Petua Memilih Monitor LED dan LCD Terbaik untuk Permainan PC

Monitor LED atau LCD bukanlah peranti komputer yang paling banyak dikira sehingga banyak orang yang lebih memilih monitor yang murah tanpa memperhatikan spesifikasi terlebih dahulu. Sekiranya anda hanya menggunakan komputer untuk keperluan seharian, ini tentunya tidak menjadi masalah. Tetapi jika anda menggunakannya untuk bermain permainan, maka anda mesti terlebih dahulu mengambil kira kualiti monitor yang akan dibeli.

Ini sangat wajar memandangkan penampilan visual adalah salah satu aspek terpenting dalam bermain permainan. kualiti monitor yang anda gunakan bukan sahaja akan mempengaruhi keindahan paparan, tetapi juga mempengaruhi prestasi anda dalam bermain permainan. Oleh itu, perkara berikut akan memberi anda beberapa petua penting semasa memilih monitor untuk bermain permainan di PC.

Resolusi

Monitor yang disukai oleh pemain biasanya bersaiz 24 hingga 30 inci. Monitor dengan ukuran ini biasanya mempunyai resolusi 1920 x 1080 piksel atau biasanya disingkat 1080p. Terdapat juga beberapa monitor yang mempunyai resolusi 2560 x 1440 piksel (1440 p). Dengan resolusi yang lebih besar, tentu saja ia juga kelihatan lebih baik dan tajam. Malangnya, resolusi yang lebih tinggi juga menjadikan kad video anda berfungsi lebih keras.

monitor yang diketuai

Oleh itu, anda juga harus mempertimbangkan spesifikasi komputer yang anda miliki ketika memilih monitor. Sekiranya anda mempunyai kad video kelas menengah rendah, jangan sekali-kali memilih monitor dengan resolusi 1440p. Tetapi jika anda mempunyai kad video mewah terkini, resolusi monitor tidak akan menjadi masalah.

Resolusi monitor di atas adalah resolusi dengan nisbah 16: 9. Terdapat juga resolusi lain dengan nisbah aspek 16:10 seperti 1920 × 1200 dan 2560 × 1600 piksel. Jangan sekali-kali keliru dengan kedua-dua nisbah aspek ini kerana ia hanya mempunyai sedikit perbezaan sehingga anda bebas memilih mana yang anda sukai.

Kualiti Paparan

Banyak permainan hari ini yang memberikan kesan visual yang sangat "wow" jadi kita memerlukan monitor berkualiti untuk dapat memaparkan kesan ini. Oleh itu, apabila anda membeli monitor, pastikan monitor mempunyai kontras, tahap hitam, dan ketepatan warna yang baik sehingga menghasilkan kualiti visual yang sempurna. Tetapi anda tidak perlu memperhatikan gamut warna dan kecerahan monitor kerana kedua-dua aspek ini kurang mempengaruhi kualiti paparan.

Kadar Segarkan

Beberapa permainan biasanya menunjukkan pelbagai pergerakan pantas sehingga kadang-kadang anda akan melihat kesan kabur jika anda menggunakan monitor yang tidak bagus. Oleh itu, perkara terakhir yang harus anda perhatikan ketika membeli monitor LED atau LCD untuk bermain permainan adalah kadar penyegaran.

Sebilangan besar monitor pada masa ini mempunyai kadar penyegaran 60 Hz, alias 60 penyegaran sesaat, tetapi ada juga yang sudah mempunyai kadar penyegaran 120 Hz hingga 240 Hz. Sekiranya anda mempunyai monitor dengan kadar penyegaran 60 Hz tetapi PC anda dapat menawarkan lebih dari itu, maka anda akan mendapat paparan yang tidak baik. Walaupun itu tidak akan dapat ditolong walaupun anda mengaktifkan V-sync, yang merupakan ciri yang membatasi permainan untuk menghasilkan tidak lebih dari 60 bingkai sesaat.

Sekiranya ini berlaku kepada anda, sangat disarankan untuk membeli monitor dengan kadar bingkai 120 Hz. Selain menampilkan penampilan yang halus, permainan yang anda mainkan juga tidak akan mengalami ketinggalan. Monitor seperti ini biasanya sangat sesuai untuk bermain permainan genre aksi yang memerlukan banyak pergerakan.

Kesimpulannya

Memilih monitor LED dan LCD untuk bermain permainan adalah sesuatu yang memerlukan banyak pertimbangan. Selain kualiti, anda juga harus mempertimbangkan dana yang anda ada. Oleh itu, pilih salah satu aspek yang paling penting untuk permainan kegemaran anda. contohnya jika anda bermain permainan aksi seperti Diablo 3, pilihlah monitor dengan kadar penyegaran 120 Hz.

Tetapi untuk genre permainan lain, pilih monitor dengan kualiti paparan yang lebih baik. Tetapi ingat, jangan sekali-kali memilih monitor LED atau skrin sentuh LCD kerana selain mahal, monitor ini kurang sesuai untuk bermain permainan kelas atas.