10 Permainan Kereta Mobilan Percuma Terbaik di Android

Permainan kereta bergerak adalah salah satu permainan yang paling banyak dimuat turun di Play Store. Selain menyajikan pertandingan yang didorong oleh adrenalin, permainan genre lumba juga biasanya dilengkapi dengan fitur dan paparan grafik yang sangat baik.

Menariknya, kebanyakan permainan lumba hari ini disediakan secara percuma sehingga anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk memainkannya. Tetapi sudah tentu ada beberapa barang yang boleh dibeli sekiranya anda ingin meningkatkan prestasi kereta dalam perlumbaan. Berikut ini akan mengkaji 10 permainan perlumbaan kereta percuma terbaik untuk Android:

10 Permainan Kereta Mobilan Percuma Terbaik di Android

1. Street Racing 3D

Street Racing 3D

Seperti namanya, Street Racing 3D mengajak pemain berlumba dengan paparan grafik 3D yang cukup bagus. Selain grafik animasi, Street Racing 3D juga dirancang dengan  antara muka  mesra dengan  permainan yang  cukup mudah.

Di sini, anda hanya perlu menggunakan petrol secepat mungkin dan mengalahkan pemain Street Racing 3D yang lain. Tetapi pada awal permainan, sudah tentu kereta yang digunakan tidak terlalu  kuat. Untuk itu, terdapat ciri  peningkatan  di mana pemain dapat mengemas kini kereta mereka agar lebih laju semasa berlumba.

Cara  menaik taraf juga mudah. Anda hanya perlu memenangi permainan dan kemudian akan ada item  bonus  untuk  menaik taraf  kereta lumba anda. Semakin banyak perlawanan yang dimenangi, semakin banyak peluang untuk mendapatkan  barang yang  bagus untuk  peningkatan  kereta.

2. Asfalt 8: Udara

permainan lumba kereta asfalt

Asphalt 8: Airborne adalah salah satu permainan kereta mainan paling popular hari ini. Permainan ini menampilkan perlumbaan yang sangat realistik dan mendebarkan. Paparan grafik kelas atas bersama soundtrack yang merosakkan telinga juga semakin melengkapkan kelebihan permainan ini.

Selain mod perlumbaan biasa, dalam permainan ini anda juga dapat bermain dalam mod kerjaya, berbilang pemain secara langsung, atau bersaing dalam talian. Untuk membeli kereta baru atau menaik taraf kereta yang anda miliki sekarang, anda mesti mengumpulkan wang dengan memenangi perlumbaan. Sekiranya sukar, anda boleh segera membelinya dengan wang sebenar melalui sistem pembelian dalam aplikasi.

3. Perlumbaan Sebenar 3

Perlumbaan Sebenar 3

Real Racing 3 adalah permainan perlumbaan kereta yang tidak asing lagi. Permainan ini menggunakan jenama kereta asli dengan litar lumba asal juga. Satu ciri yang sangat baik adalah sistem berbilang pemain tak segerak, di mana masa terbaik dari rakan anda direkodkan dan kemudian anda bertarung dengan bot dari catatan masa itu.

Terdapat juga mod kerjaya yang boleh anda lakukan untuk memperoleh banyak kemenangan, kereta baru, dan menaik taraf alat ganti kenderaan. Pastikan sentiasa berlumba bersih untuk mengelakkan kerosakan pada kereta sehingga anda tidak perlu membayar untuk membaikinya.

4. Perlumbaan GT 2

Perlumbaan GT 2

GT Racing 2 adalah salah satu permainan simulasi perlumbaan terbaik hari ini. Anda boleh mengambil bahagian dalam pelbagai siri perlumbaan yang disediakan untuk mendapatkan wang dan anugerah. Wang yang diperoleh kemudian boleh dibeli dengan kereta baru atau meningkatkan prestasi kereta yang anda miliki sekarang.

Sekiranya anda bosan bermain sendiri, permainan ini juga menyediakan mod dalam talian berbilang pemain untuk bertarung dengan pemain lain. Salah satu kunci untuk memenangi permainan ini adalah ketepatan secara bergiliran sehingga anda dapat menjimatkan masa sebanyak mungkin.

