Koleksi Permainan Catur Dalam Talian Percuma untuk PC dan Mudah Alih

Permainan dalam talian kini sangat diminati oleh banyak orang, mulai dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Banyak permainan dalam talian yang ada hari ini, malah banyak di antaranya kurang mendidik. Tetapi untungnya masih banyak permainan dalam talian yang bersifat pendidikan, salah satunya adalah permainan catur dalam talian percuma.

Permainan dalam talian catur pada mulanya hanya bergantung pada jenis klasik. Tetapi dari masa ke masa, banyak permainan catur telah berubah dan variasi, dengan pelbagai modifikasi pada penampilan dan gaya permainan. Dengan pengubahsuaian ini, catur menjadi permainan yang menarik dan tidak membosankan seperti yang difikirkan oleh banyak orang.

Catur adalah sukan yang telah dipertandingkan ke peringkat dunia. Catur bukan sukan fizikal tetapi sukan otak. Ramai orang menganggap sukan ini membosankan. Tetapi dengan permainan catur dalam talian ini, catur yang membosankan menjadi menyeronokkan kerana tidak monoton seperti permainan klasik.

Variasi dalam sukan catur tidak hanya dalam permainan dalam talian, tetapi juga dapat diterapkan pada permainan catur di dunia nyata. Variasi catur dikembangkan oleh pencinta catur dan pakar di dunia. Terdapat juga variasi catur yang disesuaikan dari catur dari sebuah negara. Dengan begitu banyak variasi, tentunya akan meningkatkan pilihan catur.

Pelbagai Permainan Catur Dalam Talian Percuma

Seperti disebutkan di atas, pada masa ini terdapat banyak jenis permainan catur dalam talian. Cara bermain juga berbeza mengikut jenisnya. Berikut ini akan menyemak senarai 16 permainan catur dalam talian yang boleh anda mainkan di komputer PC, komputer riba, atau melalui penyemak imbas telefon pintar Android, iPhone, BlackBerry dan Windows Phone.

1. Catur berbilang pemain

permainan catur dalam talian

Chess Multiplayer adalah permainan catur dalam talian yang boleh dimainkan menggunakan Facebook. Permainan catur ini percuma dan hanya boleh dimainkan dalam talian. Bagi anda yang mengaku pandai catur harus mencuba permainan ini, anda akan dicabar oleh tuan catur lain dari seluruh dunia.

2. Sparkchess

Sparkchess adalah permainan catur untuk semua orang. Dalam permainan ini, anda boleh menjadi catur yang paling pintar dan paling pakar. Permainan catur ini boleh dimainkan secara dalam talian dan juga di luar talian. Untuk memainkan dan memuat turunnya, anda juga tidak akan dikenakan bayaran sama sekali atau percuma.

3. Catur berbilang pemain dengan Sembang

Tidak seperti catur berbilang pemain sebelumnya, dalam permainan catur ini anda boleh bermain sambil berbual dengan pemain lain. Selain itu, anda juga dapat melihat pertandingan catur dari pemain lain. Untuk memainkan Catur Berbilang pemain ini dengan Sembang, anda memerlukan sambungan internet, jadi ia tidak dapat dimainkan di luar talian.

4. Catur Gila

Chess Crazy adalah permainan catur yang berbeza dengan yang lain kerana dalam permainan ini hanya menggunakan kuda sahaja. Dengan menggunakan kuda-kuda ini anda diharuskan untuk mempertahankan kerajaan. Dalam permainan ini tidak ada lawan, untuk bermain ini, anda memerlukan strategi yang tepat untuk menang.

5. Lombong Catur

lombong permainan catur percuma

Chess Minefield adalah salah satu jenis catur yang boleh dijadikan tempat belajar untuk anda bermain catur. Dalam permainan ini, anda dikehendaki mengamankan catur anda dari serangan lawan. Permainan ini juga dapat meningkatkan kemampuan mengatur strategi ketika bermain catur.

