Jutaan Telefon Pintar Pertama Bermula pada tahun 2014

2014 telah memasuki bulan Mac dan pelbagai pengeluar telefon pintar telah melancarkan telefon pintar baru mereka. Sekarang akan mengkaji senarai telefon pintar terbaik di setiap segmen harga, baik output telefon pintar dari pengeluar tempatan dan antarabangsa. Yang pertama dikaji adalah rangkaian 1 juta telefon pintar yang sudah banyak tersebar pada masa ini.

Telefon pintar 1 juta

Telefon pintar dengan harga 1 juta dikuasai oleh banyak pengeluar tempatan yang menjenamakan semula telefon pintar dari China. Di sektor ini, hampir kesemuanya menyediakan ciri dual SIM, baik dual GSM atau gabungan GSM dan CDMA. Selain itu, sistem operasi Android juga menjadi kegemaran untuk telefon pintar murah ini.

Samsung Galaxy Star

Samsung Galaxy Star adalah siri Galaxy termurah yang ada sekarang. Walaupun spesifikasi masih kurang daripada kebanyakan telefon pintar tempatan, tetapi telefon pintar ini masih diminati berkat jenama "Samsung" yang dibawanya. Telefon pintar, dengan harga Rp 800 ribu, berjalan pada sistem operasi Android 4.1.2 Jelly Bean dan dilengkapi dengan memori dalaman 4 GB. Sayangnya, skrinnya yang berukuran 3.2 inci hanya dilengkapi dengan resolusi yang kurang tajam.

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520 adalah satu-satunya telefon pintar 1 juta dalam senarai ini yang berjalan pada sistem operasi Windows Phone. Siri Lumia paling laris menampilkan skrin WVGA 4 inci dengan pemproses Krait dwi-teras dan kamera 5 MP yang mampu merakam video HD 720p. Menariknya, skrin telefon pintar ini juga dapat digunakan dengan menggunakan sarung tangan.

Pelbagai ciri menarik juga telah dimasukkan di Lumia 520 seperti SatNav navigasi luar talian, Nokia Mix Radio, dan suite Office. Tetapi sayangnya seperti telefon pintar Windows Phone yang lain, telefon pintar ini juga masih kekurangan pilihan aplikasi dan permainan popular jika dibandingkan dengan Android dan iOS. Telefon pintar ini sendiri kini dijual dengan harga Rp 1.4 juta.

Juara IMO S89

1 juta telefon pintar seterusnya datang dari pengeluar tempatan iaitu IMO Champion S89. Telefon pintar ini membawa skrin 5 inci dengan pemproses dwi-teras 1.2 GHz, RAM 512 MB, dan memori dalaman 4 GB. Telefon pintar ini, yang berjalan pada sistem operasi Android 4.2 Jelly Bean, juga dilengkapi dengan kamera belakang 5 MP dan kamera depan 0.3 MP. Untuk harganya, telefon pintar ini dijual dengan harga IDR 1,099,000. Lihat ulasan IMO Champion S89 untuk spesifikasi terperinci.

Polytron Rocket Jetz W1400

Sekiranya anda mahukan telefon pintar dengan skrin yang cukup bagus, maka Polytron Rocket Jetz adalah pilihannya. Ya, telefon pintar ini dilengkapi dengan skrin 4 inci yang mempunyai resolusi 480 x 800 piksel dengan ketumpatan 233 piksel. Telefon pintar ini juga membawa pemproses dual core 1 GHz dan sistem operasi Android 4.2 Jelly Bean. Sayangnya, telefon pintar seharga Rp 900 ribu hanya menawarkan kamera utama 2 MP. Sila baca ulasan Polytron Rocket Jetz untuk ulasan penuh.

Smartfren Andromax G.

Smartfren tidak mahu ketinggalan dalam meletakkan wakilnya dalam senarai 1 juta telefon pintar terbaik melalui telefon pintar Andromax G utamanya. Telefon pintar 4 inci yang membawa ciri dual SIM GSM dan CDMA dilengkapi dengan pemproses dwi teras 1.2 GHz dan juga kamera utama 3.2 MP. Kualiti audio telefon pintar ini juga pantas dilakukan kerana adanya ciri Dolby Digital Plus. Sila rujuk tinjauan Andromax G untuk maklumat spesifikasi yang lebih lengkap.

Advan Vandroid S5H

1 juta telefon pintar terbaik terakhir adalah Advan Vandroid S5H. telefon pintar yang dijual pada kisaran harga Rp 1.5 juta dilengkapi dengan skrin IPS 5 inci dengan pemproses quad core 1.2 GHz dan kamera belakang 8 MP. Selain itu, telefon pintar ini juga menyajikan ciri TV digital untuk menonton pelbagai rancangan kegemaran di mana sahaja anda berada. Sila rujuk tinjauan Advan Vandroid S5H untuk maklumat spesifikasi lengkap.

Baca juga:

  • Talian Telefon Pintar 2 Juta Terbaik pada awal tahun 2014
  • Telefon Pintar 3 Juta Terbaik Bermula pada tahun 2014
  • Telefon Pintar 4 Juta Terbaik Bermula pada tahun 2014