Petua dan Trik Permainan Dalam Talian Chagu Chagu Indonesia

Setelah kehadiran yang ditunggu-tunggu, permainan dalam talian Chagu Chagu Indonesia akhirnya dilancarkan secara rasmi di Indonesia. Seperti yang diberitahu sebelumnya, permainan dalam talian Korea Selatan ini menyajikan permainan bola sepak yang unik dan lucu yang sesuai untuk dimainkan oleh pelbagai kumpulan.

Chagu Chagu mempersembahkan pemain bola sepak dunia dalam bentuk watak lucu di mana kepala pemainnya jauh lebih besar daripada tubuhnya. Selain itu, kawalan permainan ini juga mudah dipelajari dan boleh dimainkan dengan papan kekunci atau kayu bedik.

Chagu Chagu Indonesia

Watak dalam permainan ini mempunyai pelbagai kemahiran dan teknik khas yang boleh digunakan semasa bermain. Mereka juga boleh melakukan pelbagai jenis perayaan ketika menjaringkan gol seperti tarian gaya gangnam, pin boling, dan lain-lain.

Sama seperti permainan Modoo Marble dan LINE Let's Get Rich, Netmarble sebagai pembangun permainan ini juga menyediakan pek kad yang mengandungi pelbagai watak. Kad watak ini mempunyai kemahiran yang berbeza dan dapat ditingkatkan menjadi lebih baik.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang ditawarkan oleh permainan Chagu Chagu Indonesia ini? Seterusnya akan mengulas beberapa elemen penting beserta petua dan trik untuk memainkannya.

Mod permainan

Chagu Chagu menyediakan dua mod permainan yang dapat diikuti. Yang pertama ialah Piala Tunggal atau kejohanan. Manakala yang kedua adalah mod lawan lawan untuk bermain head-to-head dengan pemain lain atau AI.

Piala Tunggal

Piala Chagu Chagu Indonesia

Single Cup adalah mod kejohanan. Di sini anda akan bertarung dengan pelbagai pasukan AI dari pusingan awal hingga pusingan akhir. Semakin jauh pencapaian pasukan anda, semakin besar ganjaran yang akan anda perolehi.

Kejohanan Piala Tunggal ini sangat sesuai untuk melatih pasukan anda, sama ada untuk mengasah kemahiran pemain atau meningkatkan tahap pasukan. Piala Tunggal ini terdiri daripada beberapa tahap kesukaran yang boleh anda pilih. Anda juga dapat melihat sejarah pelbagai kejohanan yang pernah anda sertai sebelumnya.

Hadiah yang anda akan dapat dari Piala Tunggal ini dikira berdasarkan sejauh mana pasukan anda berjaya. Di samping itu, semakin tinggi tahap kesukaran yang anda pilih, semakin besar hadiah yang akan anda dapat.

Versus (PVP)

Chagu Chagu Indonesia berbanding

Selain dapat mengambil bahagian dalam kejohanan di atas, anda juga boleh bermain secara langsung dengan pemain lain atau dengan AI. Mod Versus ini terbahagi kepada tiga jenis, iaitu Mod Mesra, Peringkat, dan Mod Latihan.

1. Mod Mesra

Dalam Mod Mesra anda boleh bermain 1-1 dengan rakan atau pemain lain. Di samping itu, anda juga boleh bekerjasama dengan rakan untuk melawan pemain lain dalam mod 2 vs 2.

2. Peringkat

Mod seterusnya dinamakan mod Ranking di mana anda akan bersaing dengan pemain lain sambil memperjuangkan mata. Pasukan dengan mata tertinggi akan naik ke bahagian atas untuk memasuki senarai Chagu Chagu TOP Rank.

3. Mod Latihan

Mod terakhir ialah Mod Latihan. Dalam mod ini, anda boleh berlatih melawan AI dalam pelbagai tahap kesukaran. Anda juga boleh melakukan kolaborasi dengan rakan anda dalam mod ini. Hasil pertandingan dalam mod ini tidak akan dicatat dan dimasukkan ke dalam ranking.

Kemahiran Pemain

Setiap pemain dalam permainan Chagu Chagu ini mempunyai pelbagai kemahiran khas. Secara amnya kemahiran yang mereka ada terbahagi kepada 4 jenis iaitu menembak, hantaran, menggiring bola, dan pertahanan.

Tembak

Menembak adalah kemahiran yang dimiliki oleh pemain untuk menendang terus ke arah gawang. Kemahiran ini terdiri daripada 5 jenis:

 • Tendangan Voli : pukulan satu sentuhan semasa menerima lambung dari rakan sepasukan.
 • Drive Shot : tembakan dengan menendang bahagian bawah bola dengan kuat sehingga bola sukar ditangkap oleh penjaga gawang kerana ia akan jatuh segera setelah melantun.
 • Inside Shot : tembakan melengkung menggunakan kaki dalam yang tepat.
 • Outside Shot : tembakan jarak jauh dengan sangat keras yang sukar untuk dijangkakan penjaga gawang.
 • Chip Shot : tendangan lob untuk mengalahkan penjaga gol dalam situasi satu lawan satu dengan penjaga gawang.

