Berikut adalah 5 Ciri Tersembunyi pada OS Windows 8

OS Windows 8 adalah sistem operasi terbaru buatan Microsoft yang dilengkapi dengan pelbagai kelebihan. Pelbagai ciri terkini yang terdapat dalam sistem operasi Windows 8, seperti Metro, sokongan aplikasi dari Windows Store, dan lain-lain. Selain ciri-ciri ini, ternyata ada juga ciri-ciri yang tersembunyi dalam sistem operasi ini. Apakah ciri-ciri ini? Seterusnya akan mengulasnya.

Aero

Tema Aero sama dengan Windows 7 kerana ia adalah tema lalai untuk sistem operasi. tetapi tema ini tidak lagi disertakan pada Windows OS 8. Sekarang jika anda sudah jatuh cinta dan ingin mempunyai tema ini lagi pada Windows 8, maka anda boleh membuat beberapa perubahan pada registri untuk melakukannya. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ambil:

 • Tekan butang Win + R kemudian ketik "sumber." Buka Tema> Aero dan salin aerolite.msstyles ke folder utama (Tema). Klik setuju apabila windows meminta kebenaran daripada pentadbir.
 • Salin fail aero.theme dan letakkan fail di desktop anda. Klik kanan pada fail dan buka dengan> notepad. Setelah dibuka di notepad, klik File> save as dan beri nama fail "aerolite.theme" tanpa tanda petik. Kemudian buat perubahan berikut:
  1. Tukar semua baris menjadi lima dengan DisplayName = Aero Lite
  2. Cari bahagian [VisulaStyles] kemudian ganti kandungannya dengan Path =% ResourceDir% ThemesAeroAerolite.msstyles
 • Simpan fail sekali lagi kemudian buka Panel Kawalan> Ubah Tema atau klik kanan pada desktop dan pilih pemperibadian, maka anda akan melihat tema Aero Lite dipasang di sana.

Mulakan Animasi Skrin

OS Windows 8

Apabila anda menghidupkan Windows 8 untuk pertama kalinya, anda akan dilayan dengan animasi yang unik ketika skrin mula muncul. Malangnya, animasi hanya muncul sekali dan tidak muncul lagi ketika anda membuka skrin mula. tetapi jangan bersedih kerana anda boleh mengembalikannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Tekan butang Win + R, kemudian ketik regedit. Klik setuju sekiranya Windows meminta kelulusan Pentadbir.
 • Buka folder HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionImmersiveShellGrid, kemudian klik kanan pada lajur kanan dan pilih Baru> Nilai DWORD (32-bit)
 • Tuliskan nama fail sebagai Launcher_SessionLoginAnimation_OnShow, kemudian buka dan ubah nilainya menjadi 1.
 • Klik OK dan tutup editor pendaftaran, maka skrin permulaan anda akan selalu memunculkan animasi setiap kali anda membukanya.

 Mula bar skrin

Skrin permulaan yang terdapat pada OS Windows 8 anda akan terdiri daripada 4 garis mendatar secara lalai. Sebenarnya anda juga boleh mengubah bilangan baris mengikut keinginan anda. langkah-langkah berikut:

 • Tekan butang Win + R, kemudian ketik regedit. Klik setuju jika Windows meminta kelulusan Pentadbir.
 • Buka folder HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionImmersiveShellGrid dan cari fail Layout_MaximumRowCount.
 • Buka fail, kemudian ubah asas ke perpuluhan, kemudian masukkan bilangan baris yang anda mahukan di lajur nilai. Bilangan maksimum baris yang boleh anda masukkan ialah 5.
 • Klik OK dan tutup editor pendaftaran, kemudian mulakan semula Windows 8 anda untuk melihat hasilnya.

 Cari di dalam aplikasi

Jika dibandingkan dengan Windows 7, pencarian pada OS Windows 8 terasa agak rumit. Tetapi jika anda tahu tekniknya, semuanya akan terasa senang. Salah satu ciri menarik yang terdapat dalam sistem operasi ini adalah mencari hanya aplikasi tertentu. Untuk dapat menikmati fitur ini, yang harus Anda lakukan hanyalah membuka Tetapan> Ubah Tetapan PC> Cari, kemudian pilih aplikasi yang ingin Anda masukkan ke dalam pencarian atau yang ingin anda hapus dari hasil pencarian anda.

Ambil tangkapan skrin pada OS Windows 8

Ciri untuk mengambil tangkapan skrin sudah ada pada edisi pertama Windows, tetapi tidak pernah ditunjukkan secara langsung. Beberapa cara sebenarnya boleh dilakukan untuk mengambil tangkapan skrin ini, seperti skrin cetak dan butang cat, atau melalui bantuan aplikasi pihak ketiga. Ini tentu saja menyusahkan. Tetapi sekarang pada Windows 8 OS anda hanya perlu menekan butang Win + Print Screen sehingga tangkapan skrin akan disimpan secara langsung dalam format PNG di perpustakaan gambar.