Cara Membuat dan Menggunakan Akaun Twitter Baru

Selain dari Facebook, Twitter adalah salah satu media sosial yang paling banyak digunakan oleh masyarakat Indonesia sekarang. Laman blog mikro ini sememangnya cukup mudah dan senang digunakan. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun di laman rangkaian sosial ini, yang berikut akan mengkaji sepenuhnya langkah-langkah untuk membuat akaun Twitter baru.

Langkah 1

Buka laman Twitter, kemudian isikan ruangan pendaftaran di kanan bawah dengan nama, alamat e-mel dan kata laluan anda. Selepas itu klik butang "Daftar ke Twitter". jika anda tidak mempunyai alamat e-mel, sila baca tutorial untuk membuat e-mel Gmail di sini dan Yahoo Mail di sini.

Akaun Twitter

Langkah 2

Pada halaman seterusnya, anda mesti memilih nama pengguna untuk digunakan. Sangat disarankan untuk memilih nama pengguna pendek agar tidak menggunakan watak semasa menulis tweet baru. Kerana Twitter hanya membenarkan pengguna menulis tweet dengan maksimum 140 watak. Selepas itu, klik butang "Buat akaun saya".

Akaun Twitter 2

Langkah 3

Seterusnya anda akan diperkenalkan dengan pelbagai ciri Twitter. Yang pertama anda mesti mengikuti 5 akaun Twitter yang lain. Kemudian anda juga akan ditawarkan untuk mengikuti pelbagai akaun Twitter lain dari pelbagai kategori. Selepas itu anda dapat mencari rakan dalam kenalan e-mel anda yang telah menyertai Twitter. Anda boleh melangkau semua langkah ini dengan mengklik butang "Langkau" yang terletak di kiri bawah.

Akaun Twitter

Langkah 4

Muat naik foto profil anda dengan ukuran maksimum 700 kb. Isi juga ruangan Bio yang menggambarkan diri anda secara ringkas seperti pekerjaan, hobi, dan lain-lain.

Akaun Twitter 5

Langkah 5

Sahkan e-mel dengan membuka e-mel yang dihantar oleh Twitter ke alamat e-mel anda. Klik butang "Sahkan akaun anda sekarang" atau klik pautan di bawahnya.

Langkah 6

Tahniah! Akaun Twitter baru anda berjaya dibuat. Kaedah di atas juga tidak jauh berbeza jika anda mendaftar akaun Twitter baru melalui telefon bimbit atau tablet. Sekarang anda boleh mula berinteraksi dengan rakan lama atau rakan baru anda di Twitter. Anda juga dapat menyesuaikan paparan dan pelbagai perkara lain dalam menu tetapan.

Selain dapat digunakan secara langsung di desktop atau versi laman web mudah alih, Twitter juga biasanya digunakan dengan aplikasi klien khusus seperti Tweetcaster, Tweetdeck, Ubersocial, dan lain-lain. Sila rujuk artikel ini untuk maklumat yang lebih lengkap. Sekiranya anda tidak biasa dengan istilah Twitter, kami akan memberikan sedikit penjelasan di sini:

Tweet

Tweet adalah elemen utama Twitter yang boleh digunakan untuk kemas kini status seperti di Facebook. Balas tweet dari pengguna lain dan banyak lagi. Jumlah tweet di Twitter terhad kepada maksimum 140 watak.

cara menggunakan Twitter

Retweet semula

Retweeting adalah cara untuk berkongsi semula tweet yang dibuat oleh pengguna lain. Terdapat dua jenis retweet, yang pertama adalah retweet langsung tanpa memberi komen. Retweet jenis ini hanya dapat digunakan untuk tweet dari akaun Twitter yang tidak dilindungi atau dilindungi.

Jenis retweet seterusnya adalah retweet dengan memberi komen pada tweet tersebut. Jenis retweet ini merangkumi "RT" di hadapan tweet yang anda mahu retweet. Malangnya ciri retweet ini hanya terdapat pada aplikasi klien Twitter seperti Tweetdeck, Tweetcaster, dan lain-lain. Sila lihat senarai pelanggan Twitter terbaik di sini.

cara menggunakan Twitter 2

Sebutan

Mentions adalah cara untuk merujuk kepada seseorang dengan menggunakan simbol @ di hadapan nama pengguna yang ingin anda panggil. Pengguna yang disebutkan akan diberitahu sehingga mereka dapat membalas sebutan yang anda berikan.

Sekiranya anda meletakkan sebutan ini di hadapan tweet anda, hanya anda, orang yang disebutkan, dan pengguna yang mengikuti anda berdua dapat melihatnya. Tetapi jika anda meletakkan sebutan di tengah atau di belakang tweet, maka semua pengikut anda akan dapat melihatnya.

cara menggunakan Twitter

Mesej Terus (DM)

Mesej langsung adalah mesej rahsia antara dua pengguna sahaja. Mesej ini juga terhad kepada maksimum 140 aksara. Anda boleh menetapkan sama ada anda mahu menerima mesej langsung dari orang yang anda ikuti atau dari semua orang.

Hashtag (#)

Hashtag digunakan untuk menandakan topik perbualan tertentu, seperti #Ramadhan, #HappyBirthday, dan lain-lain. Hashtag ini dapat diklik dan kemudian anda akan dibawa ke tweet dari pengguna lain yang menggunakan hashtag yang sama walaupun anda tidak mengikuti pengguna tersebut.

Topik Tren

Topik tren adalah topik hangat untuk dibincangkan di Twitter. Topik tren boleh dibahagikan mengikut kawasan atau masa tertentu. Selain itu, terdapat juga topik tren dunia yang dikenali sebagai Trending Topic World Wide (TTWW).

cara menggunakan Twitter 4

Muat naik Foto dan Video

Tidak seperti Facebook, yang dapat digunakan untuk memuat naik foto dan kemudian memasukkannya ke dalam album, anda hanya dapat memuat naik foto atau video dalam tweet. Untuk memuat naiknya, yang perlu anda lakukan ialah mengklik butang tambah foto semasa menulis tweet baru. Selain itu, anda juga boleh meletakkan pautan secara langsung dari laman penyimpanan foto dan video pihak ketiga.

Itulah beberapa petua asas bagaimana menggunakan Twitter untuk pemula. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara yang belum difahami, sila tinggalkan komen di ruangan komen di bawah.