10 Aplikasi Android Terbaik untuk Peminat Anime Manga 2020

Adakah anda peminat anime manga? Keliru mencari tempat untuk membaca manga Jepun? Tidak perlu bingung lagi, sekarang anda boleh mencari penyelesaian dengan 10 aplikasi Android untuk membaca anime manga. Anime dan manga adalah salah satu daripada banyak budaya Jepun yang disukai oleh orang Indonesia.

Banyak siri anime atau manga yang beredar di sini, sebut saja Naruto, Bleach, ke anime seperti Sailor Moon yang musimnya sama seperti sinetron tersanjung. Nah, bagi anda yang menyukai manga anime dan mempunyai peranti Android, sekarang ada banyak aplikasi yang dapat digunakan untuk mendukung hobi anda.

10 Aplikasi untuk Suka & Manga Anime

Suka anime dan manga? Sekiranya demikian, anda mesti mempunyai 10 aplikasi yang kami tinjau di bawah!

1. WEBTOON

LAMAN WEB LINE

Pada tahun 2015, Naver yang mengembangkan platform sembang yang cukup besar, iaitu Line, melancarkan aplikasi yang segera mendapat sambutan positif dari pencinta anime. Ya, terutamanya jika bukan WEBTOON. Ini adalah satu-satunya aplikasi terlaris di Indonesia untuk membaca komik dalam talian melalui telefon bimbit Android anda.

Lama kelamaan, kita tidak hanya dapat membaca komik hitam putih atau warna di WEBTOON, tetapi ada juga komik yang dilengkapi dengan audio dan getaran. Apa sahaja genre komik kegemaran anda, sama ada romantik , seram, atau aksi, anda semua boleh mencarinya di WEBTOON yang boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play Store.

2. Bahasa Indonesia

Bahasa Indonesia

Sekiranya anda suka membaca manga, cubalah memuat turun aplikasi Mangasan Indonesia. Sebabnya, aplikasi ini menyediakan pelbagai manga yang boleh dianggap cukup lengkap. Menariknya, apabila anda membaca manga dalam aplikasi ini tidak akan ada iklan, alias bebas iklan.

Di samping itu, aplikasi ini juga dilengkapi dengan pelbagai ciri, seperti ciri carian manga yang lebih mudah,  penanda buku  untuk menyimpan manga yang ingin anda baca, dan ciri-ciri membaca manga  luar talian. Berminat untuk mencubanya?

3. Kotak Manga

Kotak Manga

Telah diperhatikan bahawa lebih dari 40,000 kali aplikasi anime manga ini dimuat dan digunakan oleh pengguna Android di PlayStore. Manga Box adalah bagaimana aplikasi ini disebut membaca manga kali ini. Aplikasi ini, diterbitkan oleh  pemaju  DeNa.co, menyediakan kemudahan bagi anda peminat manga untuk membaca manga secara percuma.

Selain percuma, Manga Box juga menjamin kisah manga menarik untuk dibaca oleh pelbagai pengarang manga terkenal. Tidak cukup untuk berhenti di situ, malah Manga Box sentiasa bersedia untuk mengemas kini manga terbaru setiap hari anda tahu. Adakah anda ingin membaca anime manga percuma dan praktikal di telefon bimbit anda? Muat turun aplikasi Manga Box di sini.

4. Crunchyroll Manga

Manga Crunchyroll

Baca anime manga Jepun terkini? Crunchyroll Manga sedia menyediakannya untuk anda. Kerana, salah satu kelebihan aplikasi membaca manga ini adalah selalu  mengemas kini  manga terbaru di Jepun. Anda boleh memilih cerita manga di Crunchyroll Manga.

Pemilihan kisah manga dalam aplikasi Crunchyroll Manga agak mudah dan praktikal. Crunchyroll Manga akan menyediakan pelbagai katalog mengikut  genre  yang diinginkan oleh pengguna, maka anda hanya perlu mengetuk cerita yang ingin anda baca dan anda dapat menyelami kisah manga tersebut. Ingin tahu? Muat turun aplikasi di sini.

5. Pencinta Anim

Pencinta Anim

Sekiranya aplikasi AnimLovers ini menyediakan pelbagai jenis siri anime kegemaran anda. AnimLovers sentiasa  mengemas kini  anime terbaru setiap episod dengan resolusi video  skrin penuh. Bukan hanya itu, aplikasi AnimLovers juga mempunyai ciri yang sesuai dengan  resume. Maksudnya, anda boleh mengulangi video anime yang sama tanpa perlu menontonnya dari minit pertama.

