Berikut adalah 5 Petua Memilih Power Bank untuk Tidak Tertipu

Power bank adalah peranti simpanan kuasa mudah alih yang banyak digunakan oleh mereka yang sering bergerak ke luar atau di luar rumah. Kewujudan power bank sangat membantu apabila bateri telefon pintar kita habis semasa melakukan aktiviti. Cukup sambungkan telefon pintar ke power bank dengan kabel USB maka kuasa yang ada di power bank akan dipindahkan pada telefon pintar.

Power bank dilengkapi dengan pelbagai saiz dan ciri kuasa. Agar dapat mengecas telefon pintar berkali-kali, bank kuasa biasanya diberi kapasiti yang lebih besar daripada kapasiti bateri telefon pintar itu sendiri. Power bank boleh mempunyai kapasiti kurang dari 10000 mAh.

Ciri-ciri yang dibawa oleh setiap power bank juga berbeza-beza. Beberapa bank kuasa yang hebat membawa ciri menarik yang sangat berguna, seperti pengecasan pantas dan LED pemberitahuan. Bukan hanya itu, teknologi pengisian dibuat sebaik mungkin agar selamat ketika digunakan oleh pengguna.

Agar tidak merasa bingung ketika mereka ingin membeli power bank, berikut akan memberikan beberapa petua memilih bank kuasa yang boleh anda gunakan.

1. Periksa Spesifikasi Power Bank

Perkara pertama dan terpenting sebelum memilih power bank adalah mengetahui terlebih dahulu spesifikasi terperinci. Seperti telefon bimbit, power bank juga mempunyai spesifikasi tertentu sebagai bahan maklumat untuk calon pembeli. Dengan mengetahui perkara ini, diharapkan kita tidak salah dalam membeli power bank pilihan kita.

Beberapa pengeluar bank kuasa terkenal meletakkan spesifikasi produk terperinci di laman web rasmi mereka. Selain mudah diakses, calon pembeli juga pasti mendapat maklumat yang tepat.

Memeriksa spesifikasi power bank dari sumber utama dan dipercayai sangat penting. Walaupun penjual semula juga tidak lupa memasukkan maklumat yang serupa di seluar mereka, kami mesti berhati-hati sebelum mereka bersedia membeli (terutama jika mereka ingin membeli secara dalam talian).

Memahami spesifikasi terperinci bank kuasa juga boleh menjadi perbandingan bank kuasa mana yang paling sesuai dan sesuai dengan telefon pintar anda. Beberapa bank kuasa mungkin hanya serasi dengan peranti tertentu, jadi kami mesti memeriksa spesifikasi terlebih dahulu.

Spesifikasi utama bank kuasa yang mesti dipertimbangkan:

  • Kapasiti power bank: Sekiranya aktiviti outdoing anda tidak terlalu padat, power bank dengan kapasiti 5000 mAh atau kurang mencukupi. Sekiranya anda mempunyai beberapa peranti (seperti telefon pintar dan tablet), pilihlah satu dengan kapasiti yang jauh lebih besar. Bank kuasa dengan kapasiti 10,000 mAh atau lebih boleh mengecas telefon bimbit hingga 4 kali dan tablet hingga 2.5 kali tanpa dicas semula.
  • Saiz bank kuasa: Pilih saiz bank kuasa yang anda fikirkan paling mudah dibawa. Maknanya? Ukuran power bank boleh berbeza-beza. Ada bentuk yang lebih besar dengan kapasitas yang kecil dan ada yang lebih kecil bentuknya dengan kapasitas yang lebih besar. Oleh itu, pilih barang yang sesuai dengan barang anda.
  • Pengecasan input dan output: Power bank dengan output 1 ampere (A) biasanya sesuai untuk telefon pintar. PB dengan output 2.1 A lebih sesuai untuk tablet. Manakala untuk komputer riba biasanya mempunyai output 3 A. Untuk input itu sendiri berkisar antara 1 A hingga 2.4 A. Untuk info, semakin tinggi keluaran keluarannya, semakin cepat peranti kita dicas. Semakin tinggi ampere input, semakin cepat masa pengecasan PB.

2. Periksa Kualiti Power Bank

Bagaimana kita boleh memeriksa kualiti power bank yang belum ada di tangan kita? Secara teknikal bukan kita yang melakukan ini, tetapi orang lain yang sudah membelinya dan menggunakannya. Sebilangan pengguna yang selalu mengetahui produk yang mereka beli biasanya suka memberi ulasan / ulasan / maklum balas.

