Cara Menukar Kursor pada Laptop Windows 10 dengan Mudah

Kursor dalam komputer berguna sebagai alat navigasi untuk melakukan banyak perkara. Bentuk kursor berbeza bergantung pada arah kerjanya. Sekiranya untuk menunjuk atau menyesuaikan diri misalnya, maka kursor akan berbentuk seperti hujung anak panah. Sekiranya anda ingin mengklik pautan, kursor akan berbentuk jari runcing. Sementara menunggu pemuatan juga, kursor mempunyai bentuk yang berbeza.

Di Windows 10. anda boleh mengubah bentuk visual kursor anda. Anda boleh mengubah ukuran kursor, warnanya, dan juga bentuknya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba ganti kursor pada komputer riba Windows 10 dengan mudah (baca juga artikel mengenai kelebihan dan kekurangan Windows 10 di sini). Mula-mula anda perlu mengetahui tetapan tetikus asas pada Windows 10 di bawah.

Tetapan Tetikus Asas di Windows 10

Sebelum mencuba menukar kursor pada komputer riba Windows 10, anda harus terlebih dahulu mengetahui tetapan tetikus asas pada komputer riba anda. Untuk memasukkan tetapan tetikus ini, anda cukup tekan kekunci Windows + I untuk memasuki Tetapan Windows, kemudian pilih Perangkat> Tetikus.

Tetapan asas mengenai tetikus anda akan disiarkan di sana. Yang teratas adalah pilih butang utama anda untuk menggantikan butang tetikus utama anda. Secara lalai sistem akan memilih butang kiri, tetapi anda boleh menukarnya ke butang kanan jika bila-bila masa anda menggunakan tetikus dengan tangan kiri.

Tetapan Tetikus

Yang kedua ialah Gulung roda tetikus untuk menatal. Tetapan ini berguna untuk menentukan jumlah baris halaman yang bergerak semasa anda menatal roda tetikus.

Pelbagai baris sekaligus adalah tetapan lalai sistem di mana anda dapat menentukan bilangan baris di bahagian bawah. Semakin banyak gelongsor halaman, semakin sedikit garisan yang ada ketika anda menatal roda tetikus pada satu masa.

Pilihan lain untuk tetapan kedua ini ialah Satu skrin pada satu masa. Sekiranya anda memilih tetapan ini, halaman akan bergerak semasa anda menatal roda tetikus anda.

Perkara terakhir ialah tetingkap tetingkap tidak aktif tatal semasa saya menudingnya. Tetapan yang berguna semasa anda membuka dua tingkap pada satu masa dalam satu paparan. Sekiranya ciri ini aktif, maka anda boleh menatal di kedua-dua tetingkap tanpa perlu mengklik tetingkap. Sekiranya anda menyahaktifkannya, anda mesti mengklik tetingkap untuk menelusurinya.

Cara mengganti kursor pada komputer riba Windows 10

1. Cara Pertama: Menukar Kursor dalam Tetapan Windows

Tetapan Penunjuk

Anda boleh menukar kursor pada komputer riba Windows 10 dengan mudah. Cara pertama anda boleh melakukan ini dalam Tetapan Windows. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya.

 • Mula-mula anda perlu pergi ke Tetapan Windows dengan mengklik butang Windows + I. Selepas itu pergi ke Akses Mudah> Kursor & ukuran penunjuk.
 • Untuk menukar kursor, anda hanya perlu memilih bahagian Tukar ukuran penunjuk. Anda akan menemui tiga pilihan ukuran kursor di sana, mulai dari kecil, sederhana, dan besar.
 • Sekiranya anda ingin menukar warna kursor, klik bahagian Tukar warna penunjuk. Terdapat tiga pilihan warna untuk kursor di sini, iaitu putih, hitam, dan hitam putih.

2. Cara Kedua: Menukar Kursor dalam Tetapan Penunjuk

Tetapan Penunjuk

Dengan cara kedua ini, anda boleh mengubah gaya visual kursor bersama dengan pelbagai tetapan lain. Berikut adalah langkah mudah.

