Ini adalah Telefon Pintar Terbaik untuk Hadir Pada 2014

Sudah menjadi kebiasaan jika setiap tahun pelbagai pengeluar telefon pintar di seluruh dunia akan mengeluarkan telefon pintar terbaik mereka. Pada tahun 2013 kita telah melihat Samsung Galaxy S4, iPhone 5S, LG G2, Sony Xperia Z, Nokia Lumia 1020, dan HTC One membawa pelbagai fitur canggih.

Sekarang memasuki tahun 2014, pasti akan ada pelbagai telefon pintar terbaru, pengganti telefon pintar utama. Apa benda itu? Seterusnya akan mengulasnya untuk anda.

Telefon Pintar Terbaik

Samsung Galaxy S5

Telefon pintar pertama yang dinanti-nantikan adalah Samsung Galaxy S5. Telefon pintar ini tetap digadang akan membawa pemproses 64-bit seperti iPhone 5s. Selain itu, casing yang diperbuat daripada logam dan RAM 4 GB juga akan disematkan pada telefon pintar yang dibuat oleh pengeluar Korea Selatan ini.

Kamera yang dibawa oleh Galaxy S5 juga dikatakan mempunyai resolusi 16 MP dengan sokongan untuk fitur OIS. Selain itu, fitur pengecasan tanpa wayar dan sensor pengimbas mata juga dikatakan hadir pada telefon pintar yang membawa sistem operasi Android KitKat.

Baca juga:  Senarai spesifikasi yang mungkin terdapat pada Samsung Galaxy S5

iPhone 6

Telefon pintar seterusnya yang dibuat oleh Apple yang merupakan pengganti iPhone 5s kemungkinan akan diberi nama iPhone 6. Menariknya, telefon pintar ini diramalkan akan hadir lebih awal dari biasanya, iaitu sekitar bulan Mei 2014. Untuk mengikuti trend yang sedang berkembang, iPhone 6 kemungkinan besar akan hadir dengan layar yang lebih besar, kira-kira 4.5 hingga 5 inci. Selain itu, telefon pintar ini juga mungkin membawa kamera 12 MP dan juga sistem operasi iOS yang baru.

Baca juga:  Sebilangan Produk Apple Terbaru yang dijangka akan hadir pada tahun 2014

HTC One 2 atau HTC M8

Berjaya dengan telefon pintar unggulan HTC One, kini penggantinya, HTC One 2 akan segera berada di pasaran. Walaupun belum diketahui dengan tepat nama apa yang akan dibawa, tetapi telefon pintar yang mempunyai nama kod HTC M8 akan hadir dengan badan anggun yang terbuat dari bahan logam.

Selain itu, telefon pintar ini juga dipercayai membawa layar dengan resolusi RAM 2K dan 3 GB. Untuk sistem operasi, telefon pintar ini akan membawa sistem operasi Android KitKat dan paparan Sense 6.0 terkini. Tidak ketinggalan juga sensor cap jari akan disematkan agar dapat menandingi ciri keselamatan yang dimiliki oleh iPhone 5s.

Baca juga:  Beberapa Spesifikasi Diramalkan Akan Hadir di HTC One 2

Avatar Sony Xperia Z2

Sony adalah salah satu pengeluar yang rajin mengeluarkan produk unggul ke pasaran. Pada tahun 2013 mereka membuat banyak kejayaan dari Xperia Z, Xperia Z1, dan Xperia Z Ultra. Kini mereka akan berlayar hingga 2014 dengan melancarkan telefon pintar terbaik yang dikatakan mempunyai nama Sony Xperia Z2 Avatar.

Dilaporkan, telefon pintar dari pengeluar Jepun itu dilaporkan akan dilengkapi dengan RAM 3 GB, pemproses quad-core Snapdragon 800, dan tentu saja sistem operasi Android KitKat. Selain itu, resolusi kamera yang dibawa oleh telefon pintar ini juga tidak sepuas hati, iaitu sama dengan 20.7 MP.

LG G3

Oleh kerana LG G2 baru diluncurkan pada suku akhir 2013, kemungkinan telefon pintar unggulan seterusnya dari LG akan lebih lambat daripada telefon pintar di atas. Telefon pintar yang kekal akan membawa nama LG G3 akan dilengkapi dengan pemproses octa-core dan juga kamera beresolusi 16 MP. Selain itu, butang home pada telefon pintar ini juga akan ditutup dengan safir dan dilengkapi pengimbas cap jari.

Nokia Lumia 1820

Telefon pintar terbaik terakhir yang akan muncul pada tahun 2014 ialah Nokia Lumia 1820. Telefon pintar yang akan berjalan pada sistem operasi Windows Phone 8.1 terbaru dikatakan membawa badan yang diperbuat daripada logam. Telefon pintar ini juga diramalkan akan hadir dengan skrin HD penuh dan ciri pembantu peribadi seperti Siri pada peranti iPhone.