Senarai Telefon Pintar Terkini yang Dilancarkan di Indonesia Jun 2014

Memasuki pertengahan tahun 2014, pelbagai jenama telefon pintar mula membanjiri pasaran domestik. Selain telefon pintar dari pengeluar tempatan, beberapa telefon pintar dari pengeluar antarabangsa juga mula memasuki Indonesia. Berikut ini adalah senarai telefon pintar terbaru yang dikeluarkan di Indonesia pada bulan Jun 2014.

Senarai Telefon Pintar Terkini yang Dilancarkan di Indonesia Jun 2014

1. Mito Fantasi A77

Mito Fantasy A77 Selfie

Mito Fantasy A77 mengadopsi kamera putar gaya Oppo N1 dengan resolusi 13 megapiksel. Telefon pintar 4.5 inci juga dilengkapi pemproses dwi-teras 1.3 GHz dan RAM 1 GB yang mencukupi untuk telefon pintar di kelasnya.

Kehadiran Fantasy A77 juga menambah senarai telefon pintar kamera berputar yang terdapat di Indonesia setelah Oppo N1 dan Himax Pure III sebelumnya hadir pertama. Untuk harganya, smartphone ini dijual dengan harga Rp 1,1 juta.

2. Evercoss Elevate Y

senarai telefon pintar terkini evercoss elevate y

Dirujuk sebagai telefon pintar premium yang murah, Evercoss Elevate Y dilengkapi dengan skrin 5 inci yang dilapisi dengan Rhino Glass untuk melindunginya dari calar dan hentaman. Untuk dapur pacunya, telefon pintar ini dilengkapi dengan pemproses quad-core 1.3 GHz dan RAM 1 GB.

Kamera belakang mempunyai resolusi 13 MP dan dilengkapi autofokus. Kamera depannya 5 MP juga sesuai untuk selfie. Menariknya, Evercoss Elevate Y hanya dijual pada harga Rp 1.7 juta.

3. Advan Vandroid GAIA S4D

advan vandroid gaia s4d

Menyasarkan golongan muda yang bergaya, Advan Vandroid GAIA S4D hadir dengan ketebalan hanya 0.7 mm. Telefon pintar, yang menyediakan 6 pilihan warna, juga dilengkapi dengan kamera belakang 8 megapiksel dan kamera depan 3 megapiksel.

Untuk menyokong prestasinya, telefon pintar ini dikuasakan oleh pemproses quad-core 1.2 GHz, RAM 1 GB, dan kapasiti bateri 2000 mAh. Produk yang menjadikan idola kumpulan JKT48 sebagai duta jenama dijual dengan harga Rp 1.6 juta.

4. Nexian Philos Mi330, Zephyr Mi438, dan Helios Mi531

Memeriahkan acara Jakarta Fair, pengeluar tempatan Nexian melancarkan 3 untuk telefon bimbit terbarunya sekaligus iaitu Nexian Philos Mi330, Zephyr Mi438, dan Helios Mi531. Ketiganya berjalan menggunakan sistem operasi Android 4.2 Jelly Bean.

Nexian Philos Mi330 adalah siri termurah kerana harganya hanya Rp 649,000. Telefon pintar ini dilengkapi dengan skrin 3.5 inci, pemproses dwi-teras 1.3GHz, dan RAM 256MB. Sudah tentu, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan ciri BBM dan Nexian Messenger.

Selanjutnya adalah Nexian Zephyr Mi438 yang dilengkapi dengan skrin teknologi OGS 4 inci. Telefon ini juga sesuai untuk pengguna narsis kerana menyediakan kamera belakang 5 MP dan kamera depan 1.3 MP. Untuk harganya, ponsel ini dilepas dengan harga Rp.799.000.

Peranti terakhir adalah Nexian Helios Mi531 yang dilengkapi dengan skrin 5-inci, pemproses dwi-teras 1.3 GHz, dan 1GB RAM. Telefon bimbit bernilai IDR 1,199,000 ini juga menyediakan kamera 8 MP di bahagian belakang dan 2 MP di bahagian depan.

5. ZTE Nubia Z5S Mini, Blade L2 dan KIS 3

zte nubia z5s mini

Beralih kepada pengeluar antarabangsa, ZTE bulan ini mengeluarkan 3 telefon pintar sekaligus untuk wilayah Indonesia. Yang pertama adalah Nubia Z5S Mini, yang dilengkapi dengan kamera belakang 13 MP dan kamera depan 5 MP. Telefon pintar premium 4,7 inci ini berharga sekitar Rp 4 juta.