5. Lumba Mendaki Bukit

Perlumbaan pendakian bukit

Walaupun tidak hampir sebagai grafik animasi wah  permainan GT Racing 2, tetapi Hill Climb Racing juga perlu cuba. Sebabnya, permainan ini cukup ketagihan dengan misi yang cukup mencabar. Misi sebenarnya sederhana, hanya perlu mengambil duit syiling yang tersebar di jalanan.

Walau bagaimanapun, duit syiling kadangkala diletakkan di jalan yang agak curam. Ini menjadikan pemain mesti berwaspada agar kereta tidak bergolek. Sekiranya kereta itu bergulung, maka anda dinyatakan gagal! Bolehkah anda memainkannya? Sila muat turun di sini.

6. Pantai Buggy Blitz

Pantai Buggy Blitz

Beach Buggy Blitz adalah permainan lumba kereta yang ringkas dan menyeronokkan. Seperti yang dikutip dari Android Central, dalam permainan ini Anda harus memandu kereta di sepanjang pantai tropika dan harus sampai ke pusat pemeriksaan sebelum waktu yang ditentukan habis.

Sepanjang perjalanan anda mesti mengumpulkan duit syiling supaya anda dapat menggunakannya untuk menaik taraf kereta anda. Tetapi anda harus mengelakkan pelbagai halangan seperti haiwan dan pelumba lain agar kereta anda tidak perlahan sehingga boleh membuang masa.

Permainan ini dilengkapi dengan paparan grafik yang halus dan berwarna, termasuk kesan air, habuk dan cahaya. Dengan penampilan dan modus permainan, Beach Buggy Blitz sangat sesuai dimainkan oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak.

7. Perlumbaan CSR

permainan lumba kereta csr

CSR Racing adalah permainan kereta genre drag race yang cukup menarik. Dalam permainan ini, anda tidak perlu bersusah payah mengendalikan roda kemudi kerana yang harus anda lakukan hanyalah menggerakkan transmisi roda gigi tepat ketika indikator menyala.

Lampu penunjuk akan menyala apabila kereta anda siap untuk penghantaran transmisi. Semakin baik refleks anda untuk menggerakkan gigi, semakin baik catatan masa. Anda mesti sampai ke garisan penamat sebelum musuh anda dapat hadiah.

Hadiah itu kemudian boleh digunakan untuk membeli kereta baru atau menaik taraf komponen kereta anda seperti enjin, kotak gear dan banyak lagi. Permainan CSR Racing ini juga menyediakan sistem pembelian dalam aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membeli kereta kelas atas.

8. Dr. Untuk memandu

Memandu Dr.

Ini juga bukan permainan kereta dengan paparan kereta lumba yang sejuk. Pada Dr. Memandu, anda hanya akan berlumba dengan kereta berbentuk kotak berwarna merah. Walaupun nampak  tua,  tetapi kereta ini cukup bagus untuk dijemput untuk berlumba yang  anda tahu. 

Selain itu, Dr. Memandu juga menyiapkan misi dengan pelbagai halangan. Menariknya, setiap misi yang anda jalankan mempunyai hadiah duit syiling, sehingga maksimum 1000 syiling! Anda boleh mengumpulkan duit syiling ini untuk  menaik taraf  kereta supaya kereta dapat berjalan lebih pantas.

9. Perlumbaan di dalam Kereta 2

Perlumbaan di dalam Kereta 2

Apa yang membezakan Racing in Car 2 ialah memaparkan antara muka  kokpit. Oleh itu, semasa pemain memandu kereta dalam permainan ini, yang ditunjukkan ialah  kokpit  kereta, bukan kereta secara keseluruhan. Jadi, permainan ini terasa sesuai untuk anda yang gemar bermain kereta mainan dengan konsep simulasi.

Selain itu, permainan ini juga semakin menarik dengan animasi grafik 3D yang cukup bagus. Kemudian, agar pemain tidak bosan, Racing in Car 2 juga telah menyediakan pelbagai lokasi dan pilihan kereta. Cukup lengkap,  bukan ? Sekiranya anda berminat, anda boleh memuat turun permainan secara langsung  di  sini.

