Senarai Harga Pakej Internet 2014 (Tri)

Sebagai salah satu pengendali GSM termuda di Indonesia, Tri selalu sinonim dengan perkhidmatan internet yang murah. Walaupun sekarang harga pakej internet 3 tidak jauh berbeza dengan operator lain, Tri mempunyai sistem yang unik dalam pakej internet.

Ya, apabila pengendali lain menggunakan sistem kuota dan tempoh aktif secara serentak, Tri hanya menggunakan sistem kuota. Tempoh aktif yang digunakannya sama dengan tempoh aktif kad SIM. Dengan cara itu anda tidak perlu membeli pakej internet setiap minggu atau setiap bulan. Beli sahaja apabila kuota habis.

Selain itu, Tri juga tidak menyediakan pakej internet tanpa had. Semua pakej berasaskan kuota tanpa sekatan kelajuan seperti yang biasa dilakukan oleh operator lain. Berikut adalah beberapa pakej internet Tri yang ada sekarang.

Kuota ++ Biasa

pakej internet 3 kuota ++

Kuota ++ Regular adalah pakej internet utama dari Tri yang boleh digunakan untuk melayari sepanjang hari dari jam 00.00 hingga 24.00. Pakej internet ini mengikuti tempoh aktif kad SIM sehingga kuota tidak akan habis walaupun tidak digunakan. Kini terdapat empat jenis Kuota ++ Biasa:

 • Kuota ++ Biasa Rp 5.000 dengan kuota 100 MB
 • Kuota ++ Biasa IDR 35,000 dengan kuota 700MB yang akan menjadi 1GB
 • Kuota ++ Biasa IDR 50,000 dengan kuota 1,25 GB
 • Kuota ++ Biasa IDR 100,000 dengan kuota 3 GB

Kuota ++ boleh digunakan oleh pengguna kad Tri biasa, AlwaysOn, Indie +, Jumbo, Internet +, dan Blackberry Blackberry. Untuk pengguna Prime Internet Champion, MU, dan 3x, anda mesti terlebih dahulu membeli pakej AlwaysOn 1/6/12 bulan untuk mengaktifkan perkhidmatan internet.

Anda juga boleh membeli beberapa pakej Kuota ++ pada masa yang sama. Kuota yang dibeli akan terkumpul secara automatik. Tidak ada proses pembaharuan automatik untuk pakej Kuota ++ ini, jadi anda harus membelinya secara manual apabila kuota habis.

Untuk memeriksa baki kuota pakej internet ini, tekan * 1231 * 2 # dari telefon bimbit anda, kemudian tekan 1 untuk Kuota Data. Untuk membeli pakej ada empat cara:

 • Beli baucar fizikal Kuota ++ di kedai terdekat
 • Melalui Mudah Alih dengan menekan * 123 #, kemudian pilih Kuota ++
 • Melalui Aplikasi BimaTri untuk Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Windows dan Mac OSX.
 • Melalui laman web //my.tri.co.id

Kuota ++ Muat turun kenyang

Pakej seterusnya yang dimiliki Tri adalah pakej Muat turun Kuota ++ Kenyang. Pakej ini hanya boleh digunakan pada waktu malam dari jam 00:00 hingga 06:00. Hanya ada satu jenis paket yang ditawarkan, paketnya Rp 10.000 dengan kuota 2.5 GB.

Sekiranya anda mempunyai Kuota ++ Biasa dan Kenyang Muat turun bersama, maka dari 00.00 - 06.00 pakej akan digunakan untuk Kenyang Muat turun. Untuk memeriksa kuota dan cara membelinya sendiri sama seperti Kuota ++ Biasa di atas.

Sentiasa Hidup

pakej internet 3 selalu

AlwaysOn adalah pakej khas dari Tri yang boleh digunakan untuk mengakses 11 laman web popular secara percuma walaupun tanpa kuota atau kredit. Sebelas laman web tersebut adalah:

 • Aplikasi BBM pada BB 10, Android dan iPhone
 • Twitter
 • Facebook
 • Google
 • Detik
 • Kaskus
 • Klik BCA
 • Kompas
 • OLX
 • Berita Viva
 • Undang-undang

Pada masa ini terdapat tiga pakej AlwaysOn yang boleh anda beli, iaitu:

 • AON 12 bulan Rp 50,000
 • AON 6 bulan IDR 35,000
 • AON 1 bulan Rp 10,000

Dengan membeli pakej AlwaysOn, anda juga akan mendapat kuota bonus 50MB setiap bulan. Pakej AlwaysOn juga boleh digunakan bersama dengan pakej lain seperti Kuota ++ Regular dan Kenyang Download.

