10 Cara Mudah Membezakan Oppo Asli dan Palsu

Terdapat jenaka umum yang dapat kita ketahui, iaitu populariti sesuatu produk dapat dilihat jika produk tersebut mempunyai klon. Lelucon nyata mengenai fakta fenomena yang berlaku iaitu produk tiruan dari produk terkenal. Contohnya kasut seperti Nike atau Adidas yang mempunyai banyak versi KW. Malah KW mempunyai tahap tersendiri.

Perkara yang sama berlaku dalam produk teknologi, terutamanya telefon pintar. Sebelum ini, telefon bimbit supercopy dari siri Samsung muncul. Kemudian, Xiaomi menjadi terkenal di masyarakat dan kerana populariti ini tidak ada beberapa produk Xiaomi palsu yang beredar.

Bukan hanya Xiaomi yang mempunyai produk palsu alias KW, pengeluaran telefon bimbit OPPO ternyata mempunyai banyak tiruan, alias KW. Adalah wajar untuk diingat bahawa pemasaran OPPO cukup tinggi dan agresif, menjadikan HP dari OPPO begitu popular. Tidak jarang orang yang ingin membeli telefon OPPO.

Fakta ini dieksploitasi oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab dengan menjual telefon bimbit palsu yang mempunyai label jenama OPPO di bungkusan luar mereka. Walaupun dengan reka bentuk yang serupa dengan siri OPPO yang asli sehingga pengguna yang membeli HP OPPO palsu tidak terlalu sedar dan merasakan produk itu asli.

Yang palsu OPPO HP kes boleh dibuat dengan pencetak 3D. Bagi anda yang tidak tahu, industri pencetak kini telah mencapai teknologi pencetak 3D. Maksudnya, kita dapat mencetak item atau produk dengan hanya teknologi pencetak 3D. Orang tersebut dapat melakukan imbasan (scan) pada produk HP OPPO yang asal dan kemudian diedit dan dicetak semula menggunakan mesin pencetak 3D.

Oleh kerana penampilan fizikal telefon bimbit OPPO palsu ini cenderung serupa, jadi agak sukar untuk membezakan mana yang asli dan mana yang palsu jika hanya sekilas. Bagi anda yang berhasrat membeli telefon bimbit OPPO dan sepanjang anda membelinya, sudah tentu anda harus berhati-hati memandangkan ia tidak terhad seperti telefon bimbit OPPO yang beredar.

Untuk itu, akan menerangkan cara membezakan antara OPPO HP asli dan palsu. Mendedahkan perbezaan ini tentunya dapat membantu anda lebih berhati-hati ketika membeli telefon OPPO. Apakah perbezaannya? Berikutan pembasahan.

10 Cara Mengetahui Telefon bimbit OPPO Asli atau Palsu

1. Periksa IMEI Dalam Talian

semak imei oppo

Cara termudah untuk membezakan HP Oppo yang asli dan palsu adalah dengan memeriksa nombor IMEI di telefon bimbit. Sekadar maklumat, nombor IMEI adalah sejenis "nombor pengenalan" untuk telefon bimbit. Seperti orang yang mempunyai NIK (nombor kediaman), setiap unit HP mempunyai nombor IMEI yang pastinya berbeza antara satu sama lain.

Setiap telefon bimbit OPPO yang dijual secara rasmi tentunya mempunyai identiti nombor IMEI tersendiri. Nombor IMEI ini telah direkodkan dan boleh diperiksa secara dalam talian. Oleh itu, apabila anda mendapat atau baru membeli unit HP OPPO, periksa nombor IMEI di laman Pengesahan Peranti OPPO. Masukkan nombor IMEI yang tertera di sel OPPO.

Sekiranya nombor IMEI didaftarkan, sudah tentu sel OPPO adalah telefon bimbit yang asal. Sekiranya tidak, telefon bimbitnya adalah KW. Cara membezakan OPPO asli dan palsu tentunya lebih mudah dilakukan kerana nombor IMEI pada umumnya sudah tersenarai di dalam kotak penjualan atau boleh diakses dengan mudah dengan kod * # 06 #.

2. Periksa dengan Kod Rahsia "Mod Engineer"

Cara membezakan OPPO asli dan palsu juga boleh diuji dengan menggunakan kod rahsia "Engineer Mode." Kod ini boleh diakses oleh * # 800 # dari sel RRJP anda. Kemudian, anda akan memasuki "Engineer Mode" dengan beberapa pilihan ujian perkakasan . Anda boleh menguji penutup perkakasan, sambungan, bateri telefon dan sebagainya.

