Koleksi permainan bayi untuk PC dan Android

Memilih permainan bayi pendidikan cukup penting. Kewujudan teknologi yang semakin canggih dapat membantu kita dalam mendidik otak bayi dan kanak-kanak kecil. Kita mesti bijak menggunakan teknologi, termasuk kelebihan internet yang semakin mudah diakses. Ambil perkara positif untuk membantu perkembangan kecerdasan kanak-kanak dengan memilih permainan pendidikan.

Android telah menjadi trend dalam teknologi telefon bimbit, sementara PC dan komputer riba tidak lagi asing. Kanak-kanak dari usia lima tahun kadang-kadang mempunyai seseorang yang tahu dan menyentuh komputer riba dan Android. Sebenarnya, kedua-dua jenis barang boleh mempunyai sisi positif dan negatif, bergantung kepada kita bagaimana menggunakannya.

Sekiranya bayi atau anak kecil anda mengenal Android dan PC, maka anda harus menggunakan kedua-dua jenis teknologi tersebut untuk membantu pembentukan watak dan media pembelajaran untuk bayi kita. Pilih beberapa permainan pendidikan yang dapat dipasang pada PC atau Android, kemudian perkenalkan permainan ini kepada bayi dan balita.

Kanak-kanak kecil tidak memerlukan masa yang lama untuk memahami fungsi dan cara kerja permainan pendidikan. Ini kerana permainan ini dirancang agar mudah difahami dan dikendalikan oleh anak-anak seusianya. Sehingga tindak balas otak kanan, otak kiri dan saraf motorik menjadi lebih aktif. Sudah tentu ini dapat sangat membantu pertumbuhan anak-anak kita.

Walau bagaimanapun, lebih baik memperkenalkan permainan jenis ini kepada bayi dari 1 tahun hingga 5 tahun. Kerana pada usia itu, bayi mula belajar dan menghafal apa yang biasa mereka tonton dari orang-orang di sekitar mereka. Termasuk anda sebagai ibu bapa, anda secara tidak langsung dapat menjadi guru dari usia dini. Kemudian anda dapat memperkenalkan pendidikan lebih awal dengan memberikan permainan pendidikan.

Oleh itu, berikut ini akan menunjukkan jenis contoh permainan atau permainan pendidikan untuk membantu perkembangan anak anda, baik wanita dan lelaki:

Koleksi permainan bayi untuk PC dan Android

1. Belajar Mengira

permainan bayi

Belajar mengira permainan adalah aplikasi permainan pendidikan yang dibuat untuk tablet dan telefon pintar dengan sistem operasi Android. Permainan pembelajaran mengira dirancang agar menarik agar kanak-kanak mudah mengenali dan menghafalnya. Permainan ini memerlukan panduan ibu bapa untuk memudahkan anak-anak belajar.

Ukuran permainan ini cukup ringan untuk dijalankan di mana-mana peranti Android kerana hanya memiliki ukuran 2MB. Permainan ini boleh dimuat turun secara percuma di Google Play Store melalui pautan ini.

2. Mengira DK Sejuk

permainan mengira bayi

Format permainan ini sama dengan permainan di atas, tetapi hanya untuk peranti PC. Permainan ini juga boleh dipasang pada komputer riba sebagai media pembelajaran untuk mengira secara bebas. Kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas biasanya mula ingin tahu tentang sesuatu yang asing seperti komputer riba. Untuk itu, gunakan untuk mendidik anak-anak dengan permainan pendidikan PC.

Belajar mengira menggunakan permainan PC menjadi lebih menyeronokkan. Sekiranya kanak-kanak lain lebih kerap bermain permainan yang tidak sesuai dengan usia mereka, maka biasakan anak anda bermain permainan pendidikan menggunakan PC. Dengan cara itu perkembangan anak dapat dikawal dan diarahkan. Sila muat turun permainan di sini.

