10 PC Tablet yang Mempunyai Hayat Bateri Terbaik

Mempunyai layar yang tajam, pemproses quad-core, dan kamera 20 megapiksel tidak akan menjadi kebanggaan jika PC tablet anda mati seketika hanya dalam 1 atau 2 jam. Ya, selain spesifikasi ini, bateri juga mempunyai peranan penting dalam tablet. Semakin lama ketahanannya, semakin baik tabletnya. Oleh itu, berikut akan menyemak senarai tablet yang mempunyai kualiti bateri terbaik buat masa ini.

tablet pc

Amazon Kindle Fire HDX (8,9 inci)

Amazon Kindle Fire 8,9 inci HDX tidak hanya menawarkan pelbagai kandungan Amazon, tetapi juga spesifikasi yang sangat stabil. Tablet ini dilengkapi dengan pemproses quad-core Qualcomm Snapdragon 800 dan layar yang mempunyai resolusi 2560 x 1600 piksel. Tablet ini juga layak dinamakan tablet dengan ketahanan terpanjang kerana bateri dapat bertahan hingga 13 jam 42 minit.

Baca juga:  Amazon Kindle Fire HDX 7 & 8.9 Inch, Pembaca Ebook Multimedia

Tablet Lenovo Yoga 8

Lenovo Yoga Tablet 8 adalah tablet yang sangat unik kerana boleh digunakan dalam pelbagai posisi. Tablet ini membawa layar IPS 8 inci dengan resolusi 1280 x 800 piksel dan juga pemproses MediaTek quad-core dan RAM 1 GB. Untuk bateri, tablet ini boleh bertahan dalam masa 13 jam 6 minit.

Buku Transformer ASUS T100

ASUS Transformer Book T100 adalah tablet sistem operasi Windows 8.1 yang juga dilengkapi dengan dok papan kekunci. Dengan harga sekitar $ 399, tablet ini dapat bertahan selama 12 jam 28 minit dengan sekali caj. Daya tahan ini cukup baik kerana pemproses Intel Atom Bay Trail.

Apple iPad Air

Apple iPad Air adalah tablet paling ringan di pasaran sekarang. Walaupun beratnya hanya setengah kilogram, hayat baterinya sangat mengagumkan. Tablet ini boleh bertahan selama 11 jam 51 minit di rangkaian wifi dan 10 jam 47 minit di rangkaian LTE. Selain bateri tahan lama, tablet ini juga mempunyai prestasi yang sangat pantas kerana sudah dilengkapi dengan pemproses A7 64-bit.

Baca juga:  Apa Perbezaan antara Apple iPad Air dan iPad Mini dengan Retina Display

Apple iPad mini dengan paparan Retina

Apple iPad mini akhirnya dilengkapi dengan paparan Retina sehingga dapat memaparkan gambar dengan baik. Selain itu, tablet ini juga terbukti dapat bertahan dalam masa 11 jam 6 minit di rangkaian WiFi. Sama seperti iPad Air, tablet ini juga dilengkapi dengan pemproses A7 64-bit yang mampu memberikan prestasi maksimum.

Baca juga:  5 Cara Menjimatkan Bateri iPhone dan iPad di iOS 7

Nokia Lumia 2520

Nokia Lumia 2520 adalah PC tablet Windows RT 8.1 yang indah yang dapat digunakan berjam-jam tanpa perlu bimbang kehabisan bateri. Tablet yang dibuat oleh pemproses Snapdragon 800 ini mampu bertahan selama 10 jam 6 minit. Sekiranya anda memasang papan kekunci dengan pek bateri terpasang, tablet ini dapat bertahan selama 12 jam 24 minit.

ASUS MeMO Pad HD 7

ASUS MeMO Pad HD 7 dilengkapi dengan pemproses quad-core MediaTek, skrin IPS 1280 x 800 piksel dan kamera belakang 5 MP. Selain itu, anda juga tidak perlu bersusah payah membawa pengecas kerana tablet ini boleh bertahan selama 9 jam 40 minit dalam satu pengisian.

Microsoft Surface 2

Semasa Microsoft memperkenalkan Surface 2, mereka berjanji akan membawa bateri yang lebih baik daripada siri pertama. Mereka juga menunaikan janji itu dengan memberikan masa pakai bateri selama 9 jam 19 minit atau hampir satu jam lebih lama daripada Surface edisi pertama. Selain itu tablet ini juga dilengkapi dengan pemproses Nvidia Tegra 4, skrin 1080p dan sistem operasi Windows RT 8.1.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 bukan sahaja dilengkapi dengan spesifikasi teratas, tetapi juga membawa bateri yang mampu bertahan hingga 8 jam 39 minit. Tablet ini juga dilengkapi dengan pemproses Nvidia Tegra 3 yang kuat dan dilengkapi dengan IR blaster yang akan menggantikan peranan alat kawalan jauh televisyen anda.

Google Nexus 7 (2013)

Nexus 7 berjaya mencapai kejayaan berkat prestasi yang ditawarkannya. Oleh itu, Google mengeluarkan edisi kedua Nexus 7 (2013) dengan pemproses yang lebih hebat dan skrin 1920 x 1200 piksel yang sangat tajam. Tablet ini boleh dipanggil PC tablet 7 inci terbaik yang ada sekarang. Selain itu, tablet ini juga mampu bertahan dalam jangka masa yang cukup lama iaitu 8 jam 26 minit.