Telefon Pintar ASUS ZenFone Terbaik

Telefon pintar adalah salah satu peranti terpenting dalam kehidupan seharian sehingga mesti memenuhi keperluan komunikasi, maklumat, dan gaya hidup penggunanya. ASUS ZenFone adalah salah satu siri telefon pintar Android terbaik yang menyajikan semua ciri ini untuk memuaskan para penggunanya.

Selain berfungsi sebagai alat komunikasi untuk mengirim pesan atau melakukan percakapan melalui telepon, telefon pintar kini juga dilengkapi dengan berbagai fungsi lain. Panggil untuk mengambil gambar, melayari di dunia maya, sistem navigasi, pusat hiburan, dan menyimpan pelbagai nota dan agenda kerja.

Gaya hidup juga mempunyai hubungan rapat dengan telefon pintar. Oleh itu telefon pintar mesti mempunyai reka bentuk yang cantik dan elegan. Pilihan warna yang pelbagai juga merupakan keperluan kerana akan menggambarkan keperibadian pemiliknya.

ZenFone - Telefon Pintar Luar Biasa untuk Semua Orang

Seperti yang disebutkan di atas, ASUS ZenFone adalah siri telefon pintar yang mempunyai semua fungsi ini. Siri telefon pintar ini tersedia dalam tiga pilihan saiz sekaligus, iaitu 4 inci, 5 inci, dan 6 inci sehingga dapat disesuaikan dengan keperluan dan mobilitas penggunanya.

Reka bentuk yang dimiliki oleh ZenFone juga sangat cantik dan dibuat dari bahan berkualiti tinggi. Sebut saja lapisan Corning® Gorilla® Glass 3 yang sangat dipercayai untuk menahan calar dan tumbukan. Antara muka antara muka ASUS ZenUI juga sangat cantik dan mempunyai fungsi yang lengkap.

ASUS ZenFone 4

Zenfone 4 hadir dengan skrin 4 inci dan terdapat dalam lima pilihan penutup belakang iaitu Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, Sky Blue dan Solar Yellow. Anda boleh mengganti penutup belakang mengikut kehendak anda.

Sekiranya anda suka mengumpulkan foto, video, aplikasi, dan permainan, maka ini tidak akan menjadi masalah kerana telefon pintar ini dengan layar 4 inci sudah menyediakan slot kad MicroSD yang dapat menampung kapasiti hingga 64GB. Dengan ciri-ciri tersebut, telefon pintar ini dilancarkan mulai dari harga Rp 1.099.000.

ASUS Zenfone 5

Telefon pintar seterusnya adalah ZenFone 5 yang dilengkapi dengan skrin IPS + 5 inci yang menyokong resolusi HD. Menariknya, skrin masih boleh digunakan dengan baik walaupun anda memakai sarung tangan. Ia sesuai digunakan pada musim sejuk.

ZenFone 5 juga mempunyai reka bentuk yang sangat ramping dengan titik paling tipisnya dengan ketebalan hanya 5.5 milimeter. Dengan pilihan warna Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, Champagne Gold, dan Twilight Purple, telefon pintar dengan skrin 5 inci mula dijual mulai dari harga Rp. 2,199,000.

ASUS ZenFone 6

Yang terakhir adalah ZenFone 6 yang juga dilengkapi dengan skrin IPS IPS 6 inci. Telefon pintar ini sangat sesuai untuk peminat muzik dan filem kerana sudah mempunyai teknologi audio SonicMaster yang sangat berkualiti.

Kamera belakang 13 megapiksel juga menjamin anda dapat mengambil gambar dengan resolusi tinggi dengan baik. Dengan harga rasmi bermula dari Rp. 3.099.000, telefon pintar dengan skrin 6 inci tersedia dalam pilihan warna Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, dan Champagne Gold.

ASUS ZenUI - Cantik, Halus dan Intuitif

ZenUI adalah antara muka yang digunakan oleh tiga siri ZonFone. Dicipta dengan konsep kebebasan, ekspresi, dan hubungan , ZenUI menyajikan reka bentuk animasi dan pelbagai tema warna yang indah.

Susun atur yang dipaparkan juga sangat kemas dan berkolaborasi dengan baik dengan ikon modennya. Selain itu, ZenUI juga dilengkapi dengan nada dering dan nada pemberitahuan baru. Terdapat dua ciri utama yang dibuat oleh ZenUI iaitu What Next dan Do It Later.

