Cara Mengesan Penerimaan JNE, Tiki, dan Pos melalui Web dan Android

Dalam era perniagaan dalam talian hari ini, perkhidmatan penghantaran barang adalah elemen penting yang tidak dapat dilepaskan. Syarat-syarat seperti kurier pakej ke resit penerimaan JNE juga mesti diketahui oleh telinga kita yang sering membeli dan menjual secara dalam talian.

Sekiranya pada masa lalu hanya PT Pos Indonesia yang cukup terkenal dalam perniagaan penyimpanan barang ekspres, saat ini terdapat puluhan atau bahkan ratusan perkhidmatan penghantaran yang tersedia. Sebut sahaja nama-nama besar seperti JNE, Tiki, FedEx, DHL, hingga nama-nama yang masih agak asing seperti Wahana, Rosalia Express, Pandu Logistics, dan Rahayu mula muncul.

Kami mungkin tidak peduli dengan peningkatan jumlah penyedia perkhidmatan kerana bagi pengguna semakin banyak syarikat, semakin banyak pilihan yang ada. Cabaran bagi kita hari ini ialah memilih syarikat mana yang dapat memberikan perkhidmatan dengan baik.

Satu barometer untuk menentukan kualitinya ialah ketersediaan kemudahan untuk mengesan barang yang dihantar atau istilah popular adalah pengesanan. Hanya dengan memasukkan nombor resit penghantaran, barulah kita dapat mengetahui di mana barang yang kita hantar atau yang akan kita terima berada.

Untuk melakukan penjejakan ini, biasanya kita mesti melayari laman web rasmi penyedia perkhidmatan. Tetapi sekarang ada pelbagai cara lain yang dapat kita lakukan untuk melakukannya, termasuk menggunakan aplikasi Android dan perkhidmatan web.

Terdapat banyak aplikasi Android yang dibuat rasmi oleh penyedia perkhidmatan atau dibuat oleh pemaju pihak ketiga. Di samping itu, perkhidmatan penjejakan dalam talian juga tersedia melalui web yang dibuat oleh pihak ketiga dan bukan oleh penyedia perkhidmatan itu sendiri. apa benda itu? Seterusnya akan mengulasnya.

Syarat dalam Penjejakan Pakej

Sebelum kita membincangkan aplikasi Android dan perkhidmatan web, ada baiknya kita mengetahui terlebih dahulu syarat yang digunakan oleh penyedia perkhidmatan penghantaran pakej. Ini sangat penting agar kita tidak tersalah menerjemahkannya sehingga kita dapat mengeluh dengan betul sekiranya bungkusan kita hilang atau tidak sampai ke tempat tujuannya.

Menjejaki Resit JNE

Berikut adalah beberapa istilah yang digunakan oleh JNE seperti yang dipetik dari indometalgoth.com. Sebilangan istilah ini mungkin berbeza dengan istilah yang digunakan oleh penyedia ekspedisi lain, tetapi secara umum maknanya tidak akan jauh berbeza.

 • Dimanifestasikan : bungkusan ada di ejen dan sedang menunggu untuk dihantar ke bandar penerima.
 • Diterima di destinasi : bungkusan telah tiba di kota tujuan, tetapi belum dihantar ke alamat penerima.
 • Dihantar : bungkusan tiba / diterima di destinasi.
 • Semasa transit : pakej yang dihantar dalam perjalanan di bandar tertentu sebelum menuju ke bandar tujuan. Contohnya bungkusan dari Batam akan transit di Jakarta sebelum dihantar ke Bandung.
 • AU / Penghantaran semula : terima penghantaran lagi, kerana anda tidak mempunyai masa untuk berhenti sehari sebelumnya.
 • BA (Alamat buruk) : alamat yang disenaraikan tidak lengkap, seperti kekurangan RT / RW, kelurahan, nombor rumah, nama jalan, dan lain-lain.
 • MR : Nona laluan , yang bermaksud bahawa paket sesat, alias destinasi yang salah, yang seharusnya dihantar ke bandar A, sebaliknya dihantar ke bandar B.
 • CC (criscross) : paket bertukar
 • Tertutup Setelah Percubaan Penghantaran / NTH : kurier telah sampai di alamat penerima, tetapi tidak ada orang di dalam rumah.

Kaedah Penjejakan JNE

Perkara pertama yang kami bincangkan adalah bagaimana mengesan perkhidmatan ekspedisi JNE. Yang paling mudah tentunya ialah melayari laman web rasmi secara langsung di //www.jne.co.id/. Di sana anda akan diminta memasukkan resit JNE khas dengan nama "JNE Airwaybill Number" kemudian klik butang "search". Anda boleh memasukkan sehingga 20 nombor resit sekaligus.