Ulasan boleh positif atau negatif. Sekiranya kita berjaya membeli produk secara dalam talian, kita pasti akan diminta memberikan ulasan. Hanya sedikit ulasan yang bukan mengenai kualiti produk, melainkan pada kepantasan penghantaran dan tindak balas penjual. Walaupun begitu, pengguna yang sedar juga sering memberikan ulasan yang berkualiti.

Baiklah, begitu juga bank kuasa. Sebelum anda bersedia membelinya, anda boleh mengetahui kualiti power bank dari ulasan pengguna lain. Sekiranya banyak ulasan positif diterima, ini bermakna mereka berpuas hati dengan produk tersebut. Sebaliknya, jika banyak ulasan negatif, anda perlu mempertimbangkan produk dengan lebih mendalam.

Inilah cara untuk mengetahui kualiti bank kuasa secara lebih khusus:

  • Taip di Google "Review / Review Power Bank ... ... (isikan titik dengan jenama atau model PB yang ingin anda beli). Sekiranya hasilnya ada, anda boleh membaca ulasan yang diberikan oleh pengguna di laman web masing-masing. Biasanya ulasan individu seperti ini lebih jujur, lurus dan lebih terperinci.
  • Ketik Google "Jenama / Model Bank Kuasa Terbaik" atau sekadar "Bank Kuasa Terbaik". Beberapa laman web yang mempunyai teknologi khusus biasanya akan membincangkan perkara seperti ini. Mereka akan menyenaraikan beberapa jenama atau model power bank terbaik di pasaran. Saya tidak tahu kaedah penilaian yang mereka gunakan, tetapi ini boleh menjadi rujukan yang baik untuk anda.
  • Semak harganya. Semakin tinggi harga bank kuasa, kualitinya tentu lebih baik, dan sebaliknya. Cari bank kuasa yang sesuai dengan anggaran anda. Anda juga boleh melakukan carian di Google dengan kata kunci "Bank Kuasa Murah Terbaik" untuk mencari produk berkualiti tinggi dan murah.

3. Sesuaikan Ciri PB dengan Keperluan

Agar anda tidak merasa ada kelemahan atau kelebihan power bank yang anda beli, anda perlu menyesuaikan ciri-ciri power bank yang ada dengan keperluan anda.

Contohnya, jika anda mempunyai lebih daripada satu peranti, anda boleh memilih power bank yang mempunyai sekurang-kurangnya dua port pengecasan. Dengan cara itu, anda boleh mengisi semula pelbagai peranti pada masa yang sama.

Pengilang biasanya memberikan output pengecasan yang berbeza di bank kuasa dengan lebih dari satu port pengecasan. Ini supaya pengguna dapat mengecas peranti yang lebih kecil (mis. Telefon pintar) dan peranti yang lebih besar (mis. Tablet) dengan kelajuan yang sama.

4. Pastikan Kabel Pengecasan PB

Perkara lain yang harus anda pertimbangkan dalam memilih power bank adalah memastikan produk dilengkapi dengan kabel pengecasan yang diperlukan. Bank kuasa minimum dijual dengan satu kabel pengecas bank kuasa itu sendiri. Sekiranya model tidak mempunyai kabel pengecas tunggal, anda boleh beralih ke model lain jika berminat.

Sekiranya anda terpaksa membeli power bank yang tidak dilengkapi dengan kabel, maka kesannya anda perlu membayar lebih banyak untuk membeli kabel itu sendiri. Bukan hanya itu, kabel power bank yang ditawarkan juga mesti benar-benar sesuai dengan peranti yang anda gunakan. Sekiranya tidak, mungkin ada beberapa ciri power bank yang tidak dapat anda nikmati.

5. Pilih Power Bank yang mempunyai Indikator LED

Bank kuasa yang dilengkapi dengan ciri ini dapat memberitahu anda jumlah kuasa yang tersimpan di dalamnya. Dengan penunjuk LED ini, anda juga dapat mengetahui sama ada bank kuasa dicas sepenuhnya atau tidak. Apabila baki daya habis, ia juga akan ditunjukkan oleh penunjuk.

Dengan penunjuk ini, anda tidak perlu meneka sama ada bank kuasa telah habis atau tidak, dicas sepenuhnya atau tidak, dan sebagainya. Oleh itu, kami mengesyorkan membeli bank kuasa yang dilengkapi dengan penunjuk LED.

Itulah beberapa petua untuk memilih power bank dari Caris Signal. Adakah anda bersedia membeli bank kuasa? Kami mengesyorkan membelinya dengan mudah di Bukalapak. Cari pelbagai bank kuasa di Bukalapak dengan harga yang kompetitif (klik di sini).