Cara Memasang Windows 8 dengan CD dan Flashdisk

Windows 8 adalah OS atau sistem operasi yang banyak digunakan oleh pengguna komputer, komputer peribadi dan perniagaan. Cara memasang Window 8 juga cukup mudah sehingga banyak digunakan pada netbook, ultrabooks, dan juga laptop / notebook.

cara memasang Windows 8

Sebenarnya OS untuk komputer bukan hanya windows tetapi terdapat banyak yang lain seperti Mac dan Linux. Tetapi Windows digunakan secara meluas kerana ia adalah kaedah yang mudah dan senang untuk menggunakannya.

Bagi orang yang tidak terlalu biasa dengan dunia komputer, tentu lebih baik menggunakan tingkap daripada sistem operasi lain. Syarikat Microsoft yang mengurus dan melepaskan Windows kini telah berjaya mengembangkan Windows hingga Windows 8.

Windows 8 sendiri kini telah diperbaharui ke Windows 8.1 dengan pelbagai perubahan. Sekiranya anda merancang untuk memasang Windows 8 atau 8.1 di komputer dan komputer riba, perkara berikut akan mengkaji langkah-langkahnya:

Keperluan Spesifikasi Komputer

Sebelum memasuki cara memasang Windows 8, anda harus mengetahui beberapa perkara dan anda harus membuat persediaan sebelum memasang. Tidak semua komputer dapat menggunakan Windows 8, jika anda ingin menggunakan Windows 8, komputer anda harus memenuhi spesifikasi berikut:

1. Kapasiti cakera keras 20GB percuma

Partition kosong pada pemacu komputer anda mestilah sekurang-kurangnya 20 GB. Sekiranya kurang dari ini, Windows 8 tidak dapat dipasang dengan betul. Lebih baik mempunyai lebih banyak partisi kosong supaya Windows 8 tidak berfungsi dengan perlahan.

2. RAM sekurang-kurangnya 1GB

Komputer anda mesti mempunyai kapasiti RAM minimum 1GB. Komputer yang hanya mempunyai RAM 512MB tidak akan cukup kuat untuk memasang Windows 8. RAM 1GB juga kadangkala masih perlahan, jadi anda harus memasang RAM 2GB untuk versi 32-bit dan 4 GB untuk 64-bit.

3. Resolusi minimum ialah 1366 × 768 piksel

Untuk menyokong antara muka Windows 8 di komputer anda, resolusi minimum monitor anda ialah 1366 x 768 piksel.

4. Menyokong Directx 9

Syarat terakhir agar komputer dapat memasang Windows 8 dengan betul adalah memiliki kad grafik yang menyokong Directx 9. Untuk spesifikasi yang lebih terperinci, sila lawati laman Microsoft ini.

Cara Memasang Windows 8 dengan CD atau Flashdisk

Sekiranya komputer anda memenuhi syarat di atas, kini anda boleh memasang Windows 8. dengan mudah. ​​Sekiranya anda menggunakan Windows 7, anda boleh menaik taraf dengan segera. Tetapi anda lebih disarankan untuk melakukan pemasangan yang bersih untuk mengelakkan masalah semasa menaik taraf. Sekiranya anda ingin menaik taraf sila baca tutorial di sini.

Berikut adalah langkah-langkah membersihkan Windows 8 menggunakan CD / DVD atau flash. Langkah-langkah ini juga dapat diterapkan untuk memasang Windows 8.1.

1. Sandaran data

Sebelum memulakan pemasangan, pastikan anda telah membuat sandaran semua data penting. Ini mesti dilakukan untuk mengelakkan pelbagai jenis perkara yang tidak diingini semasa proses pemasangan. Sekiranya anda merancang untuk memasang di Drive C, pindahkan semua data penting di Drive tersebut.

2. Putuskan sambungan semua peranti yang disambungkan

Putuskan sambungan semua perkakasan yang disambungkan ke komputer anda seperti mod, pencetak, pengimbas dan lain-lain supaya proses pemasangan tidak terganggu.

3. Sediakan pemacu CD atau pemacu kilat untuk pemasangan

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan ialah menyediakan fail pemasangan Windows 8. Anda boleh membelinya dalam DVD melalui Microsoft atau melalui kedai runcit terdekat. Di samping itu anda juga boleh memuat turunnya secara langsung melalui Microsoft.

Fail pemasangan yang dimuat turun boleh dipasang secara langsung atau disimpan ke DVD. Anda juga boleh menyimpannya ke pemacu kilat jika anda tidak mahu bersusah payah membakarnya ke DVD.

4. Mulakan semula

cara memasang restart Windows 8

Setelah semuanya siap, sekarang masukkan DVD atau flashdisk dan mulakan semula komputer anda. Selepas itu, anda akan memasuki sistem boot dan anda akan melihat arahannya Tekan sebarang kekunci untuk boot dari CD atau DVD ... jika anda menggunakan CD / DVD atau Tekan sebarang kekunci untuk boot dari peranti luaran ... jika anda menggunakan denyar.

