Cara Menukar Font Android dengan dan tanpa Root

Font adalah salah satu elemen yang cukup penting dalam penampilan peranti Android. Selain membuatnya kelihatan lebih cantik, mengubah fon Android juga akan memudahkan pengguna membaca kandungan yang ditampilkan. Terdapat banyak cara untuk menukar fon Android yang boleh anda cuba.

Kali ini saya akan mengkaji 4 cara mudah untuk menukar fon pada telefon pintar atau tablet Android. Sebilangan kaedah ini memerlukan root terlebih dahulu dan yang lain tidak. Berikut adalah langkah-langkahnya, seperti yang dipetik dari MakeUseOf:

1. Tetapan Sistem

Peranti Android yang berjalan di Stock ROM aka ROM lalai biasanya tidak mempunyai pilihan untuk menukar fon. Tetapi sekarang beberapa pengeluar mula menambahkan ciri-ciri ini. Yang memilikinya adalah telefon pintar Android buatan Samsung.

Untuk peranti Samsung yang lebih lama, anda boleh menukar fon dengan mengakses Tetapan> Peranti> Font> Gaya Font . Bagi peranti Samsung yang sudah berjalan di sistem operasi Android 4.3, anda boleh menggantinya dengan mengakses Tetapan> Peranti Saya> Paparan> Gaya Font .

cara menukar fon android

Selain itu, Samsung juga mempunyai kedai dalam talian di mana anda boleh membeli jenis fon baru. Untuk mengaksesnya, klik pilihan Dapatkan Font Dalam Talian di halaman penggantian fon. Setiap fon berharga pada harga yang berbeza dari $ 0,99 hingga $ 3,99.

Selain daripada peranti Samsung, masih jarang bagi peranti yang dibuat oleh pengeluar lain untuk memiliki ciri ini. Sekiranya peranti Android anda tidak mempunyai ciri bawaan ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah seterusnya di bawah.

2. HiFont

Fon Android HiFont

HiFont adalah aplikasi percuma di Play Store yang dapat digunakan untuk menukar fon di Android. Aplikasi ini sangat mudah digunakan dan menyediakan ratusan jenis fon yang akan menggantikan fon lalai dalam pelbagai versi Android lalai telefon pintar anda.

Walaupun telah menyediakan beratus-ratus jenis fon, tetapi anda masih boleh memasang jenis fon lain melalui aplikasi ini. Menariknya, anda boleh memadamkan aplikasi ini setelah memasang jenis fon yang diinginkan sehingga tidak menggunakan peruntukan memori dalaman peranti anda.

Aplikasi HiFont ini menyokong semua peranti Samsung Galaxy dengan betul tanpa perlu melakukan root terlebih dahulu. Bagi peranti lain, anda mesti melakukan rooting terlebih dahulu.

3. Pemasang Fon

Aplikasi seterusnya adalah Font Installer yang juga disediakan secara percuma di Play Store. Aplikasi ini menyediakan beratus-ratus jenis fon yang berbeza dan anda juga dapat memasang fon khusus terus dari kad SD melalui aplikasi ini. Font Installer juga merupakan salah satu aplikasi yang terdapat di ROM Toolbox Pro.

Malangnya, apa sahaja jenis peranti Android yang anda gunakan, anda mesti melakukan rooting terlebih dahulu untuk dapat menggunakan aplikasi ini. Oleh itu jika anda menggunakan peranti Samsung, maka HiFont masih merupakan pilihan terbaik.

4. PerAppFonts

Cara seterusnya untuk menukar fon Android adalah dengan menggunakan PerAppFonts. PerAppFonts adalah aplikasi yang terkandung dalam Xposed Framework dan menyediakan fitur yang berbeza dari aplikasi lain. Ya, selain dapat mengubah keseluruhan font pada perangkat anda, aplikasi ini juga dapat mengubah font pada aplikasi tertentu.

