Petua untuk Beli Selamat di Laman Beli dan Jual Dalam Talian

Membeli dan menjual secara dalam talian nampaknya telah mula menjadi gaya hidup baru bagi masyarakat negara hari ini. Setiap hari terdapat lebih banyak kedai dalam talian, dari kecil hingga besar. Di samping itu, iklan kedai dalam talian yang besar seperti Tokobagus (sekarang OLX), Perniagaan, Elevania, dan lain-lain selalu menghiasi layar.

Membeli-belah di laman kedai dalam talian memang menyeronokkan. Kami tidak perlu bersusah payah untuk pergi ke kedai kerana kami hanya perlu memilih katalog produk dan kemudian membayar melalui kad kredit atau pindahan dari kad debit. Selepas itu, kita hanya perlu menunggu barang tiba dalam satu atau dua hari.

Sayangnya, walaupun menawarkan banyak kemudahan, ada ancaman serius yang sangat berbahaya bagi pengguna, iaitu penipuan. Ya, bukan beberapa cara penipuan di internet yang menggunakan samaran jual beli dalam talian. Hingga kini, banyak orang telah dirugikan oleh tindakan penipu ini.

Bagi sesetengah orang, cukup mudah untuk mengetahui jenis penipuan di dunia maya sehingga mereka dapat menghindarinya. Tetapi bagi sebilangan orang Indonesia yang tidak terbiasa membeli dan menjual di internet, agak sukar untuk diketahui.

Oleh itu pada kali ini saya akan mengkaji beberapa petua dan trik untuk mengelakkan mod jual beli secara online yang tidak betul. Petua dan trik ini akan merangkumi pelbagai perkara yang mesti dipertimbangkan ketika membuat transaksi, baik itu alat transaksi, penjual, dan lain-lain.

Jenis Laman Membeli dan Menjual Secara Dalam Talian

Sebelum membincangkan lebih lanjut, ada baiknya kita mengetahui terlebih dahulu jenis laman jual beli di internet. Secara amnya, laman jual beli ini boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu laman web yang menjual barang secara langsung kepada pembeli dan laman web yang menyediakan 'shanties' kepada penjual untuk menjual barang mereka kepada pengguna.

Contoh laman web yang menjual barang terus kepada pengguna termasuk Lazada, Bhinneka, Elevania, Amazon, dan lain-lain. Sementara laman web yang menjadi perantara antara penjual dan pembeli termasuk Kaskus, Tokobagus (OLX), Commerce, dan lain-lain.

Laman web yang menjual barang secara langsung kepada pengguna biasanya lebih selamat, terutamanya untuk laman web yang besar. Tetapi anda masih harus berhati-hati, terutama untuk laman web kecil yang tidak terlalu terkenal.

Pasang Anti Virus pada Komputer

Sebelum membuat transaksi jual beli, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah peranti untuk mengakses kedai dalam talian. Sekiranya anda mengakses dari PC atau telefon pintar, pastikan bahawa peranti ini memasang aplikasi anti-virus, anti-malware atau anti-pishing.

Ini sangat penting kerana banyak virus dan perisian hasad pada masa ini suka mencuri data peribadi anda. Apa yang mereka curi bukan hanya kata laluan dan maklumat log masuk anda, tetapi juga nombor kad kredit anda atau data perbankan internet. sila baca artikel ini untuk petua mencegah virus dan perisian hasad di Android.

Pilih Kedai Dalam Talian yang Dipercayai

Beli dan Jual Dalam Talian

Langkah seterusnya ialah memiliki kedai dalam talian yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang baik di mata para penggunanya. Luangkan masa anda untuk mencari maklumat di kedai dalam talian di internet, sama ada di forum atau media sosial.

Perhatikan juga peraturan dan polisi kedai dalam talian supaya anda tidak dirugikan pada masa akan datang. Contohnya, sama ada kedai dalam talian boleh menggantikan barang yang dibeli sekiranya berlaku kerosakan atau tidak sesuai dengan keterangan produk.

Yang paling penting, jangan sekali-kali menuliskan data peribadi anda di kedai dalam talian, seperti PIN ATM, kata laluan perbankan internet, dan lain-lain. Sekiranya terdapat kedai dalam talian yang meminta ini, maka sudah pasti bahawa ia adalah mod penipuan.

