Senarai spesifikasi yang mungkin terdapat pada Samsung Galaxy S5

Selepas kejayaan Galaxy S4, Samsung kini telah mula merancang siri telefon pintar unggulan seterusnya, Samsung Galaxy S5. Walaupun belum diumumkan secara resmi, pelbagai jenis khabar angin mengenai spesifikasi dan ciri-cirinya mulai muncul. Jadi apa spesifikasi dan ciri yang akan ada pada telefon pintar yang kemungkinan besar akan hadir pada suku pertama 2014?

Samsung Galaxy S5

Skrin LCD PLS berukuran 5.3 inci

Walaupun layar AMOLEDnya telah lama disukai oleh penggunanya, Samsung nampaknya mulai kecewa dengan pengeluar China seperti Oppo dan Xiaomi, yang mampu membawa telefon pintar berlayar dengan harga murah. Pilihan skrin LCD PLS nampaknya cukup realistik walaupun masih ramai yang percaya bahawa Samsung masih akan membawa skrin AMOLED.

Layar Samsung Galaxy S5 juga cenderung tumbuh menjadi 5,3 inci. Selain ukurannya, telefon pintar ini juga dikatakan membawa resolusi 2560 x 1440 piksel dengan kepadatan 560 ppi. Anda dapat membayangkan betapa tajamnya layar yang akan dibawa oleh telefon pintar.

Chipset Exynos 64-bit

Setelah berjaya dengan iPhone 5s dengan pemproses 64-bitnya, Samsung juga pasti tidak mahu ketinggalan. Syarikat Korea Selatan itu dipercayai akan membenamkan chipset Exynos 64-bit dalam telefon pintar Galaxy S5 terbarunya. Selain membawa chipset Exynos, telefon pintar ini juga dipercayai hadir dengan versi chipset Snapdragon 805 seperti yang berlaku pada siri Galaxy S4.

RAM 4GB

Sekiranya anda benar-benar menggunakan chipset Exynos 64-bit, maka Samsung juga mungkin akan menanam RAM 4 GB yang akan menjadikan Samsung Galaxy S5 menjadi raja di kelasnya. Selain itu terdapat juga banyak khabar angin yang mengatakan jika RAM 3 GB akan digunakan pada versi chipset Snapdragon 805.

Kamera 16 MP dengan OIS

Kamera 13 MP yang dibawakan Galaxy S4 masih merupakan yang terbaik, tetapi beberapa peranti Android terbaru telah mula membawakan kamera yang lebih baik. Oleh itu, Galaxy S5 kemungkinan besar akan membawa kamera 16 MP yang dilengkapi dengan penstabilan imej optik (OIS). Kamera ini didakwa mampu menyampaikan foto 8 kali lebih terang dari sebelumnya. Untuk kamera depan, nampaknya telefon pintar ini akan menyediakan kamera 2 MP.

Sensor cap jari

Sensor cap jari nampaknya merupakan ciri wajib yang terdapat pada Samsung Galaxy S5. Sama ada menggunakan sistem sapu seperti HTC One Max atau sistem sentuhan seperti iPhone 5s, sensor cap jari akan benar-benar memberikan keselamatan tambahan untuk pemilik telefon pintar ini.

Dilengkapi dengan versi plastik dan logam

Selain hadir dengan dua versi chipset yang berbeza, banyak khabar angin juga mengatakan bahawa jika Galaxy S5 akan hadir dengan dua reka bentuk yang berbeza iaitu plastik dan logam. Walaupun terdengar aneh, tidak mustahil Samsung akan melakukannya.

Di satu pihak, logam adalah bahan yang kuat dan kelihatan elegan sehingga patut disematkan pada telefon pintar utama ini. Tetapi di sisi lain, Samsung sudah cukup terkenal dengan bahan plastiknya sehingga mereka tidak boleh meninggalkannya. Oleh itu, melepaskan dua versi Galaxy S5 yang berbeza adalah idea menarik memandangkan Apple juga melancarkan dua versi iPhone pada masa yang sama dengan reka bentuk yang berbeza iaitu iPhone 5S dan 5C.

Panggilan persidangan video

Ciri terakhir yang diramalkan akan hadir di Samsung Galaxy S5 adalah persidangan panggilan video. Melaporkan dari Phone Arena, Samsung nampaknya menggunakan ciri ini secara langsung sehingga pengguna tidak perlu lagi menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk melakukan panggilan persidangan video dengan saudara-mara atau keluarga mereka.