7 Cara Memeriksa Power Bank dengan betul supaya tidak cepat rosak

Power bank adalah objek elektronik yang mengalami pertumbuhan pesat seiring dengan perkembangan penggunaan alat, terutama telefon pintar. Power bank sangat diperlukan apabila pengguna telefon pintar, termasuk anda, tidak menemui jalan keluar elektrik. Contohnya, semasa anda dalam perjalanan dan bateri HP anda habis, bank kuasa akan menjadi penyelamat anda.

Kerana meningkatnya keperluan, power bank cukup banyak beredar di pasaran dengan pelbagai jenama, pelbagai kapasiti dengan pelbagai varian harga. Sebenarnya, ada bank kuasa palsu yang dijual di pasaran. Anda mesti berhati-hati dengan perkara ini dan anda mesti dapat membezakan antara bank kuasa asli dan palsu.

Pembangunan bank kuasa sayangnya tidak disertai dengan pengetahuan asas tentang cara memberi kuasa kepada bank kuasa. Masih ada orang yang kurang memahami dalam proses pengisian bank kuasa.

Ramai yang berpendapat bahawa yang penting ialah asal muatan dan daya bank kuasa penuh, walaupun tidak semudah itu. Penggunaan power bank yang salah boleh menyebabkan power bank rosak dengan cepat, malah mempengaruhi bateri telefon pintar yang sering dicas oleh power bank.

Atas dasar itu, ia akan memberikan penjelasan tentang cara mengecas bank kuasa dengan betul dengan penjelasan tambahan mengenai hal-hal yang berkaitan dengan proses pengisian bank kuasa. Mahu tahu bagaimana? Lihat ulasan berikut.

7 Cara Memeriksa Power Bank dengan betul

1. Periksa Lampu Petunjuk

INDIKATOR LED

Power bank umumnya mempunyai empat lampu LED. Lampu LED ini biasanya menunjukkan petunjuk adakah bank kuasa anda diisi atau tidak. Sekiranya semua lampu penunjuk menyala, ini bermaksud bank kuasa anda dalam keadaan penuh. Sekiranya lampu penunjuk tetap menyala atau tidak menyala, itu bermaksud bank kuasa harus segera diisi.

Ingat, yang terbaik adalah mengecas bank kuasa pada masa yang tepat. Contohnya apabila lampu penunjuk hanya menyala. Sekiranya pada 3 atau 4, ia tidak perlu diisi. Mengecas yang tidak penting akan mengurangkan jangka hayat power bank. Untuk itu, isikan power bank apabila lampu indikator hanya tinggal 2 lampu atau 1 lampu. Perlu diingat, jangan cas power bank apabila semua lampu padam.

2. Mengecas Menggunakan Soket

pengecas bank kuasa

Untuk mengecas power bank, pasangkan kabel USB sahaja. Biasanya power bank dilengkapi dengan kabel untuk pengecas. Sambungkan port USB ke kepala pengecas yang digunakan untuk pengecas HP. Pasang kabel USB dan pasangkannya ke soket elektrik. Sementara USB mikro, hujung kecil port, dipasang ke port USB mikro di power bank.

3. Caj pada PC / Laptop semasa Mendesak

Pengecas bank kuasa USB

Anda juga boleh mengecas kuasa bank menggunakan PC / komputer riba. Caranya, sambungkan saja kabel pengecas USB yang disambungkan ke power bank ke port USB di komputer anda. Dengan cara ini, anda tidak perlu mencari soket dan menggunakan kepala pengecas HP.

Sekiranya anda dalam perjalanan dan tidak menemui bekalan kuasa, anda boleh mengecas power bank menggunakan komputer riba atau notebook yang masih bateri penuh.

Kaedah ini adalah kaedah kecemasan apabila anda memerlukan kuasa pada power bank anda. Sudah tentu jika komputer riba habis ia tidak akan dapat mengecas power bank. Tetapi kaedah ini juga berguna jika anda hanya menemui satu soket.

4. Periksa Power Bank dengan pantas

caj cepat bank kuasa

Menyimpan bank kuasa ke komputer atau komputer riba tidak boleh dilakukan terlalu kerap dan hanya semasa kecemasan. Lebih baik mengecas power bank dengan menyerang soket. Kenapa? Kerana mengecas power bank atau mengecasnya ke soket dinding akan menjadikan power bank lebih cepat dicas daripada mengecas melalui port USB pada komputer atau komputer riba.

Atas sebab ini, kami mengesyorkan untuk mengisi bank kuasa ke soket elektrik. Sebabnya, pengisian ke soket kuasa dapat menerima ampere yang lebih besar daripada melalui port USB. Sekiranya anda mahu bank kuasa anda dicas lebih cepat, anda boleh membeli bank kuasa yang menyokong caj cepat .