 • Klik butang Mula di kiri bawah paparan, kemudian pilih kotak carian. Ketik kata 'Mouse' hingga hasilnya muncul, 'Tetapan tetikus'. Klik hasil carian.
 • Apabila dimasukkan dalam tetapan tetikus, cari bahagian Pilihan tetikus tambahan dan klik. Nanti tetingkap baru akan muncul dengan pelbagai menu. Pilih menu tetapan "Penunjuk".
 • Di bahagian Skema, anda boleh mengubah dan menetapkan semua kursor visual (contohnya kursor memilih, menunggu, bergerak, dll.) Sekaligus. Terdapat puluhan skema yang boleh anda pilih di sana. Untuk setiap skema kursor yang ingin anda tetapkan, pratonton akan muncul di kotak kanan.
 • Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan bahagian Customize untuk mengubah kursor visual secara rawak sesuai dengan keinginan anda.
 • Untuk mendapatkan lebih banyak pilihan, klik Browse dan cari fail berformat .ANI (animasi) atau .CUR (statik) untuk mengubah visual pelbagai kursor. Semasa penulis cuba melayari, terdapat puluhan jenis fail berkaitan yang boleh anda pilih.
 • Setelah selesai menukar kursor, klik Terapkan kemudian OK.

3. Cara ketiga: Tukar kursor di Panel Kawalan

Panel kawalan

Cara mengganti kursor ketiga sebenarnya hampir serupa dengan cara pertama. Cuma anda akan melakukannya di menu Panel Kawalan. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Pergi ke menu carian pada butang Mula. Taip 'Control Panel' kemudian pergi ke sana jika dijumpai. Selepas itu pilih bahagian Pusat Akses Mudah.
 • Cari menu Buat tetikus lebih mudah digunakan. Setelah halaman baru dibuka, akan segera disiarkan pelbagai pilihan kursor untuk anda ubah. Terdapat sembilan pilihan kursor seperti Regular White, Regular Black, Regular Inverting, dan lain-lain.
 • Sekiranya anda telah menukar kursor, klik Terapkan kemudian OK untuk menyelesaikan tetapan.

Tetapan Kursor Lanjutan

Pilihan Penunjuk

Setelah anda mengubah bentuk visual kursor di menu tetapan Penunjuk, anda masih boleh membuat penyesuaian kursor lebih lanjut di menu tetapan Pointer Options. Di sini anda dapat menentukan kelajuan kursor bergerak, penglihatan, dan lain-lain. Berikut adalah langkah-langkah untuk anda.

 • Setelah anda membuka menu tetapan Penunjuk dengan cara kedua untuk menukar kursor, anda boleh beralih ke menu seterusnya, Pilihan Penunjuk.
 • Dalam pilihan menu Pilih kelajuan penunjuk, anda dapat menentukan seberapa pantas kursor anda bergerak di layar komputer riba.
 • Anda juga boleh memeriksa pilihan menu "Tingkatkan ketepatan penunjuk" untuk menyesuaikan sejauh mana kursor bergerak bergantung pada seberapa cepat anda menggerakkannya. Ini tidak akan berfungsi dengan baik jika sensor tetikus anda sangat teruk.
 • Selanjutnya ada pilihan Snap To yang jika anda aktifkan akan memindahkan kursor secara automatik ke tombol default (seperti tombol OK atau Terapkan) ketika kotak dialog terbuka.
 • Anda boleh memeriksa jejak penunjuk Paparan jika anda mahu kursor mempunyai bayangan (pendua itu sendiri) semasa anda memindahkannya. Anda boleh menentukan panjang bayangan kursor anda di bawahnya.
 • Akhirnya, anda boleh menyemak pilihan "Sembunyikan penunjuk semasa menaip" untuk menyembunyikan kursor ketika anda menaip dan "Tunjukkan lokasi penunjuk ketika saya menekan kekunci Ctrl" untuk mengetahui di mana kursor berada ketika menekan kekunci CTRL (sangat berguna jika skrin komputer riba atau komputer anda sangat luas) .

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menukar kursor pada komputer riba Windows 10 dengan sangat mudah. Oleh itu, sekarang anda boleh bermain dengan bentuk visual kursor mengikut keinginan anda. Jadi, semoga berjaya dengan petua ini.