Senarai Harga Kamera Nikon Terkini 2014

Kemas kini harga kamera Nikon terbaru selalu dicari oleh pencinta fotografi. Kamera Nikon kini menjadi produk kamera yang berkualiti dan harganya cukup berpatutan. Teknologi yang dijalankan pada setiap siri kamera Nikon juga cukup moden. Terutama pada kamera DSLR yang kini banyak dicari oleh para peminat fotografi.

Perkembangan produk dan harga kamera jenama Nikon sering berubah. Kadang-kadang ada kalanya harga kamera naik, kadang-kadang harga kamera turun Ini bergantung pada perkembangan kadar pertukaran dolar berbanding rupiah. Untuk memenuhi keperluan kemas kini harga Nikon DSLR, pada kesempatan ini akan memberikan kemas kini harga lengkap dengan ulasan produk.

Senarai Harga Kamera Nikon Terkini 2014

1. Nikon D5100

harga kamera Nikon d5100

Siri Nikon D5100 adalah produk kamera DSLR yang mempunyai spesifikasi tinggi sehingga banyak pencinta fotografi baik pemula maupun profesional yang melihat produk ini. Semakin hari kita pasti melihat kamera Nikon D5100 digunakan untuk foto. Ramai anak muda juga memilih Nikon D5100 untuk belajar fotografi kerana ciri dan spesifikasinya mencukupi.

Walaupun banyak pakar fotografi menganggap bahawa Nikon d5100 adalah kamera luaran yang istimewa, tetapi buktinya banyak jurugambar menggunakannya untuk tujuan studio foto. Hasil tangkapan lensa Nikon D5100 DSLR juga sangat baik. Mungkin anggapan itu dapat kita tolak sekiranya kita segera mencuba kamera.

Nikon D5100 mempunyai spesifikasi resolusi 16.2 MP sehingga foto yang dihasilkan oleh kamera ini cukup memuaskan. Kita tidak perlu meragui kualiti kamera yang mempunyai resolusi tinggi seperti Nikon D5100. Lebih-lebih lagi, harga kamera ini juga cukup berpatutan sehingga pencinta fotografi pemula sangat sesuai untuk memiliki siri kamera ini.

Pengilang Nikon juga tidak hanya menyediakan ciri pada Nikon D5100. Ciri yang sangat baik dari kamera ini adalah pilihan pemprosesan gambar Expeed terbaik. Selain itu, kamera ini mempunyai kelajuan lensa yang cukup responsif sehingga 4.5 bingkai sesaat. Dengan begitu, kualiti tangkapan lensa lebih sempurna dan tajam ketika merakam pelbagai objek kamera.

Harga kamera D5100 terkini kini sekitar Rp. 5,700,000. Harga ini adalah julat harga yang agak berpatutan. Terutama jika anda melihat keistimewaannya, kamera ini seperti kamera DSLR profesional dengan harga puluhan juta rupiah.

2. Nikon D3000

harga kamera Nikon d3000

Dalam siri Nikon D3000, syarikat kamera terkemuka ini benar-benar kelihatan serius dalam menghasilkan kamera berkualiti rendah. Siri Nikon D3000 juga merupakan kamera DSLR rujukan untuk pemula dan profesional, kerana spesifikasi dan ciri yang terdapat di dalamnya cukup mampu. Namun, anda tidak seharusnya menilai kamera kelas pemula yang bermaksud kualitinya tidak bagus.

Bukti dari kamera berkualiti walaupun untuk kelas pemula dapat dilihat dari gambar lensa yang diambil seolah-olah dihasilkan oleh kamera profesional. Sebenarnya, kami hanya menggunakan kamera DSLR Nikon dengan siri D3000. Kesempurnaan ini diperoleh dari teknologi dan ciri yang terdapat dalam Nikon D3000.

Anda boleh memilih pilihan mod automatik untuk menghasilkan gambar dengan fokus yang disesuaikan secara automatik. Mod automatik ini cukup berguna untuk anda sekiranya anda menghadapi kesukaran dalam memilih mod ketika fokus. Tetapi jika anda ingin menguji kemampuan mengasah ketajaman lensa, anda boleh memilih mod manual yang boleh anda tetapkan sendiri.

