Petua Memilih Skrin Telefon Pintar yang Sesuai untuk Anda

Berbanding dengan pemproses dan perkakasan lain, layar adalah komponen telefon pintar yang mendapat perhatian paling banyak kerana setiap kali kita melihat dan mengoperasikannya. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa memilih skrin telefon pintar yang sesuai untuk anda.

Saiz skrin

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah ukuran skrin kerana berkaitan dengan penggunaan telefon pintar itu sendiri. Skrin telefon pintar biasanya diukur secara menyerong dalam inci.

Sekiranya anda mahukan telefon pintar yang praktikal dan mudah dibawa ke mana sahaja, pilih telefon pintar dengan skrin di bawah 4.5 inci. Sementara itu, jika anda ingin puas bermain permainan atau menonton video, pilih layar yang lebih besar dari 4.5 inci. Telefon pintar dengan skrin antara 5.5 hingga 6.5 inci biasanya juga disebut sebagai phablet.

Jenis Skrin

Jenis skrin telefon pintar menjadi perkara seterusnya yang mesti dipertimbangkan kerana setiap jenis skrin mempunyai ciri yang berbeza. Berikut adalah beberapa jenis teknologi skrin yang banyak digunakan pada telefon pintar hari ini:

1. TFT LCD

LCD TFT

TFT LCD adalah jenis skrin yang paling banyak digunakan oleh telefon pintar pada masa kini. TFT LCD sendiri bermaksud Thin Film Transistor Liquid Crystal Display dan merupakan teknologi asas semua skrin LCD. Skrin telefon pintar biasanya cukup tebal dan memerlukan banyak tenaga kerana memerlukan sumber cahaya untuk beroperasi.

Ciri-ciri skrin ini berbeza-beza bergantung pada kualiti dan harganya. Telefon pintar dengan harga murah biasanya hanya menggunakan skrin TFT LCD yang mempunyai sudut pandangan sempit dan paparan warna yang buruk. Walaupun telefon pintar yang mahal biasanya sudah menggunakan skrin dengan kualiti yang sangat baik.

2. IPS LCD

LCD IPS

Pendek untuk peralihan pesawat sebaris , IPS LCD adalah salah satu jenis skrin telefon pintar yang mampu menampilkan resolusi berkualiti tinggi dengan sudut tontonan lebar hingga 170 darjah. Skrin IPS biasanya mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding dengan skrin TFT LCD pada telefon pintar kelas bawah.

IPS LCD sendiri mempunyai beberapa jenis, salah satunya adalah PLS ( Plain Line Switching ) yang merupakan panel LCD yang dibuat oleh Samsung. Pada masa ini, hampir semua telefon pintar kelas menengah dan atas menggunakan skrin LCD IPS ini.

3. Super LCD (SLCD)

LCD Super (SLCD)

Jenis skrin telefon pintar lain yang menggunakan panel LCD adalah Super LCD yang banyak digunakan pada telefon pintar HTC. Tidak seperti jenis skrin LCD yang lain, skrin ini tidak mempunyai ruang udara di antara lapisan kaca luar dan dalam sehingga dapat mengurangkan pantulan cahaya.

Dengan begitu, skrin Super LCD sesuai digunakan di tempat terbuka yang mempunyai intensiti cahaya yang cukup tinggi. Selain itu, penggunaan kuasa skrin ini juga lebih rendah berbanding dengan skrin LCD biasa.

4. AMOLED

AMOLED adalah skrin telefon pintar berasaskan panel OLED yang cukup popular sebelum munculnya IPS LCD. Skrin ini lebih nipis daripada skrin LCD dan tidak memerlukan sumber cahaya khas sehingga lebih cekap tenaga ketika memaparkan warna hitam. Malangnya, gambar yang dipaparkan di skrin ini biasanya kurang tajam jika dibandingkan dengan LCD.

Di samping itu, skrin AMOLED juga agak mahal kerana tidak dihasilkan seperti skrin LCD. Kini terdapat banyak varian layar ini, seperti Super AMOLED, Super AMOLED Plus HD, dan lain-lain yang memiliki ketajaman mendekati layar LCD.

5. IGZO

IGZO, kependekan dari indium gallium zinc oxide , adalah salah satu jenis skrin telefon pintar terkini yang ada sekarang. Layar ini tetap menjadi jenis layar untuk telefon pintar masa depan kerana mampu menghasilkan resolusi tinggi dengan kepadatan piksel yang tinggi sambil tetap menggunakan kuasa rendah.

