Petua Memilih Cakera Keras Luaran Terbaik untuk Komputer riba dan PC

Keperluan untuk cakera keras luaran untuk pengguna komputer riba semakin meningkat. Ini tentunya didalangi oleh kapasiti cakera keras dalaman yang terhad dalam komputer riba. Lebih-lebih lagi, cakera keras di dalam komputer riba juga lebih sukar diganti berbanding dengan cakera keras PC. Tetapi memilih cakera keras luaran tidak mudah kerana anda harus benar-benar memperhatikan kualitinya agar tidak mengecewakan. Jadi apa yang harus dipertimbangkan ketika memilih pemacu cakera keras luaran (HDD) yang baik?

cakera keras luaran

Mac atau PC

Sistem operasi OS X dan Windows menggunakan sistem fail yang berbeza (HFS + dan NTFS) sehingga kebanyakan pengeluar juga membuat HDD luaran khas untuk kedua platform tersebut. Walaupun OS X dapat membaca fail pada cakera keras berformat NTFS, anda tidak dapat mengedit atau menulisnya. Oleh itu, pastikan sistem operasi yang mana hard disk akan digunakan.

Kapasiti

Untuk mengetahui berapa banyak kapasiti cakera keras yang anda perlukan, cuba gunakan pengiraan mudah ini: cakera keras 500 GB akan memuat sekitar 100 ribu foto yang diambil dengan kamera 6 MP dan 125 ribu lagu dengan kualiti MP3 128-kbps. Foto dan muzik berkualiti tinggi tentunya memerlukan kapasiti yang lebih besar.

Dari anggaran ini, anda seharusnya dapat mengira berapa kapasiti yang anda perlukan sehingga anda tidak membeli cakera keras dengan kapasiti yang lebih rendah daripada yang diperlukan. Sementara itu, jika anda mempunyai lebih banyak wang, sangat disarankan untuk membeli cakera keras luaran dengan kapasiti yang cukup besar kerana anda pasti memerlukannya suatu hari nanti.

Kelajuan Putaran

Perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian ialah kelajuan putaran cakera keras kerana ia sangat mempengaruhi kelajuan menulis dan membaca data. Hard disk yang berputar pada 7200 rpm akan memberikan prestasi yang jauh lebih baik daripada cakera keras 5400 rpm. Malah beberapa cakera keras terkini mampu berputar pada 10,000 rpm.

Kesalinghubungan

Setelah anda menentukan kapasiti dan kelajuan cakera keras yang anda mahukan, inilah masanya untuk menentukan bagaimana cakera keras disambungkan ke komputer. Pada masa ini kebanyakan cakera keras menggunakan port USB untuk menyambung ke komputer, yang terdiri daripada USB 3.0 dan USB 2.0. USB 3.0 dapat memberikan kelajuan 5 gbps yang jauh lebih cepat daripada USB 2.0 pada 480 mbps. Menariknya, USB 3.0 juga masih dapat digunakan pada komputer yang hanya mempunyai port USB 2.0.

Terdapat juga cakera yang menggunakan sambungan melalui port Thunderbolt yang mampu menyampaikan kelajuan data dua kali lebih cepat daripada USB 3.0. Semua komputer riba dan komputer terbaru dari Apple sudah menyediakan port thunderbolt, dan beberapa komputer riba Windows juga mula menyediakannya. Malangnya, harga cakera keras dengan sambungan petir masih sangat mahal buat masa ini.

Lekapan HDD

Perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian ialah penutup cakera keras luaran. Sekiranya anda hanya menggunakannya di rumah atau membawanya ke sekolah, maka cukuplah cakera keras dengan perlindungan biasa kerana harganya lebih murah. Tetapi jika anda seorang petualang, tentu anda harus memilih cakera keras yang ringan dan juga mempunyai bahan pelindung yang kuat dari getah atau sejenisnya agar cakera keras tidak mudah rosak ketika terkena atau terkena renjatan.

Ciri

Perkara terakhir yang harus anda pertimbangkan semasa memilih cakera keras luaran adalah ciri-cirinya. Beberapa ciri yang mesti ada pada cakera keras termasuk perlindungan sandaran dan kata laluan. Terdapat juga pelbagai ciri lain yang dapat anda sesuaikan dengan keperluan anda.