Senarai Pakej Internet Smartfren 2014

Smartfren adalah salah satu pengendali CDMA yang paling bersemangat dalam mempromosikan perkhidmatan internet. Dengan melaksanakan slogan "kita benci lambat", pakej internet Smartfren hadir dalam pelbagai harga yang berpatutan.

Pengendali gabungan Smart dan Fren juga menyediakan modem khas untuk penggunanya kerana modem CDMA agak jarang terdapat di pasaran. Selain itu, pakej ini juga boleh digunakan pada siri telefon pintar Andromax. Berikut adalah senarai pakej internet yang ditawarkan oleh Smartfren pada tahun 2014:

Senarai Pakej Internet Smartfren 2014

1. Berdasarkan Isipadu

Pakej internet isipadu Smartfren

Pakej Berdasarkan Volume terdiri daripada pakej harian, mingguan dan bulanan dengan harga mulai dari Rp 1.000 hingga Rp 150.000. Kuota yang ditawarkannya bermula dari 20MB hingga 9GB. Untuk pakej bulanan 2GB, 5GB dan 9GB, anda akan mendapat bonus kuota malam 12GB. Dengan bonus ini, jumlah kuota adalah 14 GB, 17 GB, dan 21 GB.

Volume Based adalah pakej yang menggunakan sistem kuota. Ini bermaksud bahawa jika kuota habis maka anda harus membeli pakej baru lagi walaupun tempoh aktif belum tamat. Untuk pendaftaran, hantarkan SMS ke 123 menggunakan format dalam jadual di atas.

Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah memperluasnya lagi apabila pakej habis, Smartfren menyediakan pakej Volume Volume dengan Pembaharuan Auto. Dengan pembaharuan automatik , pakej anda akan segera diperbaharui apabila kuota habis. Walau bagaimanapun, pakej ini hanya tersedia untuk pakej bulanan.

Pakej internet Smartfren auto renewL

2. Malam Internet

Smartfren juga menyediakan pakej internet setiap malam bagi anda yang suka berjaga atau suka memuat turun fail besar. Pakej ini boleh digunakan dari 01:00 hingga 05,59 WIB dengan kuota 12 GB. Harga yang ditawarkan juga cukup murah pada harga Rp 10,000.

Untuk membelinya, hantarkan SMS ke 123 dengan format "Internet Night" tanpa tanda petik. Pakej ini tidak dibatasi oleh masa dan boleh digunakan selagi kuota tidak habis. Sebelum menggunakannya, pastikan anda memutuskan sambungan internet anda terlebih dahulu kemudian menyambungkannya semula agar tidak menggunakan catuan pakej internet biasa anda.

Menariknya, anda juga dapat membeli pakej internet dua malam sekaligus. Ini bermaksud bahawa dalam satu masa anda dapat memperoleh jumlah kuota maksimum 24 GB. Pakej ini juga boleh diperolehi sebagai bonus jika anda membeli pakej Volume Berdasarkan 2 GB, 5 GB dan 9 GB.

3. Tidak terhad

Pakej internet tanpa had Smartfren

Pakej seterusnya yang disediakan oleh Smartfren adalah pakej Tanpa Had. Pakej ini terdiri daripada 6 harga dengan tahap kelajuan yang berbeza. Pakej Rp 200,000 mempunyai kecepatan hingga 3,1 Mbps, 10,000 dan 100,000 paket hingga 1 Mbps, dan bungkusan yang tersisa memiliki kecepatan hingga 512 Kbps.

Setiap pakej mempunyai had penggunaan yang wajar, alias FUP. Sekiranya melebihi kuota FUP, kelajuannya akan dikurangkan menjadi 64 Kbps sehingga pakejnya habis. Untuk pakej bulanan terdapat ciri pembaharuan automatik yang akan memperbaharui pakej secara automatik jika anda mempunyai cukup kredit.

Sekiranya anda telah melepasi kuota FUP dan ingin kembali ke kelajuan normal, maka anda boleh membeli pakej Unlimited Booster. Pakej Booster ini akan mengembalikan kelajuan akses internet sesuai dengan kelajuan pakej tanpa had yang anda miliki.

Pakej Booster Tanpa Had berharga Rp 10,000, dan anda akan mendapat kuota FUP tambahan sebanyak 500MB. Malangnya, pakej Booster ini hanya sah sehingga 23.59 WIB setiap hari tanpa mengira waktu anda membelinya. Sekiranya kuota FUP dalam paket Booster ini telah terlampaui, kecepatan akan kembali ke 64 Kbps.

4. Tetapan APN dan Penamatan Pakej

Untuk setiap pakej internet di atas, anda boleh menetapkan APN pada peranti anda seperti berikut:

  • APN: Smartfren
  • nama pengguna: smartfren
  • kata laluan: smartfren

Anda boleh menghentikan semua pakej internet Smartfren di atas dengan menghantar SMS "Connex off" ke 123. Selepas itu, semua pakej, kuota, dan bonus internet yang dimiliki akan habis secara automatik. Untuk mengetahui maklumat pakej yang anda ada, anda boleh menghubungi * 995 semasa anda tidak tersambung ke internet.

5. Pakej Internet Pascabayar

Pakej internet pascabayar Smartfren

Selain menyediakan pakej untuk pelanggan prabayar, Smartfren juga menyediakan pakej untuk pelanggan pascabayar. Pakej ini boleh diaktifkan dengan mengunjungi Galeri Smartfren terdekat. Sila lihat jadual di atas untuk maklumat harga dan kelajuan.

Untuk rekod, pakej Super Pro dapat mencapai kecepatan muat turun hingga 14.7 Mbps dan memuat naik hingga 5.4 Mbps. Walau bagaimanapun, kelajuan ini hanya dapat dicapai jika anda menggunakan peranti yang sudah mendukung teknologi EV-DO Rev.B dan kawasan anda juga dilindungi oleh rangkaian.

6. Connex Evo

Pakej internet Connex evo Smartfren

Smartfren juga mempunyai pakej internet khas yang dipanggil Connex Evo. Dengan pakej ini, anda tidak perlu mendaftarkan pakej tersebut kerana setiap tambah nilai secara automatik akan berubah menjadi pakej internet. Dalam pakej ini juga tidak ada had laju kerana semuanya dapat mencapai kecepatan 14.7 Mbps.

Tetapi jika anda mendaftar pakej Connex Evo, anda tidak boleh kembali ke pakej biasa sebelumnya. Nombor anda juga tidak dapat membuat panggilan keluar dan SMS, kecuali panggilan dan SMS ke nombor 999, 995, 123, 888 dan 4444. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pakej internet Connex Evo Smartfren ini, sila lawati laman web rasmi.