Mencari Harga Tetikus Permainan Terbaik? Ini adalah pilihan!

Mouse adalah peranti perkakasan yang fungsinya tidak dapat dipisahkan dari komputer. Kerana jenis tetikus semasa sangat berbeza, harga yang ditawarkan juga sangat berbeza. Harga tetikus di pasaran tentunya bergantung pada spesifikasi tetikus.

Tetikus boleh digunakan untuk komputer desktop atau komputer riba. Tetikus ini akan memudahkan pengguna komputer untuk menyelesaikan kerja. Pada masa ini tetikus tersedia dengan pelbagai variasi, ada yang menggunakan kabel konvensional, gulungan kabel, hingga alias tanpa wayar tanpa wayar.

Tetikus tanpa wayar juga kini tersedia dengan pelbagai pilihan sambungan, baik melalui Bluetooth atau Wi-Fi. Anda boleh memilih pelbagai jenis tetikus mengikut keinginan, selera, dan keperluan anda.

Cara bijak memilih tetikus yang betul

Semasa memilih tetikus, anda mesti memberi perhatian kepada beberapa perkara untuk mendapatkan tetikus yang baik dan terbaik. Kerana, saat ini ada banyak varian tetikus di pasar yang mengharuskan anda lebih selektif. Berikut adalah beberapa petua untuk memilih tetikus terbaik untuk komputer anda:

1. Saiz dan bentuk

Ukuran dan bentuk tetikus sangat penting untuk diperhatikan agar sesuai dengan pilihan dan keadaan anda. Ini akan mempengaruhi keselesaan anda semasa menggunakannya. Anda harus memilih tetikus dengan ukuran yang tepat untuk tangan anda sehingga tidak memberi anda masalah ketika anda menggunakannya.

Bukan hanya pemilihan ukuran, tetapi pemilihan bentuk tetikus juga harus dipertimbangkan dengan teliti. Bentuk tetikus ini juga akan mempengaruhi sama ada tetikus selesa atau tidak semasa digunakan. Oleh itu, jangan memilih tetikus yang tidak selesa di tangan anda walaupun bentuknya bagus dan unik.

2. Resolusi tetikus

Perkara seterusnya yang perlu dipertimbangkan ketika memilih tetikus adalah penyelesaiannya. Malangnya, banyak orang membeli tetikus tanpa memperhatikan resolusi, walaupun resolusi ini akan mempengaruhi sama ada tetikus digunakan dengan selesa atau tidak. Kerana ketepatan kursor tetikus akan sangat dipengaruhi oleh resolusi ini, terutama untuk pemain atau pereka.

Resolusi ini akan mempengaruhi ketepatan penunjuk kerana semakin tinggi resolusi, semakin tepat penunjuk juga. Resolusi ini biasanya dapat dilihat pada kotak atau kotak kadbod tetikus. Tetikus terbaik untuk pemain dan pereka biasanya mempunyai resolusi di atas 800 dpi (titik per inci) hingga 1200 dpi sehingga kerja maksimum.

3. Bateri

harga tetikus permainan

Apabila ini telah tersedia tetikus tanpa wayar atau tetikus tanpa wayar yang menggunakan sambungan Bluetooth atau Wi-Fi. Perkara yang benar-benar mempengaruhi kualiti tetikus tanpa wayar adalah bateri. Kerana tidak menggunakan kabel, tetikus ini hanya akan digunakan jika kuasa bateri masih ada. Oleh itu, pilih tetikus tanpa wayar yang menjimatkan kuasa bateri.

4. Harga

Selain memperhatikan tiga perkara sebelumnya, anda juga harus memperhatikan harga tetikus yang akan anda beli. Oleh kerana harga tetikus di pasaran sekarang sangat kompetitif, jadi anda harus memilih tetikus dengan harga yang paling sesuai dan mengikut keadaan anda.

Di samping itu, harganya juga mempengaruhi kualiti tetikus. Beberapa jenama terkenal biasanya menjual tetikus terbaik mereka dengan harga yang lebih mahal. Dalam kes ini, anda boleh meninjau beberapa kedai untuk mendapatkan harga tetikus terbaik. Dengan cara itu, anda akan mengetahui harga pasaran tetikus yang anda mahukan dan boleh menjadi perbandingan harga.

