Ayuh Muat turun Aplikasi Facebook Ini Sekiranya Bosan Dengan Versi Rasmi

Untuk mengakses Facebook melalui telefon bimbit atau telefon pintar Android, biasanya kita dapat menggunakan versi web mudah alih atau dengan memuat turun aplikasi Facebook rasmi. Malangnya, aplikasi rasmi tidak dilengkapi dengan ciri-ciri lengkap dan sering mengalami masalah.

Oleh itu, jika anda bosan dan ingin mencuba aplikasi Facebook yang dilengkapi dengan pelbagai ciri, berikut akan menyemak 5 aplikasi tersebut. Lima aplikasi pelanggan Facebook terbaru boleh dimuat turun secara percuma untuk peranti Android.

Ayuh Muat turun Aplikasi Facebook Ini Sekiranya Bosan Dengan Versi Rasmi

1. Cepat untuk Facebook

Sekiranya anda mahukan aplikasi Facebook dengan reka bentuk yang dapat disesuaikan, maka Fast for Facebook adalah pilihannya. Aplikasi ini memberi anda pilihan reka bentuk seperti warna tema dan kandungan apa yang ingin anda paparkan. Walaupun pilihan yang diberikan nampaknya agak banyak, semuanya dapat disesuaikan dengan mudah jika anda sudah menggunakannya.

muat turun aplikasi Facebook pantas

Aplikasi ini juga memberikan kawalan isyarat yang cukup baik. Meleret dari sebelah kanan layar akan memunculkan koleksi foto, sementara meluncur dari sebelah kiri skrin akan memaparkan profil terperinci pengguna Facebook. Sayangnya aplikasi Fast for Facebook ini kadangkala agak berat untuk memaparkan gambar beresolusi tinggi.

Muat turun Cepat untuk Facebook

2. Pembantu rakan

muat turun aplikasi Facebook friendcaster

Aplikasi ini, yang telah dikaji sebelumnya, adalah aplikasi Facebook alternatif yang sangat popular. Friendcaster hadir dengan penampilan yang bergaya dan reka bentuk moden. Hampir semua ciri yang terdapat dalam aplikasi Facebook untuk Android ada di aplikasi ini.

Walaupun ciri yang dimilikinya sama dengan aplikasi Facebook Rasmi, Friendcaster mempunyai beberapa keunikan. Salah satunya adalah fitur penapis suapan berita yang dapat digunakan untuk menyaring catatan yang dipaparkan, seperti catatan yang hanya mempunyai gambar atau pautan.

Sama seperti aplikasi Fast for Facebook, Friendcaster juga bergantung pada kawalan isyarat untuk berpindah dari satu halaman ke halaman lain. Anda boleh berpindah dari halaman info, foto, dan dinding dengan mudah dengan menggeser skrin. Satu-satunya kelemahan aplikasi ini ialah terdapat iklan yang menjengkelkan untuk versi percuma.

Muat turun Friendcaster

3. Seesmic (Facebook, Twitter)

Seesmic adalah aplikasi pelanggan untuk dua media sosial sekaligus, iaitu Facebook dan Twitter. Tidak seperti aplikasi lain yang hadir dengan penampilan 'meriah', Seesmic hadir dengan rekaan ringkas yang bahkan cenderung rata dan tidak menarik.

Gambar yang terdapat dalam feed berita atau postingan dinding dipaparkan agak kecil sehingga anda harus membukanya terlebih dahulu untuk melihatnya dengan jelas. Selain itu, anda juga tidak akan menemui gambar profil atau penutup gambar semasa membuka halaman profil.

Selain daripada kekurangan ini, aplikasi Seesmic ini sangat sesuai untuk anda yang sering merasa terganggu dengan banyak gambar atau video yang muncul di feed berita. Selain itu, aplikasi ini juga dapat berjalan dengan cepat dan lancar tanpa banyak gambar dan video.

Muat turun Seesmic

4. Flipster untuk Facebook

muat turun aplikasi Facebook Flipster

Flipster untuk Facebook bergantung pada kawalan isyarat sebagai ciri utamanya seperti Fast for Facebook, tetapi dengan fungsi yang berbeza. Dikutip dari Android Pit, dalam aplikasi ini geser layar dari kanan akan menampilkan pemberitahuan, dan bukan kumpulan foto.

Malangnya banyak pengguna tidak menyukai fitur ini kerana terdapat butang pemberitahuan di halaman utama sehingga kawalan isyarat menjadi semacam sampah. Ciri carian dalam aplikasi ini juga dianggap kurang tepat daripada aplikasi lain.

Kelemahan lain dari aplikasi ini ialah gambar dalam umpan berita dipaparkan dengan resolusi rendah. Dengan pelbagai kekurangan ini, Flipster untuk Facebook nampaknya banyak yang perlu dilakukan untuk bersaing dengan aplikasi Facebook yang lain.

Muat turun Flipster untuk Facebook

5. Klyph untuk Facebook

muat turun aplikasi Facebook klyph

Aplikasi terakhir adalah Klyph untuk Facebook. Walaupun bukan aplikasi Facebook alternatif yang cukup popular, namun aplikasi ini hadir dengan pelbagai ciri baru dan penampilan yang menarik. Halaman utama mengandungi suapan berita dengan menu di sebelah kiri dan pemberitahuan yang dapat dibuka dengan menggeser layar dari kanan.

Anda juga akan menemui pelbagai kesan animasi yang menarik semasa menggunakan aplikasi ini. Walaupun bukan penilaian utama, tetapi sekurang-kurangnya aplikasi ini berjaya merosakkan mata penggunanya. Sila muat turun aplikasi ini secara percuma di sini.

Selain daripada lima aplikasi di atas, masih terdapat sebilangan aplikasi lain yang menampilkan ciri serupa seperti Atrium dan Stream. Sila bandingkan setiap aplikasi ini dengan aplikasi rasmi untuk mengetahui mana yang sesuai dengan anda. Sila muat turun aplikasi Facebook rasmi di sini jika anda belum memilikinya.