Mod manual boleh dipilih untuk menguji kemampuan mengambil lensa fokus. Mod ini sesuai untuk peringkat pembelajaran untuk kelas jurugambar pemula. Jangan pernah takut untuk mendapatkan fokus yang sempurna untuk menghasilkan gambar yang maksimum.

Berbicara mengenai spesifikasi, Nikon D3000 mempunyai tahap ISO antara 100 hingga ISO 3200. Dengan cara itu, anda mempunyai lebih banyak pilihan dalam mengambil gambar mengikut keadaan yang ada. Di samping itu, Nikon D3000 telah dilengkapi dengan fitur Optical Viewfinder. Ciri ini memudahkan objek yang kita pilih untuk melihat secara langsung pada LCD di bahagian belakang.

Anda sudah pasti ingin tahu mengenai kemas kini harga untuk Nikon D3000 ini. Pada masa ini, produk terlaris dari Nikon dijual mulai dari Rp 3.700.000 hingga Rp 6.000.000. Harga ini sesuai dengan pakej lensa yang anda pilih. Kerana, Nikon D3000 mempunyai tahap lensa yang berbeza, secara automatik mempengaruhi tahap harga kamera.

3. Nikon D90

harga kamera Nikon d90

Kamera DSLR Nikon berikut adalah kamera yang mempunyai reka bentuk dan bentuk yang agak sederhana. Walaupun sederhana, tetapi kamera ini adalah permainan jurugambar profesional yang diburu. Kerana Nikon D90 mempunyai keunikan yang membuat para profesional merasa tercabar untuk menghasilkan gambar yang berkualiti.

Oleh itu, sekiranya anda memilih produk kamera ini, sudah tentu anda harus berbangga. Selain itu Nikon D90 juga mempunyai kelebihan yang tidak dapat dijumpai dalam siri Nikon lain. D90 dari Nikon mempunyai sensor Format CMOS DX dengan sokongan resolusi 12.3 MP. Sebenarnya, kamera ini mempunyai ciri faktor pemangkasan 1.5x dan penggunaan pemproses pemprosesan gambar dari Expeed.

Dari spesifikasi flash di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa Nikon D90 adalah kamera DSLR dengan kualiti yang sempurna. Gambar lebih tajam berkat sokongan resolusi maksimum. Kami juga akan difasilitasi dalam mengambil gambar dengan pilihan mod automatik atau manual.

Harga terbaru Nikon D90 adalah sekitar Rp 9.000.000. Walau bagaimanapun, harganya agak tidak terlalu mahal. Kerana, teknologi yang dibawa oleh kamera ini cukup lengkap dan moden. Selain itu, kamera ini adalah produk yang dicari oleh para profesional.

4. Nikon D7000

harga kamera Nikon d7000

Ramai pencinta fotografi memilih Nikon kerana kualiti dan ciri lengkapnya. Ini dapat dilihat dari Nikon D7000 ini. Sebenarnya, hampir semua produk kamera Nikon mempunyai kelebihan tersendiri, Nikon D7000 tidak terkecuali. Bentuk fizikalnya menarik perhatian dan minat pencinta fotografi, terutama spesifikasi dan ciri-cirinya bahkan lebih menarik.

Nikon D7000 mempunyai kelebihan dalam sektor ciri yang menjanjikan, salah satunya adalah lensa 16.2 megapiksel. Sudah tentu kapasiti ini adalah produk yang sesuai untuk pencinta gambar yang indah. Belum lagi kehadiran sistem sensor CMOS format DCX dan teknologi gambar Expeed, jadi gambar dari kamera Nikon D7000 sangat memuaskan.

Sementara harga yang ditetapkan oleh Nikon untuk D7000 saat ini sekitar Rp 13.000.000. Walau bagaimanapun, harga ini sedikit lebih mahal daripada siri lain. Tetapi berdasarkan spesifikasi yang ada, produk ini termasuk untuk kelas profesional. Tetapi mungkin untuk pemula masih memilikinya, kerana kamera ini mampu menghasilkan gambar yang berkualiti.

Begitu juga dengan beberapa kemas kini harga kamera Nikon terbaru pada tahun 2014. Sekiranya anda berminat untuk membelinya, sila terus ke kaunter Nikon terdekat di bandar anda atau anda juga boleh melalui kedai dalam talian yang dipercayai.