Keadaan dan Harga Produk

Semasa memilih produk, perhatikan keterangan produk, sama ada produk tersebut baru, terpakai, jaminan rasmi, atau melalui pasar gelap . Minta foto asli produk ini untuk memastikan bahawa tidak ada cacat, terutama untuk produk elektronik atau pakaian, seperti komputer riba, pakaian Korea, dan lain-lain.

Perhatikan juga harga produk kerana tidak sedikit yang menjualnya dengan harga yang jauh lebih mahal atau lebih murah daripada harga pasaran. Buat perbandingan terlebih dahulu dan jangan pernah tergoda dengan produk yang sangat murah kerana kemungkinan besar penipuan.

Jangan juga mempercayai penjual yang membuat mod menjual barang elektronik dari Batam dengan harga yang sangat murah, seperti telefon Android, iPhone kedua , dan lain-lain. Walaupun tidak semuanya, tetapi sebilangan besar mereka adalah penipu kerana barang yang mereka jual jauh lebih murah daripada produk asal ..

Kaedah pembayaran

Kaedah pembayaran yang paling selamat adalah dengan melakukan COD (cash on delivery). Sekiranya rumah anda berdekatan dengan lokasi penjual, pilihlah jenis pembayaran ini kerana anda juga dapat melihat keadaan barang tersebut, terutama jika anda membeli barang mahal seperti kereta terpakai, motosikal, dan lain-lain.

Sekiranya anda melakukan COD, sangat digalakkan untuk tidak pergi sendiri dan memilih tempat transaksi yang sibuk. Kerana sekarang ada banyak kes rompakan yang menggunakan mod transaksi jual beli barang di COD.

Sekiranya lokasi dan penjual anda berjauhan, maka cara yang paling selamat adalah menggunakan jenis perkhidmatan akaun bersama (rekber). Perkhidmatan ini biasanya banyak terdapat di Kaskus dan akan menjimatkan wang daripada pembeli sebelum dia menerima barang yang dihantar oleh penjual.

Sementara itu, jika anda terpaksa membuat pembayaran secara langsung melalui transfer ke akaun penjual, pastikan penjual mempunyai reputasi yang baik. Lihatlah testimoni dari pengguna dan jangan sesekali memindahkan wang sebelum anda benar-benar yakin akan reputasi penjual, terutamanya untuk transaksi barang melebihi nilai nominal Rp 100,000.

Kedai dalam talian yang benar-benar dipercayai biasanya merangkumi nombor akaun bersama dengan nama pemilik akaun di laman webnya. Tuliskan nombor akaun tersebut agar dapat dijadikan bukti sekiranya berlaku penipuan di masa hadapan.

Untuk laman web yang menerima pembayaran melalui kad kredit, ada baiknya anda membuat pembayaran melalui perkhidmatan kad kredit seperti PayPal dan lain-lain. Jangan sekali-kali memasukkan data kad kredit jika ada perkara yang mencurigakan di halaman pembayaran kedai dalam talian.

Setelah membuat pembayaran dengan pelbagai cara di atas, simpan bukti pembayaran dengan betul. Ini bertujuan untuk membuat tuntutan jaminan dan lain-lain jika suatu hari barang yang dibeli rosak atau tidak seperti yang diharapkan.

Penghantaran barangan

Sekiranya anda tidak membuat pembayaran dengan COD, sudah tentu barang akan dihantar melalui perkhidmatan penghantaran. Pilih perkhidmatan penghantaran yang sudah dipercayai dan jangan mudah tergoda dengan kos penghantaran yang sangat murah.

Sekiranya barang itu rapuh atau rosak, minta penjual membungkusnya dalam kotak kayu, styrofoam, dan bahan pelindung lain. Tanyakan kepada penjual nombor resit penghantaran supaya anda dapat memantau proses penghantaran barang tersebut.

Itu adalah beberapa langkah mudah untuk mengelakkan penipuan ketika membeli dan menjual secara dalam talian. Walaupun selalu ada jurang untuk melakukan jenayah, tetapi sekurang-kurangnya anda telah meminimumkan potensi untuk melakukan jenayah tersebut. Adakah anda mempunyai petua lain untuk mengelakkan penipuan semasa membeli-belah di internet?