Contoh pengujian boleh dilakukan dengan melihat maklumat dan ujian dari bahagian yang dipilih. Contohnya, setelah memasuki "Engineer Mode", anda memilih bateri. Maklumat kemudian akan muncul mengenai kesihatan bateri HP OPPO.

Jika diperiksa ternyata ada maklumat mengenai bateri HP OPPO anda rosak, mungkin anda membeli HP OPPO palsu. Kerana HP yang baru dibeli tetapi ternyata baterinya rosak dan mesti diganti. Anda boleh melakukan ujian serupa pada pilihan menu lain.

3. Spesifikasi HP OPPO

CPUZ OPPO F3

Cara lain untuk membezakan OPPO asli dan palsu adalah dengan memadankan spesifikasi HP OPPO yang anda beli dengan maklumat spesifikasi di kotak penjualan. Atau untuk menjadi lebih sah, anda boleh menyemak maklumat spesifikasi di laman web OPPO rasmi. Mungkin, betul, anda membeli sel OPPO yang tidak menyokong rangkaian 4G. Walaupun telefon bimbit pada asalnya menyokong 4G.

Sebagai contoh, anda telah membeli OPPO F5 Youth. Dalam bentuk pembungkusan terdapat informasi spesifikasi bahawa OPPO F5 Youth sudah mendukung 4G, memiliki RAM 4GB (ada juga varian RAM 3GB), dan menyokong layar 6 inci dengan nisbah 18: 9.

Apabila anda membuka HP OPPO F5 Youth yang anda beli, anda dapat memeriksa spesifikasi menggunakan CPU-Z atau aplikasi yang memberikan maklumat spesifikasi lain. Dan, ternyata telefon bimbit anda hanya membawa RAM 2 GB, tidak menyokong 4G, dan skrin masih menggunakan nisbah 16: 9.

Masalah skrin ini sebenarnya dapat anda lihat dari paparan skrin. Sekiranya lebih lama, tentu saja OPPO F5 Youth kerana nisbah skrin 18: 9 lebih panjang daripada 16: 9.

4. Kejelasan Skrin

Oppo R11s Plus

Bersambung dari titik 3 mengenai kejelasan skrin, HP OPPO yang asli mempunyai tahap kecerahan skrin yang baik. Walaupun telefon bimbit OPPO palsu mempunyai kepadatan piksel yang kecil. Hasilnya, ketika memutar video, paparan layar terlihat kabur.

Untuk mengujinya, anda boleh memainkan video menggunakan HP OPPO yang anda beli. Sekiranya ternyata skrin mempunyai tahap kecerahan yang baik, maka anda dapat memastikan HP OPPO asal anda. Sekiranya kelihatan kabur dan layar tidak jelas, sel OPPO adalah palsu.

5. Reka Bentuk dan Berat Berat

OPPO N3 Original vs OPPO N3 Clone

Tambahan lagi, cara membezakan OPPO asli dan palsu adalah dari reka bentuk. HP OPPO yang asli mempunyai reka bentuk yang sesuai dengan yang dipromosikan secara rasmi. Tidak seperti telefon bimbit OPPO palsu dengan reka bentuk yang berbeza. Contoh yang jelas ialah HP OPPO N3. Telefon bimbit ini memang merupakan siri lama. Semasa telefon bimbit ini dilancarkan, di Malaysia banyak klon telefon bimbit OPPO mempunyai reka bentuk yang berbeza.

OPPO N3 yang asli mempunyai sensor cap jari sementara yang palsu tidak mempunyai sensor cap jari. Dan, berdasarkan reka bentuknya, klon OPPO lebih berat kerana mempunyai dimensi yang lebih panjang. Atas sebab ini, penting untuk mengetahui dimensi dan berat telefon bimbit anda. Sekiranya tidak sesuai dengan keterangannya, disahkan bahawa telefon bimbit itu palsu.

6. Kamera

putar kamera

Kamera juga merupakan faktor lain untuk memeriksa kesahihan peranti OPPO. Sebagai jenama yang membawa slogan "Camera Phone" nilai jual OPPO selalu ada di kamera. Sama ada kamera depan atau belakang yang ditampilkan, atau mungkin keduanya.