Lulus

Lulus adalah kemahiran untuk memberi umpan kepada pemain lain, baik hantaran pendek, hantaran gastrik, hantaran terobosan, dan lain-lain.

 • Pas 2: 1 : hantaran satu-dua dengan rakan sepasukan yang akan mengelirukan musuh.
 • 2: 1 Roving : hampir sama dengan teknik pertama tetapi kali ini rakan sepasukan mengembalikan bola dengan sedikit rebound.
 • Killer Through : umpan terobosan untuk penyerang yang sukar dikejar pertahanan lawan.
 • Pinpoint Pass : umpan terobosan dengan memantul bola tepat ke hadapan.
 • Early Cross : palang pantas apabila pemain pertahanan lawan tidak kembali ke kedudukannya.

Menggelecek

Kemahiran seterusnya adalah kemahiran yang dimiliki pemain semasa membawa bola. Dengan kemahiran ini, anda dapat merebut bola seperti Lionel Messi.

 • Shuffle Dribble : mengalahkan musuh dengan bergerak ke arah yang berlawanan.
 • Langkah Selesai : lakukan trik menggiring bola untuk mengelakkan pelanggaran melanggar.
 • Drag Ball : menggeser bola untuk mengelakkan terjahan lawan.
 • Rainbow Flick : menendang cip dengan tumit untuk menipu lawan.
 • Putaran Roulade : berpusing 360 darjah untuk mengelak lawan.
 • Putaran Putar : ubah arah pergerakan menggelecek.
 • Heel Flick : ubah arah bola dengan kaki belakang anda untuk mengalahkan lawan.
 • Boost Move : berlari sekuat Gareth Bale.

Pertahanan

Pertahanan adalah kemahiran yang mesti dimiliki oleh pembela. Dengan kemahiran mereka dapat menghilangkan serangan musuh dengan sempurna.

 • Tekanan Keras : menekan kuat lawan yang membawa bola.
 • Jerky Blok : pantau pergerakan lawan untuk kemudian merebut bola pada waktu yang tepat.
 • Fork Tackle : pergerakan menangani bersih untuk merebut bola.
 • Hook Tackle : susah payah untuk merebut bola dengan dua kaki.

Pasukan pengurusan

Pasukan pengurusan Chagu Chagu Indonesia

Pengurusan Pasukan adalah ciri yang boleh anda gunakan untuk menguruskan pasukan yang anda miliki. Dalam menu ini, anda boleh mengubah taktik, formasi, dan mengetahui pelbagai maklumat dari pemain dan jurulatih pasukan anda.

Skuad

Di menu Skuad anda dapat melihat pelbagai maklumat mengenai pemain dalam pasukan anda. Di sini anda juga boleh menetapkan kedudukan yang tepat untuk setiap pemain ini.

Taktik

Dalam menu taktik anda boleh menyesuaikan formasi yang digunakan. Anda juga boleh mengatur taktik ketika menyerang atau bertahan. Di sini anda juga dapat mengawal siapa yang akan mengambil bola mati seperti sepakan penalti, tendangan sudut, dan lain-lain.

Peningkatan Kad

Dalam menu Peningkatan Kad, anda dapat meningkatkan tahap pemain untuk mendapatkan kemahiran tertentu. Kemahiran yang akan diperolehnya tentu saja sesuai dengan posisinya, sama ada pemain pertahanan, pemain tengah, atau penyerang.

Kakitangan

Menu Staf adalah tempat di mana anda boleh menukar pelatih untuk mempunyai formasi yang sesuai dengan permainan pasukan anda.

Sistem Kad

Sama seperti permainan Modoo Marble, Chagu Chagu juga menghadirkan sistem yang sama untuk pelbagai kad wataknya. Kad yang anda miliki dapat digabungkan, ditingkatkan, atau bahkan dikumpulkan dalam album.

Chaguwiki

Wiki Chagu Chagu Indonesia

Chaguwiki adalah Wikipedia Chagu Chagu. Di sini anda dapat melihat senarai skuad dari setiap pasukan teratas dunia dari musim 2005 hingga musim 2012. Hanya dengan menulis nama pasukan dan tahun, Chaguwiki akan segera memaparkan senarai pemain dan jurulatih mereka.

Pengadun Kad

Card Mixer adalah ciri yang boleh anda gunakan untuk menggabungkan kad 5 watak bersama-sama untuk membuat kad baru. Semakin baik kad digabungkan, semakin baik kad baru dihasilkan.

Album Kad

Kad watak yang anda miliki juga dapat dikumpulkan di album. Kad watak mesti dimasukkan ke dalam kelab dan pada tahun yang sama dia bermain. Apabila album selesai, anda boleh bertukar album dengan pemain lain.

Meningkatkan

Selain kad watak, anda juga dapat meningkatkan tahap aksesori yang anda miliki. Caranya adalah dengan menggabungkan 5 item sebagai bahan peningkatan. Semakin tinggi tahapnya, amka juga akan semakin sukar untuk meningkatkan prosesnya.

Itulah beberapa petua dan idea asas mengenai permainan dalam talian Chagu Chagu Indonesia. Bagi anda yang menyukai permainan seperti PES dan FIFA, permainan ini boleh dijadikan alternatif yang unik. Sila muat turun permainan secara percuma di sini.