Beberapa telefon pintar teratas kini telah menerapkan penggunaan layar ini, seperti siri Aquos dari Sharp dan juga Apple Air Apple. Dalam beberapa tahun akan datang, jenis skrin ini dipercayai digunakan secara meluas oleh pelbagai telefon pintar utama.

Ketetapan dan PPI

resolusi

Selain jenisnya, salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan ketika mempunyai jenis skrin telefon pintar adalah penyelesaiannya. Kerana resolusi skrin akan mempengaruhi kualiti paparan dan ketajaman gambar yang ditunjukkannya. Pada masa ini terdapat pelbagai ukuran resolusi yang digunakan pada telefon pintar, dari QVGA (320 x 420 piksel) hingga 4K UltraHD (3840 x 2160 piksel).

Secara teorinya, semakin besar jumlah piksel, semakin tajam gambar yang dipaparkan. Sebagai contoh, skrin 4 inci dengan resolusi HD (720 x 1280) akan memaparkan gambar yang lebih tajam berbanding dengan skrin 5 inci dengan resolusi yang serupa. Walaupun tidak ada ukuran standar, kepadatan piksel 200 ppi (piksel per inci) dianggap sebagai had minimum untuk layar dapat menampilkan gambar dengan baik.

Sekiranya anda melihat ukuran di atas, maka resolusi minimum skrin adalah seperti berikut:

  • Skrin 3 inci = 320 x 480 piksel
  • Skrin 4 inci = 480 x 800 piksel
  • Skrin 5 inci = 540 x 960 piksel

Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan skrin telefon pintar dengan paparan yang selesa untuk mata, pastikan resolusi minimum pada angka di atas. Kerana tidak kira seberapa baik teknologi paparan yang digunakannya, jika resolusi rendah maka kualitas gambar yang ditampilkan juga tidak akan terlalu bagus.

Bahan Pelindung

skrin telefon pintar

Salah satu kecacatan yang paling rentan yang berlaku pada skrin sentuh adalah calar. Oleh itu, telefon pintar terkini kini melapisi skrin dengan bahan pelindung khas sehingga anda tidak perlu lagi membeli lapisan tahan calar tambahan. Fungsi lapisan pelindung ini berbeza-beza, ada yang melindungi dari calar dan ada yang melindunginya dari perlanggaran dengan benda tajam.

1. Lapisan Oleophobic

Oleophobic Coating adalah lapisan yang akan melindungi skrin dari calar atau kotoran seperti minyak dan debu. Beberapa telefon pintar yang lebih tua biasanya menggunakan lapisan ini seperti Samsung Galaxy Nexus I9250, Samsung Google Nexus S, dan Sony Xperia Tablet S.

2. Kaca Tahan Gores

Kaca tahan gores adalah lapisan yang melindungi skrin telefon pintar dari calar kecil dalam penggunaan sehari-hari. Lapisan pelindung ini biasanya digunakan pada telefon pintar yang dibuat oleh Sony seperti Sony Ericsson Live with Walkman, Sony Ericsson Xperia Neo, Sony Xperia M, dan lain-lain.

3. Corning Gorilla Glass

Gorilla Glass adalah lapisan pelindung yang dibuat oleh syarikat pembuatan kaca bernama Corning. Teknologi pelindung ini adalah yang paling popular pada masa ini kerana tidak hanya melindungi dari calar, lapisan ini juga dapat melindungi layar ketika telefon pintar dijatuhkan. Gorilla Glass mempunyai ukuran nipis sehingga tidak akan mengurangkan kepekaan skrin.

Gorilla Glass juga disebut sebagai teknologi ramah lingkungan kerana tidak terbuat dari logam berat yang berbahaya. Versi terbaru lapisan pelindung semasa adalah Gorilla Glass 3 yang banyak digunakan oleh telefon pintar utama.

4. Kaca Dragontrail

Dragontrail Glass adalah lapisan pelindung skrin telefon pintar yang paling kuat hari ini kerana mampu menahan beban sehingga 60 kg dengan ketebalan kaca hanya 1 mm. Teknologi pelindung ini yang tahan terhadap pukulan tukul biasanya digunakan pada telefon pintar luaran seperti Sony Ericsson Xperia Active, Xiaomi MI2, dan Sony Xperia Z1.