Cara Merawat Bateri Laptop Dengan Betul Supaya Tidak Merosakkan Dengan Cepat

Di dunia sekarang ini tidak sedikit orang yang menghabiskan banyak masa di hadapan komputer riba. Oleh itu, menjaga komputer riba agar tidak mudah rosak adalah suatu keharusan agar tidak mengganggu keselesaan semasa menggunakannya. Salah satu komponen yang mesti dipertimbangkan ialah bateri kerana merawat bateri komputer riba dengan cara yang tidak betul boleh menyebabkan kerosakan yang fatal.

jaga bateri komputer riba

Oleh itu, kali ini ia akan mengkaji beberapa petua dan trik untuk menjaga bateri notebook agar tahan lama dan tidak mudah rosak. Apa yang akan dikaji di sini adalah bagaimana merawat bateri lithium-ion (li-ion) yang digunakan oleh hampir semua komputer riba moden yang ada sekarang.

1. Jangan pada kapasiti 100%

Semasa anda mengecas bateri komputer riba untuk pertama kalinya, pastikan anda mengecasnya hingga 100 peratus sebagai sebahagian daripada proses penentukuran. Tetapi selepas itu, pastikan bateri komputer riba anda berada dalam lingkungan 40 hingga 80 peratus untuk mengurangkan kitar kitaran dan jangka hayatnya. Pakar berpendapat bahawa ini akan memanjangkan hayat bateri hingga 4 kali.

Walaupun banyak yang menganggapnya hanya sebahagian dari mitos penyelenggaraan bateri, tetapi pastinya tidak terlalu lama untuk membiarkan bateri disambungkan ke kuasa elektrik pada kapasiti 100 peratus dan tidak membiarkannya habis sehingga 0 peratus. Kadang-kadang anda juga boleh merawat bateri komputer riba dengan melakukan penentukuran. Baca artikel ini untuk tutorial mengenai cara menentukurkan bateri dengan betul.

2. Jaga suhu

Hampir semua komputer riba moden menggunakan bateri jenis lithium-ion yang mesti berada dalam julat suhu antara 10 darjah hingga 35 darjah celsius. Sebabnya ialah jika bateri ini berada pada suhu melebihi itu, maka kapasitinya akan berkurang dari semasa ke semasa. Oleh itu menjaga suhu komputer riba adalah salah satu cara untuk menjaga bateri komputer riba yang cukup penting.

Salah satu penyebab komputer riba menjadi panas adalah kerana banyaknya habuk di dalam komputer riba sehingga kipas atau kipas tidak berfungsi dengan baik. Selain itu, selalu gunakan komputer riba di tempat yang rata dan bersih supaya saluran udara tidak tersekat.

3. Kemas kini berkala

Sebilangan pengeluar komputer riba biasanya memberikan kemas kini perisian secara berkala untuk memperbaiki bug atau memanjangkan hayat bateri. Salah satunya ialah Apple, yang melancarkan OS X Mavericks setahun yang lalu. Oleh itu, melakukan kemas kini perisian juga merupakan salah satu cara untuk menjaga bateri komputer riba yang mesti dipertimbangkan.

4. Simpan bateri dengan baik

Sekiranya pada bila-bila masa anda harus pergi lama dan meninggalkan komputer riba, kemudian keluarkan baterinya dan simpan di tempat yang sejuk dengan kapasiti 50 peratus. Jangan sekali-kali menyimpannya dengan kapasiti penuh kerana boleh mengurangkan kapasiti simpanannya dan jangan sekali-kali menyimpannya pada kapasiti sifar peratus kerana boleh merosakkannya secara langsung.

Itulah empat petua mudah untuk mengurus bateri komputer riba supaya ia dapat bertahan dalam jangka masa yang lama. Adakah anda mempunyai kaedah lain untuk mengubatinya? Sila kongsi dengan kami di ruangan komen di bawah.