10. Smash Cops Panas

Smash Cops Panas

Permainan terakhir yang layak untuk mengisi senarai 10 teratas ini ialah Smash Cops Heat. Permainan ini adalah permainan klasik dengan tema mengejar antara polis dan pencuri di mana anda bertindak sebagai polis.

Pengendalian permainan ini juga cukup mudah dan terdapat beberapa kekuatan untuk membantu anda mengejar pencuri. Beberapa misi yang terkandung dalam permainan ini termasuk misi turun, perlumbaan untuk menuju ke tempat kejadian, dan juga beberapa senario perlumbaan lain.

Cadangan Permainan Lain

Bukan hanya 10 permainan di atas yang menyenangkan untuk dimainkan, kerana beberapa permainan yang kami cadangkan juga patut dicuba. Tetapi sayangnya, permainan berikut tidak lagi tersedia di PlayStore.

11. Cepat & Marah 6

Fast & Furious 6 adalah permainan drag racing yang diilhamkan oleh filem terkenal dengan tajuk yang sama. Seperti perlumbaan CSR, anda juga harus menggerakkan transmisi pada waktu yang tepat untuk mencapai kelajuan maksimum. Wang yang diperoleh dari memenangi perlumbaan kemudian boleh digunakan untuk menaik taraf komponen kereta anda.

Salah satu yang membezakan Fast & Furious 6 dari permainan lain yang serupa adalah ciri permainan mini-drifting. Dalam permainan mini, anda harus menekan dan melepaskan butang drift di kawasan tertentu untuk mendapatkan sambil mengekalkan masa terbaik.

12. Perhimpunan Kematian

Permainan seterusnya adalah Death Rally, yang menyajikan pertempuran jalanan dengan gaya Death Race. Dalam permainan ini, anda akan berlumba dengan kereta yang dilengkapi dengan persenjataan lengkap untuk menghancurkan semua musuh yang mengikuti perlumbaan.

Selain dilengkapi dengan senjata, anda juga akan mendapat peningkatan kecepatan nitro untuk membantu dalam perjuangan. Walaupun anda tidak memenangi tempat pertama, anda masih boleh memenangi banyak wang dengan memusnahkan kereta musuh.

13. Selamanya Memandu

Selamanya Memandu

Forever Drive menyajikan perlumbaan yang cukup menarik dari perspektif dari atas ke bawah. Anda mesti dapat melewati semua trek perlumbaan yang dibuat oleh pemain lain sebelum masa yang ditentukan habis. Mencapai pusat pemeriksaan akan meningkatkan masa yang diperuntukkan, dan menyelesaikan objektif akan memberikan mata bonus tambahan.

Anda seharusnya dapat mengelakkan kereta lain dan tidak memukul dinding kerana ia akan melambatkan kelajuan dan mengurangkan mata yang diperoleh. Apabila tahap dan poin pengalaman meningkat, anda akan mula mendapatkan kereta baru. Sudah tentu anda juga boleh membelinya secara langsung melalui sistem pembelian dalam aplikasi.

Selain permainannya yang menarik, Forever Drive juga hadir dengan paparan yang cukup unik. Anda juga boleh membuat trek perlumbaan anda sendiri dan kemudian menggunakannya dengan pemain lain.

14. Motoheroz

Motoheroz

Motoheroz adalah permainan jenis scroll-side yang menggabungkan perlumbaan dan juga teka-teki. Anda boleh mengawal motor ke depan dan ke belakang untuk mencapai semua objektif. Pada setiap peringkat anda juga mesti mencari objektif tersembunyi. Terdapat pelbagai jenis item power-up yang akan membantu anda seperti jetpack dan spring.

Itulah senarai 10 kereta lumba kereta percuma terbaik di Android pada tahun 2014. Senarai berikut yang manakah kegemaran anda? Atau adakah anda mempunyai permainan perlumbaan menarik lain yang tidak ada dalam senarai ini?