Selain laman web rasmi, anda juga melakukan pengesanan penerimaan melalui laman web cekresi.com. Menariknya di laman web ini anda bukan sahaja dapat memeriksa resit, tetapi juga dapat mengirim status penerimaan kepada pengirim atau penerima pakej melalui e-mel.

Selain mengesan penerimaan JNE, laman web ini juga dapat mengesan penerimaan untuk pelbagai penyedia perkhidmatan penghantaran pakej lain seperti TIKI, EMS, Pos Indonesia, Pandu Logistics, Wahana, Citoxpress, REX Indonesia, Rosalia Express, First Logistics, dan RPX Holding.

Sekiranya sekiranya perkhidmatan pelacakan penerimaan melalui dua laman web di atas mengalami kesalahan atau mengalami masalah, maka Anda sekarang juga dapat melakukan pelacakan melalui telefon bimbit dengan sistem operasi Android. Berikut adalah beberapa aplikasi Android untuk mengesan penerimaan dari JNE:

laman web jne

 • JNE-Express Across Nations , aplikasi Android rasmi dari JNE yang menyediakan kemudahan penjejakan, kadar cek, lokasi ejen JNE terdekat, dan juga pakej perkhidmatan pengambilan JNE REG, YA, OK, dll.
 • Semak Resit JNE , aplikasi rasmi dari cekresi.com penyedia perkhidmatan web. Sama seperti perkhidmatan web, aplikasi ini juga dapat mengesan penerimaan dari pelbagai jenis perkhidmatan penghantaran secara serentak.
 • Jejak Pakej , aplikasi ini dapat digunakan untuk mengesan pakej dari JNE, Tiki, Pos, dan Wahana. Bukan hanya dengan memasukkan nombor resit, anda juga dapat secara langsung mengimbas kod bar yang tertera di kertas resit. Di samping itu, aplikasi ini juga dapat digunakan untuk memeriksa kos penghantaran dari pelbagai perkhidmatan ekspedisi.
 • JNEQ , aplikasi ini menyediakan ciri untuk mengesan penerimaan JNE dengan menulis AWB atau pengimbasan kod bar. Anda juga dapat menyimpan hasil penjejakan hingga 10 penerimaan dan memberikan keterangan gambar pada hasil penjejakan. Di samping itu, anda juga boleh memeriksa kadar penghantaran di luar talian.

Cara Mengesan Pos Indonesia

Sebagai pelopor perkhidmatan penyampaian pakej, PT POS Indonesia tentunya harus menyediakan platform terbaik untuk menyokong kepuasan pelanggannya. Untuk memeriksa status pakej bungkusan menggunakan perkhidmatan Pos Indonesia, anda boleh menyemaknya di laman web rasmi di //www.posindonesia.co.id/.

Laman web pos Indonesia

Di sana anda boleh memeriksa status menghantar surat, bungkusan, untuk membiayai. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu memasukkan nombor penghantaran (resit) atau NTP. Manakala untuk penjejakan mudah alih, anda dapat menggunakan aplikasi Android berikut:

 • Pejabat Pos , aplikasi Android rasmi PT. Pos Indonesia menyediakan pelbagai ciri penting seperti mengesan penghantaran dan memeriksa kadar surat dan pakej. Selain itu aplikasi ini juga menyediakan daftar kode pos untuk semua wilayah di Indonesia.
 • Menggunakan aplikasi pelacakan pelbagai yang telah disemak di atas seperti aplikasi Penerimaan Cek JNE dan juga aplikasi Pelacakan Paket.

Cara Menjejaki Tiki, Wahana, Rosalia Express, dan Pandu Logistics

Selain dua perkhidmatan ekspedisi di atas, saat ini tidak ada penyedia perkhidmatan lain yang sudah memiliki aplikasi Android rasmi. Dengan cara itu anda hanya boleh bergantung pada aplikasi pihak ketiga seperti JNE Check Receipt dan Package Tracking untuk mengesan telefon pintar Android.

Sementara itu, untuk memeriksa status penghantaran melalui laman web, anda boleh melakukannya dengan melayari laman web rasmi Tiki di sini, laman web rasmi Wahana di sini, laman web rasmi Rosalia Express di sini, dan laman web rasmi Pandu Logistic di sini. Anda juga boleh memeriksa semua penerimaan dari perkhidmatan di laman web cekresi.com.

Itulah pelbagai cara untuk mengesan penerimaan JNE, Tiki, Pos Indonesia dan lain-lain dengan mudah melalui aplikasi web atau Android. Adakah terdapat perkhidmatan ekspedisi lain atau aplikasi Android yang belum disenaraikan di sini? Sekiranya ada, sila maklumkan kepada kami melalui ruangan komen di bawah.