Koleksi Permainan PC Ringan untuk Komputer Spesifikasi Rendah

Bermain permainan di PC atau komputer riba sangat menyeronokkan. Malangnya, kadang-kadang kita tidak dapat memainkan semua tajuk permainan kerana spesifikasi komputer kita tidak terlalu tinggi. Kita memang boleh bermain permainan flash ringan di komputer, tetapi kualiti permainan flash jauh di bawah kualiti permainan PC biasa. Nah, jika anda sering mengalami masalah ini, kali ini akan memberikan koleksi permainan PC ringan yang dapat dimainkan di berbagai komputer. Permainan ini tentu saja sangat menarik dan tidak kalah dengan tajuk permainan terkini.

koleksi permainan pc ringan

Myst: Edisi Karya

Myst adalah permainan legenda dan revolusi pada zamannya. Walaupun hanya menggunakan grafik 3D yang boleh dianggap biasa-biasa saja, tetapi permainan ini berjaya menampilkan permainan yang sangat menarik di dunia sihir yang penuh dengan sihir. Malah permainan ini juga pernah menjadi permainan terlaris sepanjang masa sebelum akhirnya gelaran ini dimenangi oleh The Sims.

Myst sendiri adalah permainan jenis teka-teki logik yang mengajak anda berkeliling di pelbagai tempat. Setiap objek yang anda dapati adalah petunjuk yang akan membantu anda menyelesaikan permainan ini. Ia memerlukan imaginasi dan kepandaian yang tinggi untuk dapat menyelesaikan permainan ini dengan sempurna. Permainan ini hanya mempunyai ukuran 552MB sehingga tidak akan menggunakan terlalu banyak kapasiti cakera keras.

SimCity 2000: Edisi Khas

SimCity 2000 adalah permainan perintis permainan genre pengurusan bandar yang banyak diedarkan hari ini. Dalam permainan ini, anda akan bertindak sebagai walikota yang mesti membina bandar dan semua kemudahannya seperti jalan raya, penempatan, balai polis, hospital, dan lain-lain. Anda juga diminta menguruskan kewangan anda dengan baik, menjaga kebahagiaan orang, mengurangkan jenayah, dan sebagainya. Walaupun penampilannya masih sangat sederhana, tetapi permainan bersaiz 79MB ini pasti akan membuat anda merasa seperti berada di rumah lama di hadapan komputer.

Rollercoaster Tycoon: Deluxe

Permainan seterusnya yang termasuk dalam koleksi permainan PC ringan adalah Rollercoaster Tycoon. Permainan ini sangat mirip dengan SimCity, perbezaannya adalah dalam permainan ini anda hanya perlu membina taman rekreasi dan menjaganya dengan betul. Selain membuat semua pengunjung gembira dan terhibur, anda juga harus memastikan taman rekreasi tetap bersih, selamat, dan selesa untuk sesiapa sahaja. Dan salah satu perkara yang paling menggembirakan semasa bermain permainan ini adalah apabila anda membina roller coaster gergasi yang sangat indah. Tidak jauh berbeza dengan SimCity, permainan 360MB ini juga akan membuat anda tidak dapat bergerak dari bahagian depan skrin komputer.

Ultima 7: Edisi Lengkap

Sekiranya kita bercakap mengenai permainan RPG klasik di PC, permainan Ultima 7 pastinya tidak akan ketinggalan. Walaupun sangat berbeza dengan permainan RPG terbaru yang banyak beredar pada masa kini, tetapi permainan ini boleh disebut yang terbaik pada waktunya. Dalam permainan ini sendiri anda harus melalui pelbagai peristiwa aneh yang berlaku di pelbagai wilayah di Britain. Walaupun sedikit berbeza berbanding permainan main peranan yang lain, permainan 30MB ini pasti akan membuat anda jatuh cinta ketika memainkannya.

Mungkin dan Sihir 7

Permainan terakhir dalam kumpulan permainan PC ringan adalah Might and Magic 7. Tidak seperti permainan Ultima 7, permainan ini mempunyai penampilan yang lebih moden dan lebih baik. Beberapa permainan RPG moden yang ada sekarang juga mengadopsi banyak cerita dari permainan legenda ini. Permainan ini sendiri adalah permainan dengan ukuran terbesar berbanding permainan lain dalam senarai ini, yang sama dengan 628MB. MakeUseOf juga menamakan permainan ini sebagai permainan terbaik antara permainan lain dalam senarai ini.