Terdapat dua cara untuk anda membeli pakej AlwaysOn ini. Yang pertama ialah memanggil * 123 * 3 * 1 # kemudian pilih AlwaysOn. Manakala yang kedua adalah membeli kad starter khas AlwaysOn.

Akses 11 laman web dapat dinikmati dengan pantas . Namun, jika anda telah melepasi had penggunaan wajar 500MB, kelajuannya akan dikurangkan menjadi 128Kbps.

Walaupun mereka dapat mengakses 11 laman web ini secara percuma, tidak semua ciri laman web dapat dinikmati secara percuma. Contohnya, jika anda membuka pautan video, kredit utama atau kuota utama anda masih akan habis.

Selain itu, AlwaysOn juga tidak akan berlaku jika anda menyemak imbas menggunakan penyemak imbas yang mempunyai proksi seperti Opera Mini. Ciri-ciri yang berkaitan dengan pelayan di luar laman web juga akan memenuhi kuota anda seperti aplikasi permainan, kuiz, tinjauan, dan lain-lain.

PakeTri

pakej internet 3

PakeTri adalah pakej khas yang mengandungi pelbagai pakej internet dengan harga murah. Pakej ini juga menawarkan pelbagai bonus SMS dan panggilan telefon serta bonus langsung dalam bentuk flash, gantungan kunci, dan lain-lain.

Pada masa ini terdapat 6 jenis PakeTri yang boleh anda pilih. Pakej ini sendiri boleh dibeli di Three Stores atau outlet dan pasar mini terdekat. Enam jenis pakej adalah:

1. Telefon Pintar PakeTri

PakeTri Smartphone dibuat khusus untuk pengguna telefon pintar Android, IOS, Windows, Blackberry, dan lain-lain. Selain pakej internet, pakej ini juga mengandungi pakej Nelpon ++, SMS ++, dan juga hadiah langsung.

Telefon Pintar PakeTri dijual dengan harga Rp 55.000. Dengan harga ini anda akan mendapat Kuota ++ Regular 1GB, Call + 125 minit ke semua operator, SMS ++ 1,500 SMS ke semua operator, dan Lugage Tag BIMA.

2. Tablet PakeTri

PakeTri Tablet sangat sesuai untuk pengguna tablet kerana mengandungi pelbagai pakej internet berskala besar. Dengan harga Rp 150,000, anda akan mendapat 2 Kuota ++ Biasa 1,25 GB, 2 Kuota ++ Biasa 1GB, 2 Kuota ++ Biasa 100MB, dan jam tangan BIMA.

3. Menggunakan Modem

Pakej seterusnya dibuat khas untuk pengguna Laptop atau Modem yang memerlukan sejumlah besar kuota. Pakej ini dijual dengan harga Rp 250,000 dan terbahagi kepada dua jenis iaitu PakeTri Modem 11.75 GB dan PakeTri Modem 13 GB.

Untuk Modem PakeTri 11,75 GB, anda akan mendapat Kuota Biasa ++ 3 GB, 3 Kuota ++ Biasa 1,25 GB, Muat turun 2 Kuota ++ Kenyang, dan Flashdisk BIMA USB 4 GB. Bagi Modem PakeTri 13 GB, anda akan mendapat bonus Kuota Biasa ++ 1,25 GB tanpa bonus USB Flashdisk.

4. Kit Pelajar Kolej ++

Pakej Kanak-kanak Kakeahan ++ disediakan khas untuk pelajar yang mahukan kuota besar dengan harga yang rendah. Pakej ini dijual dengan harga IDR 40,000 dan mengandungi satu Kuota ++ Regular 1GB, dan 3 Kuota ++ Kenyang Muat turun.

5. Pakej BlackBerry

PakeTri BlackBerry menyediakan perkhidmatan Perkhidmatan Penuh yang boleh digunakan untuk berbual, e-mel, melayari dan banyak lagi. Dengan harga Rp 69,000 anda akan mendapat 6 keping Baucar BB 7 hari yang boleh digunakan selama 6 minggu.

 6. Gunakan Alat Google

PakeTri Goool adalah 3 pakej internet paling unik. Dengan pakej ini, anda akan mendapat bonus kuota 150MB untuk setiap pasukan kegemaran anda untuk mendapat markah. Walau bagaimanapun, pakej ini tidak sah sejak 14 Julai 2014 yang lalu.