Tidak Berminat dengan iPhone 5S? Hanya Beli Telefon Pintar Ini!

iPhone 5S adalah telefon pintar terbaru yang akan segera dilancarkan oleh Apple. Kehadiran iPhone terbaru ini memang wajar ditunggu-tunggu kerana ia membawa banyak perubahan dan ciri baru yang akan merosakkan penggunanya. Namun, ciri-ciri yang ditawarkan oleh iPhone tidak bermaksud menjadikannya telefon pintar terbaik di pasaran. Sebabnya, pada masa ini terdapat beberapa telefon bimbit lain yang juga mempunyai spesifikasi yang serupa dengan yang dibuat oleh Apple. Apakah telefon bimbit itu? Berikut adalah 5 telefon alternatif mengikut laman readwrite.com.

iphone 5s

HTC satu

HTC One adalah alternatif pertama bagi anda yang tidak berminat dengan iPhone 5S. Salah satu kelebihan yang dimilikinya adalah aplikasi HTC Sense 5 yang dapat mengubahsuai pelancarnya sehingga kelihatan dapat disesuaikan dengan kehendak penggunanya. Telefon bimbit, yang dilancarkan pada bulan April, dianggap sebagai salah satu telefon bimbit terbaik di pasaran sekarang.

HTC One juga menanamkan pada kameranya teknologi yang disebut ultrapixel, yang berbeza dengan kebanyakan kamera kamera yang menggunakan megapixel. Sayangnya, walaupun dapat menghasilkan kualiti gambar yang cukup bagus, tetapi kamera di telefon ini tidak begitu berkualiti untuk keadaan cahaya rendah.

Nokia Lumia 1020

Apabila membincangkan masalah kamera pada telefon pintar, jangan sesekali menolak Nokia Lumia 1020 dari persaingan. Dengan kamera 41 megapiksel yang disokong oleh perisian dan perkakasan yang memenuhi syarat, Nokia Lumia 1020 benar-benar menjadi juara dalam kelas telefon kamera. Selain itu, telefon ini juga merupakan pilihan alternatif bagi anda yang bosan dengan sistem operasi iOS dan Android kerana sistem operasi Windows 8 yang dibawa benar-benar memberikan pengalaman baru dalam menggunakan telefon pintar.

Malangnya, saiz telefon ini cukup besar dan kamera di belakang badan juga agak menjengkelkan apabila diletakkan. Selain itu, sistem operasi Windows 8 yang digunakannya masih mempunyai aplikasi yang jauh lebih sedikit daripada Android dan iOS.

Motorola Moto X

Motorola Moto X adalah telefon bimbit yang diramalkan sebagai telefon reka bentuk terbaik tahun ini. Bagaimana tidak, telefon bimbit dengan ukuran layar 4,7 inci mampu dipegang dengan sangat selesa hanya dengan satu tangan. Ini jauh berbeza dengan beberapa telefon dengan ukuran skrin yang serupa yang mesti digunakan dengan 2 tangan. Selain itu, anda juga boleh memilih penutup belakang telefon bimbit ini mengikut keinginan anda agar telefon ini benar-benar dapat meluahkan keperibadian anda. walaupun kamera yang dibawanya masih lebih rendah jika dibandingkan dengan Nokia Lumia 1020 dan Samsung Galaxy S4, tetapi telefon ini benar-benar menawarkan sesuatu yang berbeza yang layak anda miliki.

Samsung Galaxy s4

Samsung Galaxy S4 adalah salah satu telefon terbaik di pasaran sekarang. Telefon ini dilengkapi dengan perkakasan yang berkelayakan, kamera 13 megapiksel, dan bateri yang boleh diganti. Telefon ini juga menawarkan pelbagai ciri menarik seperti kawalan dengan gelombang tangan atau pergerakan mata. Hayat baterinya juga antara yang terbaik di pasaran sekarang. Sayangnya, seperti kebanyakan telefon Android buatan Samsung, telefon ini juga dibungkus dengan aplikasi yang dibuat oleh Samsung yang sukar dikeluarkan.

LG Optimus G Pro

Sekiranya anda tidak menyukai iPhone 5S kerana ukurannya, maka anda pasti akan menyukai LG Optimus Pro G. Telefon ini, yang juga sering disebut sebagai tablet mini atau phablet, membawa layar 5.5 inci yang sangat mengagumkan. Salah satu ciri yang sangat baik adalah QuickMemo yang dapat digunakan untuk mengambil gambar apa pun di layar maka anda boleh menulis di atasnya dengan jari anda. Walaupun telefon ini mungkin kelihatan besar dan tidak boleh dimasukkan ke dalam poket seluar, tetapi telefon ini diyakini sangat baik untuk pengguna yang mahukan telefon bimbit dengan layar besar tetapi lebih kecil daripada peranti tablet.