Satu kelemahan aplikasi ini adalah jumlah fon yang disediakannya hanya 8 jenis, iaitu Monospace, Serif, Sans, Roboto Condensed, Storopia, Rosemary, Roboto Slab, dan font yang anda gunakan sekarang. Tetapi anda boleh menambahkannya dengan memasukkan fon yang terdapat pada kad SD.

Xposed Framework itu sendiri dapat digunakan jika smartphone anda telah di-root sehingga secara automatik juga berlaku untuk aplikasi PerAppFont. Cuba anda sudah memahami sistem kerja Kerangka Xposed untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini semasa proses pemasangan.

Pilihan Font Terbaik untuk Android

Beberapa aplikasi di atas membolehkan kita memasang sendiri jenis fon dari kad SD. Dengan cara itu kita mesti memuat turun fon Android terlebih dahulu untuk dapat memasangnya. Salah satu tempat kegemaran anda untuk memuat turun fon percuma ialah Google Font.

Google Font menyediakan pelbagai jenis fon percuma yang boleh digunakan di mana sahaja termasuk peranti Android. Nobile dan Roboto adalah dua jenis fon yang cukup popular di Google Font. Di samping itu, siri Serif dan Sans-Serif juga cukup popular berkat pelbagai variasi.

Fon Serif

Fon Android Serif

Fon serif adalah jenis fon yang cukup banyak digunakan dalam buku cetak, surat khabar, tesis, dan pelbagai tulisan formal yang lain. Fon ini lebih formal daripada Font Sans-Serif dan dianggap paling senang dibaca. Terdapat 6 jenis Serif Font yang banyak digunakan, iaitu:

 • Droid Serif: Pada mulanya jenis fon ini dibuat khusus untuk layar kecil seperti telefon pintar Android, tetapi sekarang telah banyak digunakan di berbagai tempat.
 • PT Serif
 • Lora
 • Judson: Judson mempunyai reka bentuk yang cukup bagus, tetapi jarang digunakan kerana tidak mempunyai gaya dan miring yang berani.
 • Merriweather
 • Vollkorn: Jenis fon yang kelihatan cukup bagus untuk saiz kecil, tetapi tidak begitu bagus untuk saiz besar.

Font Sans-Serif

Fon serif Android sans

Ramai orang menyebut Sans-Serif versi yang lebih segar dan lebih moden daripada Serif. Versi ini juga lebih banyak digunakan untuk penulisan bukan formal. Perkataan "Sans" itu sendiri diambil dari bahasa Perancis yang bermaksud "tanpa" atau "tidak" sehingga semua fon yang dimulai dengan Sans adalah versi yang lebih segar daripada versi asalnya.

 • Droid Sans: Fon ini jauh lebih popular daripada Droid Serif kerana kebanyakan aplikasi mudah alih menggunakan fon ini. Anda akan menemui fon ini dengan mudah di aplikasi mudah alih atau halaman web.
 • PT Sans
 • Buka Sans
 • Lato: Lato dianggap fon keluarga Sans yang paling indah apabila digabungkan di tempat yang tepat.
 • Roboto: Roboto adalah fon yang cukup banyak digunakan sekarang dan mula dikenali sejak menjadi fon lalai pada sistem operasi Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
 • Kabin: Sama seperti Lato, fon ini juga mesti diletakkan di kedudukan yang betul untuk kelihatan cantik. Fon ini banyak disebut sebagai versi moden Century Gothic.

Selain Google Font, anda juga boleh mendapatkan pelbagai fon percuma di laman FontSquirrel dan DaFont. Beberapa fon terbaik yang anda dapat melalui laman web ini termasuk Alte Haas Grotesk, Anivers, dan DezenPro.

Sekiranya anda menjumpai fon yang baik semasa melayari internet tetapi anda tidak tahu namanya, maka anda boleh menggunakan perkhidmatan Identifont dan WhatFont untuk mengetahui. Pada dasarnya, gunakan fon Android yang sangat sesuai dan dapat mengubah mood anda menjadi lebih ceria. Semoga berjaya menukar fon Android di atas!