10 Cara Memperkukuhkan Isyarat WiFi pada Komputer riba dan Penghala

Di zaman sekarang ini WiFi tidak lagi asing di telinga kita. Hampir di pelbagai tempat kami dapat dengan mudah mencari tempat panas yang menyediakan perkhidmatan internet percuma atau berbayar. Malangnya, kadang-kadang kita harus tahu bagaimana menguatkan isyarat WiFi kerana tidak semua titik panas di negara kita mempunyai rangkaian yang baik.

Selain rangkaian WiFi yang lemah, kelajuan internet di Indonesia juga sangat lambat. Ya, Indonesia adalah salah satu negara dengan peringkat terendah di ASEAN dari segi kelajuan akses internet. Sungguh ironis bahawa sebuah negara seluas Indonesia lebih rendah daripada negara-negara jiran seperti Myanmar, Brunei Darussalam, Malaysia, dan juga Laos.

Oleh itu, kali ini ia akan mengkaji pelbagai tip dan trik mudah untuk memperkuat penerimaan isyarat dari rangkaian WiFi. Kaedah ini boleh digunakan untuk komputer riba, PC, telefon pintar Android dan tablet.

1. Gunakan teknologi WiFi terkini

abgnac tanpa wayar

Cara pertama dan paling berkesan adalah dengan mengganti kad tanpa wayar di komputer riba atau PC dengan teknologi terkini. Seperti yang kita ketahui, teknologi tanpa wayar semakin berkembang dan pada masa ini terdapat lima jenis teknologi yang tersedia, iaitu Wireless A, B, G, N, dan AC.

Teknologi tanpa wayar A, B, dan G adalah teknologi lama yang kelajuannya masih perlahan. Manakala Wireless N dan AC adalah yang terbaru dan terpantas dari segi kelajuan. Oleh itu, jika penghala yang digunakan sudah menggunakan teknologi N dan AC tanpa wayar, maka gunakan kad tanpa wayar dengan kedua-dua teknologi juga sehingga kelajuan maksimum.

2. Cari kedudukan yang betul

Isyarat WiFi menggunakan udara sebagai medium penyebarannya. Oleh itu, semakin sedikit penghalang antara peranti anda dan penghala, semakin baik isyarat yang anda dapat. Selain itu, berada di posisi dekat dengan penghala juga akan menjadikan penerimaan isyarat menjadi lebih baik.

Tetapi kadang-kadang kedudukan yang dekat dengan penghala tidak akan membantu menguatkan isyarat sekiranya terdapat terlalu banyak halangan. Kerana pelbagai objek padat dapat menahan dan memantulkan isyarat ini sehingga menjadi tidak teratur. Oleh itu, cari kedudukan yang boleh mendapat isyarat terkuat kerana seperti kata pepatah "kedudukan menentukan pencapaian".

3. Jauhkan dari peranti elektronik yang lain

Bukan sahaja router lain boleh mengganggu kualiti isyarat, tetapi beberapa alat elektronik lain seperti gelombang mikro juga boleh menjadi penyebabnya. Untuk mengatasinya, anda dapat menjauhkan pelbagai alat elektronik dari penghala. Di samping itu, anda juga dapat menggunakan penghala dua jalur sehingga anda dapat memindahkan frekuensi dengan mudah.

4. Gunakan saluran kosong

Cara menguatkan isyarat WiFi

Sekiranya di kawasan anda terdapat banyak orang yang menggunakan penghala WiFi, maka Anda mungkin berada di saluran yang sama dengan penghala sehingga kualitas sinyal menurun. Oleh itu, pilih saluran WiFi kosong atau sebilangan pengguna supaya gangguan isyarat tidak berlaku. Anda boleh menggunakan aplikasi inSSIDer untuk melakukan silap mata ini.

5. Gunakan sistem keselamatan yang baik

Sekiranya anda mempunyai pakej internet pantas tetapi ternyata lambat ketika diakses melalui WiFi, mungkin ada orang lain yang menggunakan sambungan WiFi anda. Oleh itu, gunakan sistem keselamatan yang baik pada rangkaian WiFi anda. Sistem penyulitan terbaik pada masa ini adalah WPA2. Gunakan juga kata laluan unik yang tidak dapat ditebak dengan mudah oleh penggodam.

