Perbandingan 5 Perkhidmatan Penyimpanan Awan Terbaik Hari Ini

Era pengkomputeran awan, alias pengkomputeran awan, telah mula menjadi gaya hidup pada masa kini. Ini terbukti dari jumlah perkhidmatan penyimpanan awan alias penyimpanan awan yang ada sekarang. Beberapa perkhidmatan yang cukup popular termasuk OneDrive, Dropbox, Google Drive, Box dan Copy.

Kali ini ia akan membandingkan lima perkhidmatan penyimpanan awan, baik dari segi ciri, kelebihan, dan kekurangan yang mereka miliki. Inilah ulasan penuh.

Perbandingan 5 Perkhidmatan Penyimpanan Awan Terbaik Hari Ini

1. OneDrive

Perkhidmatan storan awan OneDrive

OneDrive adalah perkhidmatan penyimpanan awan dari Microsoft. Perkhidmatan ini sudah tersedia secara langsung untuk pengguna Windows 8 dan Windows 8.1. Perkhidmatan ini juga dapat digunakan di Web, versi Windows, Android, iOS, Windows Phone dan Xbox versi lama. Anda boleh menyimpan pelbagai jenis fail dalam perkhidmatan ini seperti foto, video, dokumen, dan lain-lain.

Salah satu kelebihan perkhidmatan ini adalah gabungannya dengan program Microsoft Office seperti Word, Excel, dan Power Point. Apabila anda membuka salah satu program ini, anda akan melihat pelbagai dokumen yang disimpan di OneDrive dalam senarai dokumen terkini.

Sekiranya anda mempunyai Office 365, anda boleh membuka dan menyunting dokumen yang disimpan di OneDrive bersama-sama dengan rakan anda. Anda dapat melihat perubahan yang dibuat oleh rakan anda dalam masa nyata .

-Kelebihan

OneDrive berfungsi dengan sangat baik untuk peranti yang menggunakan sistem operasi Windows dan Windows Phone kerana perkhidmatan ini disatukan secara langsung di dalamnya. Selain itu aplikasi ini juga sesuai untuk anda yang sering menggunakan program Microsoft Office.

- Kekurangan

Sekiranya anda tidak menggunakan peranti berasaskan Windows, maka tidak ada kelebihan lain yang dimiliki oleh perkhidmatan OneDrive ini. OneDrive juga menguatkuasakan peraturan yang ketat mengenai fail yang dimuat naik untuk mengelakkan pornografi dan data berbau lain. Di satu pihak, ini memang bagus, tetapi di sisi lain ia mengehadkan pergerakan penggunanya.

2. Dropbox

perkhidmatan penyimpanan awan dropbox

Dropbox adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang paling disukai kerana mempunyai banyak ciri dan mudah digunakan. Perkhidmatan ini juga dapat diakses dari pelbagai platform seperti web, Mac, Windows, Linux (Ubuntu, Debian, Fedora, dll.), IOS, Android, BlackBerry, dan Kindle Fire.

Anda boleh menyimpan pelbagai jenis fail di Dropbox. Tidak ada batasan ukuran fail yang dapat diunggah, tetapi semakin besar ukurannya semakin lama proses pengunggahan. Paparan yang dimiliki oleh Dropbox sangat mudah sehingga senang digunakan oleh sesiapa sahaja.

Semasa mendaftar di Dropbox, anda akan mendapat simpanan percuma sebanyak 2GB. Sekiranya anda mengikuti tutorial Bermula, akan ada tambahan 250MB. Kemudian jika anda mengaktifkan ciri muat naik foto automatik , maka anda akan mendapat bonus 3GB lagi. Dan anda juga akan mendapat bonus 500MB setiap kali anda mengajak rakan untuk menggunakan perkhidmatan Dropbox ini.

- Kelebihan

Dropbox dapat diintegrasikan dengan baik pada pelbagai peranti, baik itu PC, Mac, Android atau iOS. Perkhidmatan ini sangat sesuai untuk anda yang sering menggunakan pelbagai jenis peranti ini.

- Kekurangan

Walaupun terintegrasi dengan baik untuk aplikasi desktop dan mudah alih, perkhidmatan yang terdapat di versi web kurang memuaskan jika dibandingkan dengan penyedia perkhidmatan lain.

