6 Petua Mencegah Penyekat Facebook

Akhir-akhir ini, terdapat banyak penculikan dan jenayah lain yang berlaku di Facebook. Ini hanyalah berlaku kerana kecuaian kita dalam menjaga keselamatan Facebook sehingga penjenayah ini dapat melihat pelbagai aktiviti kita dengan mudah. Walaupun di kalangan orang muda hari ini istilah stalker lebih cenderung kepada seseorang yang mengintip akaun Facebook milik seseorang yang dia suka, tetapi sebenarnya penguntit Facebook ini lebih kepada orang yang lebih berbahaya daripada itu. Contohnya termasuk penculik atau penjenayah tidak bermoral yang boleh menculik anda pada bila-bila masa semasa berada di tempat.

Stalker Facebook

Oleh itu, pada kesempatan ini saya akan mengulas 6 petua yang boleh anda gunakan untuk mengelakkan kehadiran penguntit Facebook, ulasan berikut.

Periksa Tetapan Keselamatan

Facebook mempunyai sistem keselamatan yang lengkap sehingga anda dapat menjaga keselamatan akaun anda dari penguntit. Anda dapat menentukan siapa yang dapat melihat maklumat dan status anda, sama ada semua orang, rakan anda, atau yang lain. jika anda ingin benar-benar mengelakkan kehadiran penguntit ini, maka ia membantu anda memaparkan semua maklumat khusus untuk rakan anda.

Status Privasi

Perkara lain yang mesti anda perhatikan adalah privasi status yang anda kemas kini. Kini Facebook telah memberikan pilihan status privasi di bawah lajur status sehingga anda dapat menetapkannya dengan mudah. Anda boleh menentukan sama ada status yang anda tulis dapat dilihat oleh orang ramai, oleh rakan anda, atau hanya anda yang dapat melihatnya sendiri.

Terima Permintaan Persahabatan Hanya Dari Orang Yang Anda Ketahui

Beberapa kajian mengatakan bahawa banyak pengguna Facebook mempunyai kecenderungan untuk menambah sebanyak mungkin rakan. Oleh itu, anda mungkin sering melihat permintaan rakan dari orang yang tidak anda kenali sama sekali. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, maka anda tidak boleh menerima permintaan rakan dari orang-orang ini.

Periksa Orang Baik yang Sudah Menjadi Rakan Anda

Sekiranya anda sudah menerima permintaan berteman dari banyak orang, sekarang adalah masa untuk memeriksa semula orang-orang ini. Anda mesti dapat memastikan bahawa semua orang yang menjadi rakan anda di Facebook adalah orang yang anda kenali dan bukan penguntit Facebook. Sekiranya anda menjumpai seseorang yang tidak anda kenali, jangan ragu untuk menghapusnya dari senarai rakan anda. ini dilakukan semata-mata untuk menjaga keselamatan Facebook anda.

Buat Senarai Rakan

Setelah anda yakin bahawa rakan di Facebook anda adalah orang yang anda kenali, sekarang adalah masa untuk membuat senarai dan mengelompokkannya. Anda boleh mengumpulkan rakan anda ke dalam pelbagai kategori, seperti rakan pejabat, rakan kuliah, jiran, rakan sekolah menengah dan lain-lain.

Ini sangat penting kerana ia akan memudahkan anda apabila anda ingin membuat status tertentu yang hanya ingin dilihat oleh orang tertentu. Sebagai contoh, jika anda ingin membuat status yang memberitakan perjumpaan sekolah menengah, anda boleh mengawal siapa yang dapat melihatnya dengan memilih rakan sekolah menengah anda dengan mudah.

Sentiasa Ingat Jika Tidak Ada 100% Selamat dalam Perkara di Internet

Ya, walaupun anda telah membuat pelbagai tetapan keselamatan secara terperinci, tetapi anda tidak merasakan bahawa Facebook anda sekarang 100% selamat. Kerana anda harus benar-benar memahami bahawa apa-apa di internet tidak selamat. Sebagai contoh, jika anda menyiarkan foto yang hanya dimaksudkan untuk rakan sekolah menengah anda, maka salah seorang rakan sekolah menengah anda adalah penguntit Facebook dan kemudian salin foto tersebut dan kemudian kongsikan kepada rakan anda yang lain. Oleh itu, ada satu prinsip yang harus anda ingat. Sekiranya sesuatu itu dirahsiakan dan anda tidak mahu perkara itu diketahui oleh banyak orang, maka anda tidak boleh menyebutnya di internet, sama ada Facebook, Twitter, blog, dan lain-lain. Oleh itu,cukup untuk anda menulisnya dalam sebuah buku.