Senarai Kamera Telefon Pintar Terbaik Untuk Foto Selfie

Foto selfie dengan telefon pintar kamera terbaik nampaknya menjadi trend hari ini. Bukan hanya remaja yang menyukainya, tetapi selebriti kepada presiden juga tidak ketinggalan melakukannya. Mengambil selfie sebenarnya boleh dilakukan dengan menggunakan kamera depan atau belakang, tetapi gambar dengan kamera belakang biasanya kurang sempurna kerana kita tidak dapat meletakkan kamera dengan betul.

telefon pintar kamera terbaik

Setara dengan tiga wang, menggunakan kamera depan juga sangat tidak sesuai kerana kebanyakan telefon pintar hanya mempunyai kamera depan dengan resolusi kecil. Untuk mengatasinya, pengeluar telefon pintar kini bersaing untuk menyediakan kamera depan dengan resolusi yang baik sehingga mereka dapat digunakan untuk selfie. Apakah telefon pintar kamera terbaik? Lihat ulasan berikut.

Oppo

Pengilang pertama yang cukup berminat untuk membuat telefon pintar mesra selfie adalah Oppo. Telefon pintar pertama adalah Oppo N1 yang dilengkapi dengan kamera tunggal 13 MP. Menariknya, kamera tunggal boleh diputar ke depan dan ke belakang sehingga anda dapat menjadikannya sebagai kamera belakang atau depan untuk selfie. Telefon pintar 5,9 inci ini berharga Rp 6,999,000.

Seterusnya terdapat telefon pintar terbaru Oppo, Oppo Find 7 . Telefon pintar yang terdiri daripada dua versi skrin, QHD dan FHD, menyediakan kamera depan 5 MP yang cukup jelas. Bukan itu sahaja, kamera belakang yang bahkan dibayangkan mampu merakam hingga 50 MP. Sila rujuk ulasan Oppo Find 7 untuk maklumat lengkap.

Oppo lalu telefon pintar sesuai untuk foto mengambil gambar diri sendiri adalah Oppo Cari Way S . Telefon pintar, yang dijual dengan harga Rp 4.999.000 juta, menawarkan kamera depan 5 megapiksel. Selain itu, telefon pintar 5.5 inci ini juga menyediakan ciri dual GSM SIM yang sesuai digunakan di negara kita.

Politron

Beralih kepada pengeluar tempatan, Polytron hadir dengan tiga telefon pintar pada masa yang sama yang kedua-duanya membawa kamera depan 5 MP. Yang pertama adalah Polytron Prime 5 yang membawa skrin 5 inci dan dijual dengan harga Rp 3.999.000. Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan kamera utama 13 MP. Lihat ulasan penuh di sini.

Selanjutnya, terdapat Polytron Crystal 4 yang dilengkapi dengan skrin AMOLED 4,8 inci. Telefon pintar, yang dilancarkan pada bulan November 2013, dijual dengan harga Rp.3.300.000. Telefon pintar untuk gambar selfie terbaru ialah Polytron Wizard Quadra V7 . Telefon pintar, juga dikenali sebagai Gionee X817, mempunyai kamera depan 5 MP yang mampu merakam video HD 720p.

Lenovo

Lenovo memasukkan dua wakil dalam kelas ini melalui Lenovo S850 dan Lenovo Vibe X. Lenovo S850 itu sendiri adalah telefon pintar yang sangat sesuai untuk wanita kerana ia tidak hanya dilengkapi dengan kamera depan 5 MP, reka bentuk yang dibawanya juga sangat cantik dengan casing merah jambu yang dibalut dengan lapisan yang dibungkus lapisan gelas. Lihat ulasan Lenovo S850 untuk spesifikasi lengkap.

Lenovo Vibe X juga sangat sesuai untuk selfie kerana dilengkapi dengan kamera depan 5 megapiksel. Telefon pintar, yang dijual seharga Rp 4,5 juta, juga dilengkapi dengan layar 5 inci yang memiliki resolusi HD penuh. Sila lihat ulasan penuh di sini.

IMO

Pengilang IMO tempatan diketahui rajin mengeluarkan telefon pintar Android yang cukup berkemampuan. Telefon pintar pertama yang sesuai untuk mengambil gambar selfie adalah IMO Clarity . Telefon pintar utama dari IMO dilengkapi dengan kamera depan 5 MP dan dijual dengan harga Rp 3.888.000. Sila rujuk tinjauan Kejelasan IMO untuk maklumat spesifikasi lengkap.

Telefon pintar seterusnya adalah IMO Turbo , dengan harga Rp 2.999.000. walaupun harganya lebih murah daripada IMO Clarity, tetapi telefon pintar ini dilengkapi dengan kamera depan yang lebih besar, iaitu 8 MP sehingga sesuai untuk selfie. Sila lihat ulasan penuh di sini.

HTC One M8

Tidak ada yang dapat mempertikaikan kualiti kamera yang dimiliki oleh HTC One M8. Selain membawa kamera depan 5 MP, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan dua kamera belakang pada masa yang sama yang menjadikannya berfungsi seperti mata manusia. Sila lihat tinjauan HTC One M8 untuk maklumat spesifikasi dan ciri lengkap.

ZTE Nubia X6

ZTE Nubia X6 adalah salah satu phablet terbaik yang boleh digunakan untuk selfie. Ya, phablet ini dilengkapi dengan kamera depan 13 MP yang lebih dari cukup untuk gambar selfie. Peranti ini, yang juga dilengkapi dengan kamera belakang 13 MP, dijual pada kisaran harga Rp 6-7 juta bergantung pada kapasiti memori.

Nota Xiaomi Redmi

Phablet seterusnya yang sesuai untuk selfie adalah Xiaomi Redmi Note. Phablet ini dilengkapi dengan kamera depan 5 MP dan kamera belakang 13 MP. Walaupun spesifikasinya cukup berkualiti, tetapi peranti ini hanya dijual dengan harga Rp 1.4 juta. Sila lihat ulasan penuh di sini.

K Touch Nibiru Mars One H1

Bercakap mengenai isu-isu murah, jangan sekali-kali menolak K Touch Nibiru Mars One H1. Telefon pintar 5 inci ini hanya dijual dengan harga Rp 1.8 juta. Walaupun begitu, telefon pintar octacore termurah di dunia dilengkapi dengan kamera depan 5 MP yang sangat sesuai untuk selfie. Lihat ulasan penuh di sini.

Advan Vandroid S5G

Telefon pintar seterusnya datang dari pengeluar tempatan, Advan Vandroid S5G. Telefon pintar premium ini bukan sahaja mempunyai kamera belakang 18 MP, tetapi juga kamera depan 5 MP. Menariknya, kamera depan mampu merakam video dengan kualiti HD 1080p penuh. Lihat ulasan penuh di sini.

Huawei Ascend P6

Telefon pintar terakhir yang sangat sesuai untuk mengambil gambar selfie adalah Huawei Ascend P6. Telefon pintar Rp.4.149.000 mempunyai kamera depan 5 MP yang mampu merakam video berkualiti HD 720p. Telefon pintar ini juga menjadi salah satu daripada 4 juta telefon pintar terbaik pada awal tahun 2014.

Itulah rangkaian telefon pintar kamera terbaik di pasaran hari ini bagi anda yang suka selfie. Telefon pintar mana yang menjadi pilihan anda?