Ini adalah koleksi Aplikasi Utusan Instan Terbaik untuk Android

Salah satu kesan populariti telefon pintar adalah peningkatan jumlah aplikasi pesanan segera yang muncul. Aplikasi ini menawarkan pelbagai kelebihan yang kadangkala membuat pemilik telefon pintar keliru untuk memilih aplikasi IM yang sesuai untuk mereka. Oleh itu, kali ini ia akan mengkaji koleksi aplikasi pesanan segera terbaik untuk peranti Android serta ciri dan kelebihan yang ditawarkannya.

utusan segera

WhatsApp

WhatsApp adalah salah satu aplikasi IM yang paling banyak digunakan di dunia. Walaupun ia tidak mempunyai banyak ciri seperti aplikasi messenger lain, tetapi kesederhanaan yang ditawarkan sangat disukai oleh penggunanya. Salah satu ciri yang paling disukai adalah penyatuan kenalan secara langsung sehingga rakan anda yang menggunakan WhatsApp akan terus masuk ke senarai kenalan. Selain itu, aplikasi ini juga menawarkan pesan suara, pelekat, emoji, media, dan pesan siaran dan kumpulan.

Muat turun WhatsApp

Utusan Facebook

Aplikasi sembang dalam talian seterusnya adalah Facebook Messenger, yang baru-baru ini mengalami perbaikan keseluruhan sehingga dapat menyajikan perkhidmatan pesanan cepat dan penampilan yang indah. Aplikasi ini juga dapat diintegrasikan dengan SMS sehingga digunakan untuk mengirim pesan kepada saudara-mara yang tidak memiliki akaun Facebook.

Salah satu keunggulannya ialah Head Chat, di mana anda boleh menghantar dan menerima mesej secara langsung tanpa perlu membuka aplikasi utama terlebih dahulu. Ciri lain yang ditawarkannya adalah emoji, kumpulan, rakaman suara, data lokasi, panggilan percuma, perkongsian foto, dan lain-lain.

Muat turun Facebook Messenger

Garisan

Line adalah aplikasi pesanan segera yang berkembang dengan sangat pantas. Aplikasi ini menawarkan pelbagai pelekat unik yang sangat digemari oleh penggunanya. Selain itu aplikasi ini menawarkan ciri-ciri chat kumpulan, garis masa, pesan suara yang direkam, perkongsian media, dan pesan akun rasmi. Line juga baru-baru ini menambahkan fitur panggilan video jadi sekarang aplikasinya seperti kombinasi Twitter, Facebook dan Skype.

Talian muat turun

Viber

Walaupun agak baru, tetapi Viber mampu memenangi hati banyak pengguna telefon pintar Android dengan pelbagai ciri yang ditawarkannya. Salah satu kelebihan yang ditawarkannya ialah anda dapat menggunakan satu akaun pada pelbagai peranti yang anda miliki. Selain itu, aplikasi ini juga menyediakan Stiker Market di mana anda boleh mendapatkan pelbagai stiker percuma atau berbayar. Ciri pesanan suara juga telah disediakan dan anda juga dapat menghubungi ke nombor mana pun dengan menggunakan fitur Viber Out.

Muat turun Viber

Hangouts

Setelah dijadikan aplikasi pesanan biasa pada Android 4.4 KitKat, Hangouts nampaknya mulai menarik banyak minat dari pemilik Android. Aplikasi ini menggabungkan SMS dengan IM sehingga anda dapat mengirim mesej dengan mudah tanpa harus membuka dua aplikasi sekaligus. Walaupun belum sempurna, aplikasi ini diharapkan dapat menjadi salah satu aplikasi pesanan terbaik untuk peranti Android di masa depan.

Muat turun Hangouts 

KakaoTalk

KakaoTalk adalah aplikasi pesanan segera yang cukup popular di beberapa wilayah Asia, termasuk Indonesia. Aplikasi ini dilengkapi dengan pelbagai ciri menarik seperti sembang kumpulan, sembang dan panggilan percuma, perkongsian media, pesanan suara yang dirakam, perkongsian lokasi, pelekat, tema dan emoji, dan banyak lagi. Menariknya, aplikasi ini dapat digunakan pada beberapa peranti pada masa yang sama dan masih dapat digunakan ketika anda melakukan perbualan melalui telefon. Sila muat turun aplikasi ini di sini.

Wechat

Yang pertama popular di China, WeChat kini juga mula mendapat banyak pengguna di pelbagai negara. Ciri-ciri yang ditawarkan oleh aplikasi ini cukup lengkap seperti panggilan video, pesanan suara, SMS, pelekat, sembang kumpulan, perkongsian media, mod walkie talkie, selalu aktif, dan lain-lain. Kemas kini terbaru juga membawakan ciri permainan sehingga aplikasi ini diharapkan dapat memberikan perkhidmatan permainan yang cukup baik seperti Line.

Muat turun WeChat

BBM

BBM adalah salah satu aplikasi IM yang dianggap paling selamat untuk pelbagai komunikasi. Setelah sekian lama menunggu, BBM akhirnya hadir secara rasmi untuk Android pada Oktober 2013 yang lalu. Menariknya, aplikasi ini juga akan dimuatkan terlebih dahulu untuk telefon pintar buatan LG dan pelbagai telefon pintar tempatan.

Walaupun agak berbeza daripada aplikasi messenger segera untuk Android, aplikasi ini menawarkan pelbagai ciri menarik seperti perkhidmatan selalu aktif, perkongsian fail, mesej suara, pelaporan penghantaran, kumpulan, emotikon, mesej siaran, dan lain-lain. Sudah tentu, aplikasi ini menawarkan sistem keselamatan terbaik menggunakan sistem PIN. Sila muat turun aplikasi ini di sini.