Petua Memilih Alat dengar Bluetooth Yang Selesa Digunakan

Alat dengar Bluetooth mula diminati oleh masyarakat akhir-akhir ini. Selain sederhana, peranti ini juga selesa dipakai di mana sahaja.

Tetapi kerana harganya masih agak mahal, anda pasti harus berhati-hati ketika membelinya agar tidak menyesal di kemudian hari. Oleh itu, perkara berikut akan mengkaji beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan semasa memilih alat dengar tanpa wayar.

1. Fungsi

Petua Memilih Alat dengar Bluetooth Yang Selesa Digunakan

Terdapat pelbagai bentuk dan saiz alat dengar tanpa wayar di pasaran sekarang. Oleh itu, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah fungsinya. Adakah anda akan menggunakannya semasa bersenam, memandu kereta, di pejabat, atau tidur? Oleh itu, pilihlah peranti yang dibuat khusus untuk keperluan tersebut.

2. Reka bentuk

Reka bentuk alat dengar Bluetooth

Perkara seterusnya adalah reka bentuk alat dengar itu sendiri. Beberapa alat dengar Bluetooth mempunyai bentuk yang cukup besar kerana mengutamakan kualiti audio yang dihasilkan. Ada juga alat dengar yang fleksibel sehingga dapat digunakan untuk berbagai kondisi, dan ada juga alat dengar yang dirancang khusus untuk digunakan bersama dengan kacamata.

3. Ciri-ciri

Ciri

Walaupun bentuknya kecil, tetapi alat dengar tanpa wayar ternyata mempunyai pelbagai ciri canggih di dalamnya. Sebut saja fitur pembatalan kebisingan, perintah suara untuk penggunaan bebas tangan, integrasi PC, hingga audio stereo yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, perhatikan ciri-ciri yang ada sesuai dengan keperluan anda.

4. Kualiti bunyi

Kualiti bunyi

Petua yang paling penting untuk memilih alat dengar bluetooth adalah dengan memperhatikan kualiti suara. Setiap jenis alat dengar Bluetooth mempunyai kualiti bunyi yang berbeza. Sebabnya ialah beberapa alat dengar Bluetooth dirancang untuk mempunyai suara yang tepat untuk jenis muzik yang anda dengarkan.

Sekiranya anda lebih suka mendengar muzik tarian atau jazz , maka anda boleh membeli alat dengar Bluetooth yang dilengkapi dengan bass yang berkualiti . Namun, jika kualiti suara bukan faktor utama anda dalam memilih alat dengar Bluetooth, maka anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli alat dengar Bluetooth yang lebih murah dan tidak perlu dilengkapi dengan ciri sokongan tertentu.

5. Kualiti mikrofon

Kualiti mikrofon

Tidak dapat dinafikan bahawa kualiti mikrofon juga penting dalam petua memilih alat dengar bluetooth. Terutama jika anda sering menggunakan alat dengar untuk berkomunikasi dengan orang lain, maka anda harus mencari alat dengar yang mempunyai mikrofon yang baik dan dapat membantu orang lain mendengar suara anda dengan jelas.

Tidak ada salahnya jika anda melakukan ujian terlebih dahulu sebelum membeli. Sekiranya anda memberi secara dalam talian , cari kedai dalam talian yang memberikan jaminan sehingga jika alat dengar anda rosak, maka anda boleh mengembalikannya.

6. kalis air

Kalis air

Alat dengar telah menjadi barang penting yang mesti dibawa oleh ahli perniagaan pada zaman moden hingga orang yang suka bersenam. Semasa anda bersenam, kami sering merasa bosan sehingga akhirnya kami membawa telefon pintar dan alat dengar untuk menemani aktiviti sukan anda.

Jika anda sering menggunakan alat dengar bluetooth untuk bersenam, anda harus memilih yang menawarkan ciri kalis air. Alat dengar yang terkena peluh anda secara berterusan dari masa ke masa juga boleh rosak. Oleh itu, tidak ada salahnya jika anda membeli alat dengar kalis air agar lebih tahan lama dalam jangka masa panjang.

7. Hayat bateri

Hayat bateri

Berbeza dengan alat dengar berwayar yang tidak memerlukan bateri, alat dengar bluetooth sangat bergantung pada bateri di dalamnya. Sekiranya kapasiti bateri kecil, kuasa akan habis tidak lama lagi. Malah, ada juga alat dengar Bluetooth yang hanya boleh bertahan selama 1-2 jam.

Cari alat dengar Bluetooth yang mempunyai kapasiti bateri yang besar sehingga anda dapat menggunakan alat dengar sepanjang hari. Dengan kapasiti bateri yang besar, anda tidak perlu mengecas alat dengar Bluetooth anda dengan kerap.

8. Kualiti sambungan

Kualiti sambungan

Alat dengar Bluetooth yang kurang berkualiti terdedah kepada masalah dalam sektor sambungan. Oleh itu, apabila anda menyambungkan alat dengar dengan telefon pintar, sambungan tidak akan stabil. Contohnya, semasa digunakan untuk telefon, suara anda akan didengar sebentar-sebentar oleh orang lain.

Perkara yang sama boleh berlaku semasa anda menggunakan alat dengar bluetooth untuk mendengarkan lagu, tiba-tiba lagu itu akan berhenti secara automatik apabila sambungan antara alat dengar dan telefon pintar terputus. Sekiranya anda tidak mahu ini terjadi, pilih alat dengar bluetooth yang mempunyai kualiti yang sangat baik.

9. Kemudahan

Keselesaan

Ini adalah petua memilih alat dengar bluetooth yang hanya dapat dilakukan apabila anda mencuba alat dengar secara langsung. Setiap alat dengar Bluetooth mempunyai reka bentuk dan bentuk yang berbeza. Beberapa juga dilengkapi dengan earbud untuk menyokong keselesaan penggunanya.

Nah, jika anda mahukan alat dengar Bluetooth yang selesa, anda harus memilih satu yang dilengkapi dengan earbud dan bentuknya sesuai dengan kontur telinga anda.

10. Harga

Harga

Pertimbangan yang paling penting semasa membeli alat dengar Bluetooth adalah harganya. Sesuaikan headset bluetooth yang akan dibeli dengan anggaran yang ada. Sekiranya anda mempunyai dana yang sangat terhad, beli alat dengar Bluetooth yang murah tetapi berkualiti seperti sejumlah alat dengar Jabra.

Itulah beberapa petua penting yang harus anda perhatikan ketika memilih alat dengar Bluetooth. Adakah anda memilih petua lain semasa membeli peranti?