Untuk itu, anda boleh menguji HP OPPO anda untuk mengambil gambar atau merakam. Lihat hasil foto, jika terlihat kabur dan tidak sesuai dengan spesifikasi kamera yang disenaraikan, telah disahkan bahawa sel OPPO itu palsu.

Anda juga dapat memeriksa data exif foto di galeri setelah anda mengambil gambar. Atau pindahkan ke komputer dan periksa bahagian sifat foto. Di bahagian itu, anda akan melihat data exif foto yang jelas dari tangkapan OPPO HP.

Selain itu, anda juga dapat memeriksa kedudukan kamera. Kes sesuai dengan OPPO N3. Versi versi kloning alias super copy OPPO N3 ia tidak dapat memutar skrin sentuh gerak isyarat dengna bahagian kamera tetapi diputar dengan tangan.

7. Periksa Jaminan OPPO

Kad jaminan OPPO

Bagaimana untuk memeriksa yang asli sama ada OPPO HP boleh atau tidak dengan memeriksa kad jaminan. Memang benar bahawa pembuat telefon OPPO palsu dapat dengan mudah membuat kad jaminan yang serupa dengan yang asli. Tetapi nama barang palsu itu pasti akan dapat dilihat sekiranya kad tersebut tidak sehebat kad jaminan asal.

Pastikan juga bahawa jaminan HP OPPO adalah HP yang dihasilkan dan dijual di bawah panji PT Indonesia OPPO Electronics. Sekiranya kad jaminan yang dinyatakan oleh syarikat lain boleh menjadi sel OPPO palsu. Walaupun tidak, telefon bimbit adalah sel OPPO asli yang dibeli dari luar negara.

8. Perbezaan Harga

harga oposisi f5

OPPO adalah salah satu jenama telefon pintar yang menjual unit HP mereka dengan harga yang cukup tinggi. Tetapi harga OPPO yang tinggi tidak menjadikan minat orang ramai untuk membeli telefon bimbit ini. Perlu diingat bahawa jika ada telefon bimbit OPPO yang dijual jauh dari harga pasaran, maka kita dapat memastikan bahawa telefon bimbit OPPO itu palsu.

Sekiranya harganya berpatutan, tanyakan adakah telefon bimbit itu barang terpakai atau tidak. Sekiranya ia adalah item baru, jelas produk palsu atau orang yang cuba menipu anda. Penting untuk diingat bahawa telefon OPPO yang dijual pada umumnya mempunyai harga yang sama dari satu penjual ke penjual yang lain. Kecuali untuk penjual peribadi.

9. Sistem Operasi OS Berwarna

bagaimana membezakan oppo Color OS yang asli dan palsu

Produk HP OPPO menggunakan sistem operasi yang sama dengan spesifikasi yang terdapat di kotak penjualan dan di laman web rasmi. Contohnya OPPO F5 yang membawa sistem operasi Color OS 3.2 berdasarkan Android Marshmallow. Sekiranya anda menjumpai telefon OPPO F5 dengan sistem operasi Android yang lebih rendah, anda boleh memastikan sama ada produk OPPO F5 palsu.

Selain itu, Color OS buatan OPPO mempunyai pergerakan dan pergerakan yang lancar . Sekiranya HP OPPO anda mempunyai prestasi seperti ini, maka produk tersebut adalah produk yang sahih. Walaupun telefon bimbit OPPO palsu umumnya mempunyai pergeseran sistem operasi yang halus.

10. Kenal pasti dengan NFC

Oppo Cari 7a

Cara seterusnya untuk membezakan OPPO asli dan palsu adalah dengan mengenal pasti ciri NFC. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berlaku untuk jenis HP OPPO yang sudah menyokong NFC. Cara mengenal pasti sama ada sel OPPO asli palsu mempunyai garis timah kuning yang mengenal pasti garis itu adalah penyambung NFC.

Penyambung NFC ini biasanya berada di belakang sel OPPO yang boleh dikeluarkan oleh bateri. Walaupun NFC pada telefon bimbit palsu nampaknya menonjol, yang menunjukkan seolah-olah telefon bimbit itu mempamerkan ciri NFC. Walaupun dalam produk asal, NFC hanya kelihatan sedikit.

Inilah 10 cara untuk membezakan antara OPPO asli dan palsu. Semoga sepuluh cara dapat membantu anda yang akan atau telah membeli OPPO HP dan memeriksa kesahihan produk.