6. Kawal aplikasi pemakanan lebar jalur

Sekiranya anda tidak bersendirian menggunakan sambungan WiFi, mungkin pengguna lain yang menyebabkan sambungan lambat. Mengakses perkhidmatan penstriman video, bermain permainan dalam talian, atau memuat turun fail torrents adalah sedikit penyebab sambungan perlahan.

Untuk mengatasi masalah ini, anda dapat menetapkan Quality of Service atau QoS pada router untuk mengawal penggunaan lebar jalur. Dengan cara itu anda boleh mengutamakan perkhidmatan berbanding perkhidmatan lain untuk mengelakkan penggunaan lebar jalur yang berlebihan.

7. Gunakan firmware DD-WRT

Cara menguatkan isyarat WiFi lain yang cukup berkesan adalah dengan menggunakan aplikasi firmware DD-WRT. Aplikasi ini dapat digunakan untuk meretas penghala sehingga kekuatan pemancar isyarat menjadi lebih tinggi.

Seperti yang dipetik dari Lifehacker.com, walaupun agak berbahaya bagi penghala, sekurang-kurangnya anda dapat meningkatkannya menjadi 70 mW. Dengan begitu, jangkauan isyarat penghala anda akan berlipat kali ganda. Di samping itu, aplikasi ini juga menyediakan pelbagai pilihan keselamatan untuk penghala anda.

8. Menggunakan tin lama

Cara menguatkan isyarat WiFi dari tin bekas

Seperti disebutkan di atas, isyarat mempunyai sifat menyebarkan di udara sehingga mudah tersekat atau berubah arah. Sekarang, supaya isyarat boleh menuju ke satu tempat, anda boleh menggunakan tin bekas untuk mengatasi masalah ini.

Satu-satunya bahan yang digunakan ialah tin soda atau yang lain. Caranya, potong bahagian bawah dan atas kaleng hanya tinggal beberapa sentimeter. Kemudian, potong bahagian dalam tin menjadi kepingan yang terpisah.

Setelah itu, melebarkan bahagian dalam kaleng yang telah dipotong separuh dan letakkan kaleng antara barber penghala. Silap mata ini juga dapat digunakan untuk menguatkan isyarat modem GSM dan CDMA dengan meletakkannya di dekat modem. Selain tin, anda juga boleh menggunakan barang-barang lain seperti kuali terpakai dan aluminium foil.

9. Gunakan pengulang WiFi

Cara menguatkan isyarat pengulang WiFi

Seperti namanya, repeater adalah alat untuk menerima isyarat Wi-Fi dan kemudian mengirimkannya dengan isyarat yang lebih kuat. Oleh itu jika di tempat anda penerimaan isyarat WiFi sangat teruk, gunakan repeater untuk memperbaikinya.

Pengulang WiFi juga merupakan alat yang cukup baik untuk digunakan di tempat yang mempunyai banyak halangan atau dinding. Anda boleh membeli pengulang baru atau mengubah penghala lama anda yang tidak digunakan menjadi pengulang.

10. Reboot secara berkala

but semula penghala

Sama seperti telefon pintar dan PC, penghala juga sering mengalami masalah jika digunakan dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, but semula atau mulakan semula penghala secara rutin agar keadaan segar dan siap digunakan tanpa masalah. Anda boleh menggunakan aplikasi firmware DD-WRT untuk reboot secara automatik pada waktu-waktu tertentu.

Sepuluh cara di atas adalah kaedah termudah untuk memperkuatkan isyarat Wi-Fi pada komputer riba dan penghala anda. Satu perkara yang perlu dititikberatkan, petua dan trik di atas hanyalah untuk menguatkan isyarat WiFi dan tidak mempercepat sambungan internet.

Kerana tidak kira seberapa baik isyarat WiFi yang anda terima, sambungan akan tetap perlahan jika anda menggunakan pakej internet yang perlahan. Oleh itu, gunakan pakej internet yang pantas agar sambungannya lebih dipercayai. Anda juga boleh membaca helah untuk mempercepat sambungan internet Speedy dalam artikel ini.

Sebagai tambahan kepada sepuluh cara di atas, adakah anda mempunyai cara untuk menguatkan isyarat WiFi lain yang cukup berkesan? Sekiranya ada, sila kongsikan pengalaman anda dengan kami di ruangan perbincangan di bawah. Semoga berjaya!