3. Cat Ginko

permainan mewarna bayi

Selain menghitung, kenalkan bayi anda ke permainan mewarnai yang disebut Ginko Paint. Permainan percuma ini boleh dipasang pada peranti PC dan komputer riba. Dengan kanak-kanak ini, bayi atau balita dapat diperkenalkan dengan memberi warna pada suatu objek, misalnya mewarnai gambar objek dalam bentuk burung.

Cara bermainnya juga mudah, cukup klik pilihan warna seperti yang anda mahukan di kotak yang disediakan. Cara bermain permainan pewarna ini sangat membantu tindak balas otak kanan dan otak kiri pada bayi. Jadi, ini dapat membantu meningkatkan kecerdasan kanak-kanak dari bayi berusia 1 tahun. Sila muat turun permainan di sini.

4. Permainan Pendidikan Kanak-kanak: Semua dalam Satu

semuanya dalam satu permainan bayi

Permainan ini adalah satu dari semua produk dalam satu permainan khusus untuk peranti Android. Tujuan permainan all in one ini adalah permainan yang menyediakan pelbagai jenis permainan. Kami hanya memasang dan pelbagai jenis permainan yang kami dapat secara langsung. Sebenarnya, permainan semua dalam satu ini boleh dimuat turun secara percuma.

Permainan bayi untuk Android ini sesuai untuk bayi berumur 1 tahun hingga 5 tahun. Dalam permainan pendidikan ini diberikan pelbagai jenis permainan pendidikan yang cukup menarik untuk anak-anak anda. Sebahagian daripada mereka belajar membaca, mengira, mengenali bentuk dan sebagainya ...

Anak anda akan lebih berpuas hati dengan tahap yang terdapat dalam permainan. Tahap ini membuat kanak-kanak merasa mereka mempunyai pencapaian dari permainan yang telah dijalankan. Ini secara tidak langsung dapat membantu kanak-kanak dalam proses hafalan pada masa kecilnya. Sila muat turun semua ini dalam satu permainan di sini.

5. Permainan gambar / teka-teki

Untuk mengikat rangsangan dan ingatan kanak-kanak dan bayi, kita dapat memperkenalkan permainan pendidikan teka-teki. Cara bermainnya cukup mudah, iaitu hanya menggunakan kepingan gambar dalam permainan untuk disusun menjadi keseluruhan gambar. Permainan ini boleh dimuat turun secara percuma untuk peranti Android di sini.

6. ABC Kid Genius

permainan kanak-kanak bayi abc

ABC Kid Genius adalah koleksi permainan pelbagai fungsi yang boleh dimuat turun secara percuma. Permainan yang dapat dimainkan pada peranti Windows PC dapat menjadi media untuk belajar matematik, bahasa, ejaan, dan disiplin tematik lain.

Dengan menggunakan permainan ABC Kid Genius ini, sudah tentu akan memudahkan anda sebagai ibu bapa untuk memberikan permainan pendidikan kepada anak anda. Permainan ini juga dapat memberi pelajaran secara serentak yang sangat menyeronokkan kepada kanak-kanak. Sila muat turun permainan di sini.

Dari beberapa contoh permainan di atas, kita tahu betapa pentingnya pembentukan watak kanak-kanak sejak usia dini. Sehingga perkara positif dari anak-anak yang sedang berkembang dapat dimanfaatkan secara maksimal dan dipertanggungjawabkan. Dengan cara itu, pertumbuhan anak lebih sempurna di dalam badan dan merangsang otak anak. Ini juga boleh digunakan dari usia bayi 1 tahun ke atas.

Ramai kanak-kanak berumur 1 tahun sudah mula mengenal komputer riba, walaupun belum tentu mengetahui fungsi utamanya. Kami dapat memperkenalkan komputer riba dan Android dari usia dini dengan menumpukan pada aspek positif manfaatnya. Dengan cara itu, anak-anak kita sebenarnya akan mendapat pengetahuan yang salah dari adanya teknologi ini.

Akhirnya bagi ibu bapa adalah sentiasa memperhatikan aktiviti anak-anak ketika bermain permainan pendidikan. Jangan biarkan anak anda sendiri menonton TV, bermain komputer atau internet. Manfaatkan permainan bayi untuk belajar media sejak awal dari bayi.