ASUS Zenfone ZenUI

Apa Seterusnya adalah ciri yang akan memaparkan pelbagai maklumat penting untuk anda seperti jadual pertemuan, mesej dan panggilan tidak dijawab dari kenalan tertentu, serta keadaan cuaca di tempat lain. Ciri ini akan muncul di depan dan tengah layar kunci, skrin utama, dan panel pemberitahuan.

Sementara Do It Later adalah ciri yang boleh anda gunakan untuk menunda aktiviti tertentu. Contohnya, jika anda menulis e-mel dan ada panggilan telefon masuk, anda boleh menangguhkan panggilan telefon dengan hanya menekan satu butang. Kemudian setelah anda selesai menulis e-mel, anda akan segera membuat panggilan balik.

Seperti yang telah dikaji dalam artikel sebelumnya, Anda juga dapat menyimpan video YouTube atau halaman web untuk dilihat kemudian dengan fitur Do It Later. Pelbagai aktiviti yang anda simpan akan dibuat dalam jalan pintas yang berbeza sehingga anda hanya perlu menekan satu butang untuk mengaksesnya.

PixelMaster - Foto Kelas Profesional di Semua Masa

Tidak cukup dengan keunggulan dalam sektor reka bentuk dan ciri-ciri sahaja, siri telefon pintar ZenFone juga dilengkapi dengan kamera yang dilengkapi dengan teknologi PixelMaster. PixelMaster sendiri adalah teknologi kamera eksklusif dari ASUS yang dilengkapi dengan ciri menarik seperti Selfie Mode dan Depth of Field Mode.

Selain siri ZenFone 5 dan ZenFone 6, terdapat juga ciri Mode Lampu Ringan dan Time Rewind. Dengan pelbagai ciri unggul, sudah pasti anda dapat mengambil gambar atau merakam video dengan kualiti yang sangat baik.

Mod cahaya rendah adalah ciri yang akan meningkatkan prestasi kamera dalam cahaya rendah. Ciri ini akan memberikan peningkatan kepekaan cahaya hingga 400% dan kontras hingga 200% sehingga kamera dapat memotret objek dengan jelas dan terang tanpa bantuan lampu kilat.

Tidak hanya itu, terdapat juga fitur Electronic Image Stabilizer (EIS) yang akan membantu anda mengambil gambar berkualiti tinggi walaupun di tempat gelap. Sudah tentu, ciri Mod Cahaya Rendah juga dapat berfungsi dengan baik untuk rakaman video.

Ciri seterusnya ialah Time Rewind yang akan membantu anda mengambil gambar pada saat-saat paling sempurna. Fungsi ini akan mengambil beberapa foto secara automatik sebelum dan sesudah anda menekan butang rana.

Selepas mengambil foto, anda boleh memilih foto yang mempunyai pose yang paling sesuai dan kemudian menyimpannya. Anda juga boleh menyimpan semua gambar jika anda mahu. Ciri Time Rewind ini tentunya sesuai untuk anda yang sering menembak objek bergerak.

Bagi anda yang suka mengambil gambar selfie, ciri Selfie Mode akan membantu anda menghasilkan gambar yang sempurna. Menariknya, ciri ini tidak menggunakan kamera depan dengan kualiti gambar yang buruk, tetapi dengan kamera belakang beresolusi tinggi.

Fungsi ini secara automatik akan mengesan wajah anda dan akan mula menghitung mundur ketika wajah anda dikesan siap difoto. Akan ada tiga foto yang diambil secara automatik dan anda boleh menyimpan satu atau semuanya. Anda juga boleh membagikannya secara langsung dalam talian ke pelbagai media sosial.

Ciri terakhir adalah Kedalaman Medan yang akan menjadikan foto anda seperti penciptaan profesional. Ciri ini akan menjadikan gambar objek menjadi tajam dan latar belakang kabur. Teknik ini sering disebut sebagai kedalaman padang yang cetek dan biasanya hanya boleh dilakukan dengan kamera kelas tinggi.

Itulah pelbagai ciri dan kelebihan yang dimiliki oleh ZenFone 4, ZenFone 5, dan ZenFone 6. Dengan prestasi yang berkualiti, reka bentuk yang cantik, dan harga yang rendah, tidak salah jika ASUS ZenFone menjadi barisan telefon pintar terbaik di Indonesia pada tahun 2014. Berminat?