Bahagian yang paling menarik dari aplikasi AnimLovers adalah kapasiti super ringan. Ya, AnimLovers tidak mengambil banyak ruang di telefon bimbit anda, yang hanya 7.3 MB. Oh ya,  semua yang ada dalam aplikasi ini adalah percuma,  anda tahu !

6. MangaToon

MangaToon

Dalam aplikasi MangaToon, pengguna tidak perlu lagi menunggu  kemas kini yang  panjang. Sebabnya, aplikasi ini menjamin  kemas kini manga biasa  , bahkan beberapa manga dikemas kini  setiap hari,  anda tahu ! Selain mempunyai sistem  kemas kini yang  pantas, MangaToon juga dilengkapi dengan pelbagai kisah manga yang menarik.

Perhatikan, aplikasi ini membahagikan kisah manga kepada beberapa kategori, iaitu  percintaan, aksi,  dan banyak lagi. Tidak hanya cerita yang berbeza-beza, pembaca juga difasilitasi dalam membaca manga yang ada baik  dalam talian  dan  luar talian. Untuk membaca di  luar talian,  anda hanya perlu  memuat turun  manga. Ringkas,  bukan ?

7. WebComics

Komik Web

Lebih dari 5 juta manga berlesen hadir di WebComics, oleh itu aplikasi ini juga merupakan salah satu cadangan aplikasi manga terbaik dari Caris Signal. Bukan itu sahaja, malah WebComics mempunyai beberapa ciri yang tentunya akan memudahkan pembaca.

WebComics mendakwa bahawa pembaca tidak perlu bimbang tentang kualiti gambar kerana WebComics menawarkan resolusi HD 1080p untuk setiap manga. Tidak ketinggalan, ada fitur  memuat cepat  yang memungkinkan pembaca tidak perlu menunggu lama untuk  memuatkan  manga kegemaran. Bagus,  bukan ?

8. Muzik Anime

Muzik Anime

Sesuai dengan nama aplikasinya, Anime Music menyediakan berbagai anime dan musik J-Pop. Bukan hanya itu, Anime Music juga mendakwa selalu rajin  mengemas kini  lagu-lagu anime terbaru, baik  anime pembuka  dan  penutupan  anime, semuanya dapat anda dengarkan secara percuma di Anime Music.

Untuk genre lagu yang disediakan oleh Anime Music ada berbagai macam, mulai dari anime, J-POP,  muzik Jepun,  Visual Kei, Vocaloid, Anision, dan Nightcore. Oh ya,  selain genre muzik yang pelbagai, Anime Music juga merupakan salah satu aplikasi yang sangat ringan yang hanya memerlukan sekitar 6.4MB,  anda tahu!

9. Manga Harian

Manga Harian

Adakah anda bosan dengan nuansa manga yang hanya mempunyai gambar hitam putih? Nah, dalam Manga Harian anda akan menemui alias manga  warna penuh  bukan hitam putih. Malah, Daily Manga juga menjamin bahawa gambarnya sangat terperinci sehingga akan membuatkan pembaca merasa selesa untuk berlama-lama membaca manga di Daily Manga.

Terdapat lebih banyak kelebihan, dalam Manga Harian ini semua manga adalah percuma dan boleh dibaca di luar talian. Walau bagaimanapun, bagi anda yang ingin membaca manga di luar talian, anda mesti memuat turun manga terlebih dahulu. Nah, untuk mendapatkan aplikasi yang baik ini boleh dimuat turun terus di sini.

10. TV Anime

Anime TV

Selain Anime.co, ada juga aplikasi yang disebut Anime TV. Seperti namanya, aplikasi ini menyajikan anime yang dapat ditonton secara  dalam talian. 

Perhatikan, Anime TV mempunyai lebih daripada 30,000 anime yang dapat ditonton pada bila-bila masa dan di mana sahaja, yang paling penting adalah PERCUMA! Dari sekian banyak anime yang ditawarkan, TV Anime menyebarkannya ke dalam beberapa kategori  genre,  seperti percintaan,  kehidupan, aksi, thriller,  dan banyak lagi.

Selain koleksi anime yang cukup lengkap, TV Anime juga mempunyai ciri-ciri menarik. Oleh itu, ciri ini membolehkan pengguna  menyesuaikan  sub. Maksudnya, anda boleh menukar  fon,  ukuran teks, bahkan mengubah warna tulisan mengikut selera penonton. Oh ya,  TV Anime juga bukan aplikasi yang berat kerana hanya memerlukan 8.6 MB dalam kapasiti telefon bimbit anda.