3. Google Drive

perkhidmatan penyimpanan awan pemacu google

Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan awan dari Google. Semasa mendaftar, anda akan mendapat kuota storan percuma sebanyak 15GB. Namun, kapasitas ini tidak hanya digunakan untuk menyimpan file tetapi juga untuk menyimpan data Gmail, foto yang diunggah ke Google+, dan dokumen yang dibuat di Google Docs.

Perkhidmatan Google Drive ini disatukan secara langsung dengan sistem operasi Chromium. Ini bermaksud bahawa jika anda mempunyai peranti Chromebook, Google Drive adalah perkhidmatan penyimpanan awan terbaik yang boleh anda gunakan.

Google Drive juga mempunyai perkhidmatan suite pejabat terbina dalam sehingga anda dapat membuat dan mengedit dokumen Word, Excel, dan Power Point secara langsung. Di samping itu, Google Drive juga menyokong banyak aplikasi pihak ketiga seperti menghantar faks atau menandatangani.

- Kelebihan

Perkhidmatan Google Drive ini sangat sesuai untuk pemegang Akaun Google. Sekiranya anda menggunakan Gmail, anda juga dapat menyimpan lampiran e-mel ke Drive dengan mudah hanya dengan beberapa klik.

- Kekurangan

Seperti yang dikutip dari Cnet, Anda tidak dapat memuat naik foto secara langsung dari telefon pintar ke Google Drive kerana anda hanya dapat memuat naiknya ke Google Plus. Ciri ini mungkin tersedia pada masa akan datang.

4. Kotak

perkhidmatan peti simpanan awan

Walaupun ada yang dapat membuat akaun Box, perkhidmatan ini sebenarnya lebih sesuai untuk perniagaan dan IT. Ya, selain menyediakan fitur asas seperti penyimpanan awan lain, Box juga menyediakan fitur untuk mengomentari file pengguna lain, memberikan pemberitahuan ketika ada perubahan pada file, dan fitur menarik lainnya.

Box juga memberi anda lebih banyak kawalan ke atas privasi fail yang anda simpan. Contohnya, anda dapat mengawal siapa yang boleh memuat naik, melihat dan mengedit fail dan folder yang anda miliki. Anda juga dapat melindungi setiap fail dengan kata laluan dan menetapkan masa berlakunya folder bersama.

Perniagaan juga dapat menghubungkan perkhidmatan ini dengan Salesforce dan NetSuite sehingga mereka dapat menyimpan dokumen secara langsung di Kotak. Terdapat juga plugin untuk Microsoft Office dan Adobe Lightroom sehingga pengguna dapat membuka dan mengedit fail yang disimpan di dalam Box dengan program.

- Kelebihan

Box sangat sesuai untuk ahli perniagaan kerana dilengkapi dengan pelbagai ciri dan kawalan fail privasil yang mencukupi.

- Kekurangan

Kerana ditujukan untuk para pebisnis, pelbagai fitur yang disediakan oleh Box mungkin cukup mengganggu bagi pengguna biasa yang hanya menggunakannya untuk menyimpan fail.

5. Salin

perkhidmatan salinan simpanan awan

Dicipta oleh syarikat Barracuda Networks, Copy adalah perkhidmatan penyimpanan awan yang sesuai untuk individu atau ahli perniagaan. Semasa mendaftar, anda akan mendapat kapasiti percuma 15GB, sama dengan Google Drive dan OneDrive.

Salah satu sorotan Salinan adalah kemampuannya untuk berkongsi bahagian fail yang dikongsi. Contohnya jika anda mempunyai folder 20GB yang dikongsi dengan 3 rakan anda, maka folder tersebut hanya akan memuatkan kapasiti sehingga 5GB pada setiap akaun. Ini berbeza dengan Dropbox yang mengambil kapasiti pada orang yang berkongsi folder.

- Kelebihan

Salinan sangat mudah digunakan dan anda akan mendapat kapasiti penyimpanan percuma 20 GB. Kos yang ditawarkan untuk melanggan juga tidak terlalu mahal.

- Kekurangan

Sama seperti Dropbox, perkhidmatan versi web tidak begitu baik jika dibandingkan dengan aplikasi desktop atau mudah alih.

Selain daripada lima perkhidmatan di atas, masih ada perkhidmatan lain yang menyediakan ciri serupa tetapi kurang popular seperti Amazon Cloud Drive, SugarSync, dan Space Monkey. Semuanya sesuai dengan pilihan anda untuk menentukan perkhidmatan penyimpanan awan mana yang paling sesuai untuk keperluan anda.