Sila tekan sebarang kekunci pada papan kekunci. Selepas itu tetingkap hitam akan muncul dan gambar simbol Windows 8, tunggu sehingga proses memuat selesai.

5. Tetapan bahasa, masa dan papan kekunci

Setelah proses pemuatan selesai, sebuah jendela akan muncul yang menaikkan pengaturan awal untuk memasang Windows, yaitu pengaturan bahasa, input keyboard dan waktu. Masukkan mengikut keinginan anda. Untuk pergi ke langkah seterusnya, klik butang 'Next'.

6. Masukkan kunci produk

cara memasang Windows 8.1

Pada skrin seterusnya klik butang 'Pasang Sekarang'. Anda akan diminta memasukkan kod yang merupakan kunci produk atau nombor siri. Anda mesti memasukkan kunci produk ini. Untuk kunci produk atau nombor siri ini, anda mendapat pakej dengan DVD yang anda beli atau melalui e-mel jika anda memuat turunnya.

Setelah memasukkan nombor siri atau kunci produk klik 'Next'. selepas itu terma lesen akan muncul, tandakan kotak "Saya terima lesen" kemudian klik 'Next'. Selepas itu tetingkap akan muncul yang memerlukan kita memilih jenis pemasangan. Terdapat dua pilihan, ubahsuaian atau peningkatan. Kerana kita akan melakukan pemasangan yang bersih , maka pilih "custom: install windows only (advance)".

7. Buat partition cakera keras

cara memasang partition Windows 8

Pada langkah seterusnya anda akan diminta membuat partisi cakera keras. Sekiranya tersedia, anda hanya perlu mengklik dan memilih partisi di mana anda ingin memasang Windows 8. Tetapi jika HDD belum dipartisi maka anda mesti membuatnya terlebih dahulu.

Klik butang 'pilihan pemacu' di bahagian bawah, kemudian klik 'Baru' untuk membuat partisi baru. Tentukan ukuran partisi yang akan dibuat dan kemudian klik butang 'terapkan' di bahagian bawah. Sekiranya amaran muncul, klik butang 'Ok'.

Selepas itu, pilih partition yang baru anda buat dan kemudian klik butang 'Next' untuk memulakan proses pemasangan. Proses ini akan memakan masa yang lama. Setelah proses pemasangan selesai, komputer akan dimulakan semula secara automatik beberapa kali dan mengkonfigurasi Windows 8 yang sudah dipasang.

8. Pemperibadian dan tetapan lain

cara memasang pemperibadian Windows 8

Setelah proses pemasangan selesai, skrin tetapan pemperibadian akan muncul. Dalam tetapan ini, anda diminta untuk mengisi nama komputer dan juga tetapan warna latar belakang untuk komputer anda. Hampir semua warna yang anda boleh pilih untuk warna latar belakang. Kemudian klik butang 'Seterusnya'.

Anda akan diminta untuk memilih tetapan di komputer. Pilih 'Gunakan Tetapan Ekspres' untuk membuat tetapan secara automatik. Tetapi jika anda ingin mengubah tetapan Windows 8 dengan lebih terperinci, sila pilih pilihan 'sesuaikan'.

9. Log masuk ke akaun Microsoft

Langkah seterusnya adalah log masuk. Anda boleh menandatangani ini dengan akaun Microsoft jika ada, jika tidak, anda boleh memilih akaun tempatan. Isi nama dan kata laluan anda, kemudian klik 'Selesai'

10. Selesaikan

cara memasang permulaan Windows 8

Tetingkap yang muncul kemudian adalah tutorial ringkas tentang penggunaan Windows 8, cara menggunakan bar menu yang ada dan beberapa cara penggunaan standard. Sekiranya cara memasang Windows 8 berjaya, maka skrin permulaan Windows 8 akan muncul dan anda sudah bersedia untuk menggunakan Windows 8 di komputer anda.

Seberapa mudah bukan bagaimana memasang Windows 8? Yang paling penting ialah spesifikasi komputer anda memenuhi syarat dan juga anda mempunyai DVD Windows 8 atau fail pemasangan yang asli, maka semua proses pemasangan akan berjalan dengan lancar.

Apabila dilihat dari antara muka di Windows 8 sebenarnya sangat sesuai untuk komputer skrin sentuh tetapi juga bagus jika dipasang untuk komputer biasa. Menggunakan Windows 8 akan memudahkan kerja dengan komputer.

Anda boleh melakukan beberapa perkara sekaligus dengan menggunakan Windows 8. Lebih banyak aplikasi dan tentunya pengguna yang menarik dan senang. Semoga berjaya memasang Windows 8 dan Windows 8.1 di atas.