6. Catur Jak

Dalam permainan Jak Chess ini anda diharuskan membuat strategi untuk menang. Permainan catur ini adalah catur klasik yang melatih mental dalam permainan. Yang perlu anda buat hanyalah membuat strategi untuk mengambil catur lawan dan menaklukkan saingan pada tuan permainan.

7. Catur Klasik

Permainan Catur klasik ini mempunyai peraturan yang hampir sama dengan permainan catur biasa. Penentuan pemenang permainan ini adalah dengan cara siapa yang pertama kali menghancurkan raja yang menjadi pemenangnya. Permainan ini boleh dimainkan secara dalam talian secara percuma.

8. Robot Catur

Permainan catur percuma ini memerlukan anda untuk melawan robot yang telah diprogramkan untuk mengalahkan sesiapa yang menentang robot. Anda mesti pandai mengatur strategi untuk menghadapi Robo.

9. Catur

Catur adalah permainan catur klasik, tetapi dalam permainan ini anda diberi kemudahan. Anda boleh membatalkan langkah anda. Jadi, anda tidak akan takut kalah kerana jika anda membuat langkah yang salah maka anda boleh mengulanginya dengan membatalkan langkah sebelumnya.

10. Catur Cina

Permainan Catur Cina ini menggunakan papan catur asli Cina. Peraturan permainan juga sama dengan catur Cina. Sudah tentu, anda boleh memainkannya secara percuma. Bagi anda yang tidak memahami catur Cina, berikut adalah tutorial ringkas.

11. Catur gelap 3D

3D Dark Chess atau Dark catur 3D adalah permainan catur dengan gambar 3 dimensi. Jadi, walaupun anda hanya bermain di skrin, tetapi anda akan merasa bermain catur sebenar. Untuk memainkan skrin komputer atau alat anda mesti mempunyai resolusi HD.

12. Catur Kilat 3

Flash catur 3 adalah permainan catur dengan kualiti grafik yang cukup baik. Selain itu, permainan catur ini adalah versi permainan catur yang paling ringan walaupun kualiti paparannya cukup berkualiti. Permainan ini boleh dimainkan secara dalam talian dan luar talian.

13. Makam Catur

Makam catur adalah permainan catur klasik dengan mengubah kepingan catur menjadi kubur. Papan catur yang digunakan juga berbeza dengan papan catur klasik. Papan catur yang digunakan adalah makam, seperti namanya adalah makam catur, jadi permainan catur ini diadakan di atas kubur.

14. Rambochess

Dalam permainan catur ini, anda akan bermain dengan komputer. Anda harus mengalahkan komputer dengan strategi yang harus anda buat. Peraturan permainan adalah sama dengan peraturan dalam catur biasa, komputer atau anda akan kalah jika raja berjaya digulingkan.

15. Catur berbilang pemain

Sama seperti permainan catur berbilang pemain sebelumnya, di sini anda boleh bermain dalam talian dengan orang lain. Peraturan untuk memenangi permainan ini sama dengan peraturan catur umum. Dalam permainan ini, anda juga dapat memperoleh mata dari tawaran yang dibuat oleh pasukan lawan.

16. Catur Kilat III

Flash catur III adalah pengembangan dari permainan catur catur kilat sebelumnya. Dalam permainan ini ada juga menu tambahan bagi anda yang tidak dapat bermain catur, yakni anda dapat belajar terlebih dahulu. Anda boleh bermain permainan ini dalam talian dan luar talian.

Itulah beberapa permainan catur yang boleh dimainkan secara dalam talian dan beberapa permainan juga boleh dimainkan di luar talian. Semua permainan ini dalam bentuk permainan flash dan boleh dimainkan secara percuma di laman flashgames312.com.

Bagi anda yang ingin belajar bermain catur boleh bermula dengan bermain pelbagai jenis permainan catur. Permainan catur dalam talian percuma ini dapat membantu anda meningkatkan kemampuan anda untuk mengatur strategi ketika bermain catur.