Sony Xperia Z1 Compact, sebuah jenama telefon pintar miniatur sejati

Melancarkan versi mini telefon pintar unggulan telah menjadi keperluan buat masa ini. Malangnya, kebanyakan pengguna kecewa kerana label 'mini' tidak hanya merujuk pada ukuran dan harga, tetapi juga spesifikasi yang tidak sekuat telefon pintar utama. Sony nampaknya berminat untuk melihat keadaan ini sehingga mereka kini melancarkan telefon pintar mini yang sangat dinanti-nantikan, Sony Xperia Z1 Compact.

Ya, dari label 'ringkas' nampak jelas bahawa Sony ingin menunjukkan bahawa telefon pintar ini benar-benar versi mini Xperia Z1. Maksudnya, Xperia Z1 Compact hanya berbeza dari segi ukuran kerana hampir semua spesifikasi yang membawa persis sama dengan Xperia Z1. Oleh itu pengguna benar-benar dapat merasakan versi mini Xperia Z1 tanpa mengalami penurunan prestasi dan kualiti.

Sony Xperia Z1 Compact

Dimensi dan Skrin

Sony Xperia Z1 Compact hadir dengan dimensi 127 x 64.9 x 9.5 mm dan berat 137 gram. Sama seperti Xperia Z1, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan pensijilan IP58 sehingga mampu menahan habuk dan air sehingga dapat digunakan untuk fotografi di dalam air.

Skrinnya dibawa jenis IPS Triluminous dan berukuran 4.3 inci. Malangnya, resolusi telah menurun kerana telefon pintar ini hanya membawa resolusi 720p dengan kepadatan 341 ppi. Tetapi ini tidak menjadi masalah kerana tidak akan ada perbezaan yang signifikan dalam kualiti gambar yang dipaparkan berkat sokongan ciri-ciri enjin X-Reality yang dimilikinya.

Memori Pemproses dan Penyimpanan

Enjin yang dikendalikan oleh Sony Xperia Z1 Compact pasti yang terbaik di kelasnya. Telefon pintar ini dilengkapi dengan pemproses Qualcomm Snapdragon 800 quad-core Krait 400 2.2GHz yang sangat kuat. RAM 2GB dan GPU Adreno 330 juga menjamin bahawa telefon pintar ini dapat menjalankan pelbagai permainan dan aplikasi sepenuhnya.

Untuk menyimpan pelbagai jenis data, telefon pintar ini dari negara asal sakura menyediakan memori dalaman 16 GB. Slot MicroSD juga telah disediakan untuk meningkatkan kapasiti memori hingga 64 GB.

Kamera

Sony Xperia Z1 Compact masih membawa kamera yang serupa dengan Xperia Z1. Ya, telefon pintar ini dilengkapi dengan kamera utama yang mempunyai resolusi 20.7 MP yang dilengkapi dengan optik Carl Zeiss dan LED flash. Ciri-cirinya juga sangat lengkap seperti autofokus, penstabilan gambar optik, ukuran sensor 1 / 2,3 ", penandaan geografi, fokus sentuhan, pengesanan wajah dan senyuman, penstabilan gambar, HDR, dan panorama.

Rakaman video juga akan menyeronokkan kerana kamera utama dapat merakam video HD 1080p dengan sokongan penstabilan video dan ciri HDR. Untuk kamera sekunder, telefon pintar ini menyediakan kamera depan yang mempunyai resolusi 2 MP. Kamera ini juga mampu merakam video HD [dilindungi e-mel] fps.

Ciri, Kesambungan, dan Bateri

Kesambungan yang ditawarkan oleh Sony Xperia Z1 Compact sangat lengkap seperti Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, NFC, Bluetooth v4.0, A2DP, microUSB v2.0 (MHL), USB Dalam Perjalanan, dan Host USB. Untuk ciri-cirinya, telefon pintar ini menyediakan radio FM dengan RDS dan GPS dengan sokongan A-GPS dan GLONASS.

Bateri yang dibawa oleh telefon pintar Sony Xperia Z1 Compact telah menurun sedikit kerana hanya membawa bateri Li-Ion 2300 mAh. Tetapi ini juga tidak penting kerana skrin yang lebih kecil akan menggunakan lebih sedikit tenaga. Bateri ini sahaja boleh bertahan selama 600 jam waktu tunggu, 18 jam masa bercakap, dan 94 jam untuk memainkan muzik.

Sistem operasi yang digunakannya adalah Android 4.3 Jelly Bean. Menariknya, Sony mengesahkan bahawa telefon pintar ini akan segera mendapat kemas kini KitKat Android 4.4 selepas dilancarkan. Untuk pilihan warna, telefon pintar ini hadir dalam pilihan warna hitam, putih, merah jambu, dan kapur.

Harga

Belum ada pengumuman rasmi mengenai harga dan ketersediaan Sony Xperia Z1 Compact. Tetapi telefon pintar yang dikeluarkan bersama dengan Sony Xperia Z1S diramalkan akan memasuki pasaran tanah air dalam masa terdekat, dan harganya juga akan lebih murah daripada Xperia Z1.