Peranti seterusnya adalah ZTE Blade L2 yang dilengkapi dengan skrin 5 inci dan dijual pada harga Rp 1.7 juta. Di sektor perkakasan, telefon pintar ini bergantung pada pemproses Quad-core 1.3 GHz dan RAM 1 GB. Untuk tujuan menangkap gambar, kamera belakang 5MP juga telah disematkan pada telefon pintar ini.

Telefon pintar terbaru adalah ZTE KIS 3. Dengan harga Rp 1 juta yang ditawarkannya, telefon pintar ini adalah yang termurah di antara telefon pintar ZTE terbaru pada bulan Jun ini. Telefon pintar 4 inci ini mempunyai pemproses dua teras 1.2 GHz dan kamera belakang 2 MP sebagai ciri unggulnya.

Menariknya, telefon pintar yang menargetkan kelas kemasukan sudah dilengkapi dengan sistem operasi Android 4.4 Kitkat sehingga menjadi salah satu telefon bimbit murah pertama di Indonesia yang membawanya.

6. LG G3 dan G2 Mini

lg g3

Telefon pintar terbaru LG G3 akhirnya dilancarkan secara rasmi sebulan yang lalu. Walaupun belum tersedia secara resmi di Indonesia, namun LG telah mengeluarkan harga untuk perangkat unggulan terbaru ini yaitu Rp 6,999,000.

LG G3 sendiri hadir dengan skrin QHD 5.5 inci dan pemproses quad-core Snapdragon 2.5 GHz. Kamera belakang mempunyai resolusi 13 MP dan dilengkapi dengan fitur terkini seperti Optical Image Stabilization Plus dan autofocus laser.

Ciri-ciri terbaik LG juga telah disertakan pada telefon pintar ini seperti kod ketukan, pengecasan tanpa wayar, kunci kandungan, suis membunuh, mod tetamu dan lain-lain. Manakala untuk mengekalkan kuasanya, LG G3 dilengkapi dengan bateri 3000 mAh.

Telefon pintar seterusnya adalah LG G2 Mini yang merupakan versi mini utama LG G2. Walaupun dilabel "mini" tetapi telefon pintar ini hadir dengan skrin berukuran 4.7 inci. Spesifikasi yang dimilikinya juga cukup mampu seperti kamera belakang 8 MP, memori dalaman 8 GB, dan sistem operasi Android 4.4 Kitkat. Telefon pintar ini dilancarkan pada kisaran harga Rp 3.3 juta.

7. Huawei Ascend Y320

Huawei Ascend Y320

Menyasarkan pengguna kelas menengah rendah, Huawei Ascend Y320 berharga cukup murah pada harga Rp 999.000. Dengan harga ini, anda akan mendapat telefon pintar 4 inci dengan pemproses dua teras, RAM 512 MB, dan juga kamera belakang 2 megapiksel.

8. Nokia XL

Nokia XL

Setelah kejayaan Nokia X sebagai telefon pintar Android pertamanya, kini Nokia juga telah secara rasmi melancarkan saudara kandungnya, Nokia XL. Seperti yang telah dikaji sebelumnya, Nokia XL adalah versi terbaru Nokia X dengan peningkatan spesifikasi di beberapa sektor.

Salah satu perbezaan yang paling mencolok adalah skrin yang berukuran 5 inci dan juga mempunyai RAM 768 MB. Kamera yang dibawa juga meningkat menjadi 5 MP dan sekarang ada juga kamera depan dengan resolusi 2 MP.

Untuk sistem operasi, telefon pintar ini berjalan pada OS Nokia X Platform 1.0 berdasarkan Android 4.1.2 Jelly Bean. Sama seperti saudaranya, telefon pintar seharga Rp.2.2 juta juga tidak menyediakan perkhidmatan Google seperti Play Store, Google Maps, Gmail, dan lain-lain.

9. Motorola Moto G

motorola moto g

Sama ada terlambat atau tidak, tetapi akhirnya telefon pintar Motorola Moto G tersedia untuk pengguna di Indonesia. Sayangnya telefon pintar ini tidak tersedia secara meluas kerana hanya diperdagangkan melalui laman web kedai dalam talian Lazada.

Harga yang ditawarkan juga cukup menggoda di mana Moto G versi 8GB dijual sekitar Rp 1,9 juta sedangkan versi 16 GB dijual sekitar Rp 2,2 juta. Belum ada maklumat sama ada telefon pintar terbaik 2014 akan dijual secara terbuka atau tidak.

Itulah senarai telefon pintar terbaru yang dikeluarkan untuk wilayah Indonesia pada Jun ini. Harga dan ketersediaan mungkin berbeza mengikut bandar. Telefon pintar mana yang akan anda pilih?