5. Bayaran di Tempat yang Selamat

power bank di alam semula jadi

Semasa mengecas atau mengecas bank kuasa, anda harus mengecasnya di tempat yang selamat. Jangan mengejar bank kuasa di tempat yang melampau seperti tempat yang terlalu panas. Tidak mustahil untuk melakukan power bank di tempat yang terlalu sejuk.

Power bank di tempat yang melampau berpotensi membuat komponen bateri di power bank rosak, misalnya, sebenarnya di tempat yang langsung terkena cahaya matahari. Sudahlah, letakkan power bank di tempat yang panas atau di bawah cahaya matahari langsung juga tergolong berbahaya.

Atas sebab ini, jika anda menyukai power bank anda dan ingin tahan lama, lebih baik anda mengisi semula power bank di tempat yang selamat. Untuk keselamatan dan perlindungan bank kuasa, anda boleh menggunakan khas kes bagi bank kuasa perlindungan.

6. Elakkan Bayaran Berlebihan

BANK KUASA

Sebelum memeriksa bank kuasa, anda harus membaca manual produk power bank yang anda beli. Lihat berapa lama masa untuk mengecas sepenuhnya bank kuasa. Ini penting, kerana anda tidak boleh membiarkan power bank masih tersambung ke steker walaupun statusnya sudah penuh.

Power bank umumnya tidak berfungsi seperti telefon pintar masa kini, yang apabila dicas sepenuhnya semasa mengecas, mereka secara automatik memutuskan elektrik. Power bank yang terlalu lama bersambung dengan elektrik, walaupun kuasa penuh, akan menyebabkan kemampuan power bank jatuh lebih cepat .

Lalu, bila hendak mencabut power bank? Apabila lampu penunjuk sudah tentu tentu dengan anggaran masa yang sudah ada dalam petunjuk manual. Sekiranya tidak ada petunjuk mengenai tempohnya, anda boleh menggunakan anggaran.

Sebagai contoh, bank kuasa dengan kapasiti 6,000 mAh biasanya memerlukan masa sekitar 8 jam untuk dicas sepenuhnya. Tempohnya dianggarkan 1,500 mAh selama 2 jam. Oleh itu, jika anda tidak mengetahui jangka masa anggaran bank kuasa yang tepat, anda boleh menggunakan formula untuk power bank anda.

Harap maklum, tidak ada standard khusus untuk menentukan jangka masa pengisian bank kuasa yang lama. Ini dipengaruhi oleh kenyataan bahawa setiap power bank mempunyai kapasiti, ampere, kualiti elektrik dan bahan badan yang berbeza. Tetapi satu perkara yang pasti, kapasiti bank kuasa yang besar akan mempengaruhi proses bank kuasa yang lebih lama.

7. Ketahui Aliran Power Bank

ampere

Agar tidak salah dalam proses pengisian power bank, anda juga perlu mengetahui mengenai bank kuasa input dan output. Input adalah arus elektrik masuk, dalam hal ini arus elektrik memasuki bank kuasa. Manakala output adalah arus yang keluar dari power bank.

Harap maklum, terdapat bank kuasa yang mempunyai satu penyambung output dan satu mempunyai dua penyambung output (port USB) dengan ampere yang berbeza. Yang pertama adalah 1A, yang bermaksud bahawa penyambung yang disambungkan ke port 1A mampu menyampaikan arus 1 Ampere dari power bank ke alat. Yang kedua, 2A mampu menyampaikan arus hingga 2 Amper ke alat.

Perbezaan amper ini akan mempengaruhi jangka masa yang diperlukan untuk mengecas bateri telefon pintar. Menggunakan penyambung output 2A pastinya akan menjadikan proses pengecasan bateri telefon pintar lebih pantas. Itu hanya nota jika telefon bimbit membenarkan pengecasan bateri lebih dari 1A.

Perlu diingat, terdapat banyak jenis telefon pintar yang menghadkan input maksimum. Jadi, walaupun menggunakan penyambung 2A, jika telefon bimbit yang diisi hanya membenarkan 1A, proses pengecasan tidak lebih pantas atau sama dengan penyambung 1A.

Untuk output power bank, anda boleh menyemak kotak manual atau kadbod untuk membeli power bank. Umumnya bank kuasa mempunyai input 1A. Maksudnya, power bank hanya menerima arus 1A. Walaupun anda menggunakan pengecas HP yang menyokong 2A, hanya 1A yang akan memasuki arus.

Merujuk pada poin 4, mengenai proses pembakaran power bank dengan cepat, pengisian power bank menggunakan power outlet akan mengalir 1A. Sementara itu, jika melalui port USB komputer riba dan komputer, arus yang mengalir adalah 0.5A. Inilah sebab mengapa pengecasan power bank terus dari soket lebih cepat.

Dengan mengetahui 7 titik ini, anda dapat melakukan proses pengecasan dengan lebih baik dan tepat. Oleh itu, tidak ada lagi kisah bank kuasa anda yang terus menerima elektrik walaupun status bateri sudah penuh.