Itulah beberapa petua bagaimana memilih tetikus terbaik buat masa ini. Dalam memilih tetikus, tentu anda tidak boleh ceroboh, ini akan sangat mempengaruhi sama ada anda selesa menggunakan tetikus atau tidak. Apatah lagi kini tetikus yang paling dicari adalah tetikus untuk bermain permainan.

Permainan adalah perkara yang paling menarik bagi kebanyakan orang, sesiapa sahaja boleh bermain permainan. Dalam bermain permainan, tetikus terbaik akan benar-benar membantu atau tidak memenangi permainan. Berikut adalah beberapa tikus terbaik yang boleh digunakan untuk bermain permainan di komputer.

Senarai Harga Tetikus Permainan Terbaik

1. Logitech G500

[youtube youtubeurl = "7rL2k1jS4no"] [/ youtube]

Tetikus ini adalah salah satu tetikus terbaik dan juga kegemaran pemain permainan komputer. Tetikus ini mempunyai memori onboard, yang merupakan memori yang digunakan untuk menyimpan dan juga membawa pengaturan yang anda buat.

Tetikus Logitech G500 mempunyai dua mod iaitu roda tatal dan juga dalam perjalanan. Roda tatal adalah kemampuan tetikus untuk menatal dengan cepat apabila diklik dan terus diklik. Sementara dalam perjalanan adalah kemampuan untuk menyesuaikan DPI atau ketepatan dalam setiap senario permainan.

Tetikus ini juga dilengkapi dengan 10 butang yang dapat diprogramkan sehingga akan menjadikan permainan anda lebih menarik dan menyeronokkan. Untuk harganya, Logitech G500 dijual dengan harga Rp 650,000.

2. E-Blue Cobra Type-M

harga tetikus permainan kobra

Tetikus ini juga merupakan salah satu tikus permainan terbaik, di mana tetikus permainan nurah ini mempunyai reka bentuk yang sederhana tetapi berprestasi hebat. Tetikus ini bahkan serasi dengan banyak sistem operasi, mulai dari Windows 98 hingga Windows 8. Di samping itu, tetikus yang berharga Rp 130.000 memiliki suis mikro tipis.

3. Razer Naga Epik

Tetikus permainan ini adalah tetikus yang dikhaskan untuk permainan RTS, RPG, dan permainan strategi lain. Sebabnya, tetikus ini dilengkapi dengan angka makro 12. Tetikus ini mempunyai ukuran yang cukup besar. Harga untuk tetikus permainan terbaik tentu saja setanding dengan kualitinya yang sekitar Rp 1.300.000.

4. Razer Mamba

Harga tetikus permainan Mamba

Razer Mamba adalah tetikus permainan terbaik dengan spesifikasi tinggi. Tetikus ini juga mempunyai prestasi luar biasa, jangan terkejut jika harga tetikus permainan tanpa wayar ini cukup mahal sekitar Rp 1,750,000. Sistem kerja tetikus ini menggunakan laser sensitif dengan DPI yang sangat tinggi.

Tetikus ini juga dilengkapi dengan makro dan juga mempunyai mod dwi iaitu berwayar dan juga tanpa wayar. Untuk spesifikasi, tetikus ini dilengkapi dengan sensor dwi 6400 DPI 4G, hayat bateri selama 16 jam, 1000Hz Ultrapolling dan juga pecutan 50g. Dengan menggunakan tetikus ini dalam bermain permainan, anda akan lebih puas bermain.

5. Anker

Tetikus permainan terbaik terakhir adalah Anker. Tetikus ini tersedia dalam 2 versi, 4000 DPI dan juga 8000 DPI. Untuk versi 8000 DPI, tetikus ini dilengkapi dengan 9 butang dan sistem berfungsi menggunakan laser. Sayangnya tetikus ini masih jarang didapati di pasaran Indonesia.

Itu adalah beberapa pilihan tetikus terbaik untuk bermain permainan di komputer. Adakah anda juga menggunakan salah satu tikus ini? Atau adakah anda mempunyai pilihan tetikus permainan lain. Sila kongsi dengan kami bersama dengan harga tetikus permainan di ruangan komen di bawah.