HTC One M8 (2014) Dilancarkan Dengan Kamera Dwi dan Skrin 5 Inch

Telefon pintar terbaru dari HTC akhirnya telah diumumkan secara rasmi dengan. Sekiranya sebelum ini dikhabarkan membawa nama HTC One 2, ternyata telefon pintar ini masih membawa nama HTC One tetapi mungkin diberi tambahan 2014 atau M8 untuk membezakannya dengan telefon pintar sebelumnya. Jadi apa spesifikasi dan ciri yang ditawarkan oleh HTC One M8?

HTC One M8

Rekaan

Dari sisi reka bentuk, HTC One M8 dibalut dengan selongsong yang diperbuat daripada aluminium 90 peratus sehingga kelihatan lebih elegan jika dibandingkan dengan siri sebelumnya yang hanya dilapisi bahan aluminium hanya 70 peratus. Bezel di sekitar layar juga dibuat sangat nipis dan butang fizikal di bawah skrin kini diganti dengan butang di layar

Di bahagian depan telefon pintar ini terdapat juga pembesar suara BoomSound yang didakwa menghasilkan suara yang lebih kuat daripada siri HTC One 2013. Telefon pintar ini juga tersedia dalam tiga pilihan warna iaitu Gunmetal Grey, Glacial Silver, dan Amber Gold. Untuk ukurannya, telefon pintar ini mempunyai dimensi 146.4 x 70.6 x 9.4 mm dan berat 160 gram.

Skrin

Skrin yang dibawa oleh HTC One M8 juga telah meningkat dari 4,7 inci menjadi 5 inci sambil tetap mempertahankan resolusi HD 1080p penuh. Skrin jenis Super LCD3 juga mempunyai kepadatan piksel 441 sehingga dapat menghasilkan paparan yang sangat tajam. Bagi pelindung, skrin ini dilengkapi dengan lapisan Corning Gorilla Glass 3.

Memori Pemproses dan Penyimpanan

Tidak ketinggalan oleh Galaxy S5 dan Xperia Z2, HTC One M8 juga dilengkapi dengan chipset Snapdragon 801. Menariknya, untuk Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah, dan Afrika, telefon pintar ini dilengkapi dengan pemproses Krait 400 2.3 GHz, sementara untuk wilayah telefon pintar Asia Ini membawa pemproses 2.5 GHz Krait 400. Kedua-dua siri ini mempunyai GPU Adreno 330 dan RAM 2 GB.

Bagi perniagaan memori simpanan, telefon pintar ini terdapat dalam dua pilihan memori dalaman iaitu 16 GB dan 32 GB. Selain itu telefon pintar ini juga menyediakan slot memori luaran yang dapat menampung kad MicroSD berkapasiti 128 GB.

Kamera

HTC One M8 masih membawa kamera 4 MP dengan sensor 1/3,, piksel bersaiz 2 mikron, dan bukaan f / 2.0. Bezanya, HTC meletakkan kamera tambahan di atasnya untuk menyokong kamera utama. Gabungan dua kamera ini disebut sebagai Duo Camera oleh HTC. Kedua-dua kamera ini akan berfungsi seperti dua mata manusia yang dapat mengira jarak dengan baik. Dengan begitu, beberapa kesan foto seperti fokus selektif dan pemfokusan semula pasca-tembakan dapat berfungsi dengan baik.

Di samping itu, HTC juga mendakwa bahawa kamera ini mampu mengunci fokus hanya dalam 0.3 saat. Sayangnya ciri penstabilan imej optik dikeluarkan dari kamera ini sehingga anda hanya boleh bergantung pada penstabilan digital semasa mengambil gambar. Untuk kamera depan, telefon pintar ini menyediakan kamera 5 MP yang lebih baik daripada siri sebelumnya yang hanya mempunyai kamera depan 2.1 MP.

Ciri dan Bateri

HTC One 2014 berjalan pada sistem operasi Android 4.4 Kitkat dengan antara muka Sense 6. Salah satu ciri menarik yang dimilikinya ialah Motion Launch di mana anda dapat membuka kamera dengan menekan butang kelantangan atau membuka kunci telefon dengan mengetuk dua kali pada skrin yang sedang berada di keadaan mati.

Untuk mengekalkan kuasa HTC One M8 dilengkapi dengan bateri Li-Po dengan kapasiti 2600 mAh. Bateri boleh bertahan selama 496 jam waktu tunggu dan 20 jam masa bercakap. Selain itu, telefon pintar ini juga mempunyai ciri Power Saving Mode yang diklaim bertahan 30 jam dengan hanya menggunakan 10 peratus kapasiti bateri.

Harga

HTC One M8 akan tersedia secara beransur-ansur di pelbagai negara mulai hari ini. Untuk wilayah Eropah sendiri, telefon pintar ini dijual dengan harga 630 Euro. Tidak ada informasi mengenai harga yang akan ditawarkan untuk wilayah Indonesia.