras gambar yang tajam bahkan boleh mencapai jutaan piksel. Monitor LED juga tidak menggunakan halogen, plumbum dan merkuri dan bahan berbahaya lain.

Harga monitor LED

Oleh itu, boleh dikatakan bahawa monitor LED lebih mesra alam. Malangnya, dengan semua kelebihan yang disebutkan di atas, harga monitor LED jauh lebih mahal jika dibandingkan dengan monitor LCD. Di samping itu, skrin LED yang sangat nipis menjadikannya lebih sensitif daripada monitor LCD.

Monitor LED mempunyai kualiti gambar yang baik kerana menggunakan teknologi diod sehingga dapat menggantikan lampu pendarfluor CCFL yang biasa digunakan pada monitor LCD. Oleh itu, skrin monitor LED kelihatan lebih cerah. Monitor LED mempunyai keupayaan untuk menghasilkan gambar yang lebih sempurna dan lebih lancar daripada monitor LCD.

Ini tentu saja sangat berguna bagi mereka yang menggunakan komputer untuk pekerjaan grafik yang memerlukan ketajaman secara terperinci. Monitor LED tidak menghasilkan flicker alias flicker kerana pencahayaan jauh lebih stabil sehingga ketajaman gambar lebih terjaga.

Di samping itu, penggunaan tenaga monitor LED yang digunakan adalah 40% lebih rendah sehingga lebih efisien apabila digunakan. Dari segi penampilan luaran, skrin LED juga sangat anggun. Anda dapat melihat monitor LED yang baru dilancarkan oleh Sony yang mempunyai skrin 40 inci tetapi ketebalan hanya 9.9 mm.

Ini menjadikan skrin LED mudah dipasang di mana sahaja anda memerlukannya. Penampilan elegan dan profesional pada skrin LED menjadikan ruang kerja anda kelihatan berbeza. Dari segi harga, monitor dan TV LED sememangnya 20% hingga 30% jauh lebih mahal berbanding monitor LCD.

Oleh itu, semasa membeli monitor untuk keperluan komputer anda, tentukan terlebih dahulu sama ada anda sebagai pereka grafik benar-benar memerlukan skrin tajam dengan piksel halus atau adakah karya anda hanya memerlukan sebaliknya. Pastikan anda memperhatikan harga monitor LED dan LCD agar sesuai dengan anggaran anda.