Aplikasi yang Disyorkan Lain

Bukan hanya 10 aplikasi di atas yang menyediakan pelbagai jenis kisah manga yang menyeronokkan dan menarik untuk dibaca. Sebabnya, anda boleh membaca manga dalam beberapa aplikasi yang kami sarankan berikut. Tetapi sayangnya, ada aplikasi yang tidak lagi tersedia di PlayStore.

1. Batu Manga

Batu Manga

Ingin membaca manga dengan mudah hanya melalui telefon pintar Android? Sekiranya ada, anda boleh mencuba Manga Rock. Ini adalah aplikasi percuma di mana anda dapat membaca pelbagai jenis koleksi manga dari pelbagai  genre  menarik.

Anda boleh memilih manga kegemaran anda berdasarkan  genre, pengarang,  atau  ulasan  daripada pembaca lain. Selain bebas, Manga Rock juga mempunyai fitur  membaca di luar talian  di mana anda tidak perlu tersambung ke internet untuk membaca semua manga yang anda mahukan.

2. MangaLife

Satu lagi aplikasi untuk membaca manga terbaik, MangaLife. Dalam aplikasinya, MangaLife menyediakan banyak kisah manga berdasarkan kategorinya. Kategori tersebut ialah Aksi, Romantik, Pengembaraan, Komedi, Fantasi, Seni Mempertahankan Diri, Shounen, Supernatural, Sejarah, Seram, Misteri, Shoujo, Sci-fi, Mecha, Doujinshi, Seinen, Kehidupan Sekolah, Webtoons, hingga Drama.

Walaupun mempunyai banyak  genre  membaca, malangnya MangaLife hanya dapat menterjemahkan bahasa Inggeris, Sepanyol dan Perancis. Berminat membaca manga di MangaLife?

3. Mangaindo

Mangaindo

Seperti namanya, aplikasi ini adalah  platform  bagi anda yang ingin membaca manga Indonesia. Di Mangaindo juga menyajikan pelbagai ciri baik. Contohnya, anda boleh membaca manga di luar talian dan dalam talian.

Bukan hanya itu, Mangaindo juga menyediakan pelbagai jenis carian berdasarkan pengarang, tajuk, artis, tahun, bahkan  genre. Malah, anda juga dapat menyimpan manga kegemaran anda di  perpustakaan yang  disediakan oleh Mangaindo.

4. Kiryuu lite

Kiryuu Lite

Nah, ini juga aplikasi untuk anda yang gemar membaca manga dalam bahasa Indonesia. Di Kiryuu lite, terdapat banyak kisah manga menarik untuk anda baca, dari genre fantasi, percintaan hingga aksi, semuanya ada di sini.

Sebagai tambahan kepada kisah manga yang lengkap, Kiryuu lite juga menyediakan ciri menarik, iaitu membaca di  luar talian. Dalam ciri ini, anda boleh memuat turun manga terlebih dahulu, kemudian anda boleh membaca manga di  luar talian. Ayuh, baca manga di Kiryuu lite!

5. Anime.co

anime.co

Sekiranya anda tidak terlalu gemar membaca manga, mungkin anda boleh mencuba aplikasi Anime.co ini. Dalam aplikasinya, Anime.co menyajikan kandungan anime yang cukup lengkap dan beragam. Di sini anda dapat menonton anime kegemaran anda, dari musim bunga, musim sejuk, musim gugur, hingga anime musim panas. Bukan itu sahaja, malah Anime.co juga menyajikan anime yang sedang  berlangsung.

Nah, selain mempunyai pelbagai pilihan anime, Anime.co juga selalu rajin untuk  kemas kini anime terkini  . Sebenarnya, jika ada anime yang tidak dapat dimainkan atau ada kesalahan, pengguna dapat langsung  melaporkan  anime tersebut dan ia akan segera diperbaiki oleh Anime.co. Cukup bagus,  bukan ? Yang paling penting ialah, semua anime di sini dilengkapi dengan sari kata dalam bahasa Indonesia!

Itulah perbincangan kesepuluh mengenai aplikasi Android untuk peminat anime manga. Anda sekarang tidak perlu bersusah payah mencari buku manga, cukup muat turun dan gunakan salah satu aplikasi di atas. Bagaimana, ada salah satu aplikasi yang ingin anda gunakan?