Berikut adalah 4 perbezaan utama antara Hard Case dan Soft Case

Selongsong adalah salah satu aksesori HP yang paling banyak digunakan. Alat ini berfungsi untuk melindungi HP dari sejumlah masalah yang dapat menyebabkan kerosakan pada perangkat, termasuk perlanggaran ketika jatuh dan benda tajam menggosok.

Sarung dibuat dari pelbagai bahan, seperti plastik, getah, aluminium, dan sebagainya. Setiap casing mempunyai keistimewaannya sendiri, yang dapat menunjukkan seberapa tinggi tingkat perlindungan yang dimilikinya.

Terdapat banyak jenis selongsong di pasaran. Walau bagaimanapun, selongsong biasanya boleh dibahagikan kepada dua bahagian utama, iaitu kes keras dan kes lembut. Apakah perbezaan antara kedua-dua kes ini? Seterusnya adalah perbincangan.

Perbezaan antara Hard Case dan Soft Case

Terdapat kira-kira lima perbezaan antara hard case dan soft case, mulai dari material atau material pembuatannya, ciri-ciri yang dimiliki, hingga harga jual.

1. Bahan

Kes Lembut

Bahan yang digunakan adalah pembezaan utama antara selongsong keras dan selongsong lembut. Sarung keras biasanya terdiri daripada bahan plastik padat, sementara selongsong lembut sering dibuat dari bahan fleksibel, seperti silikon atau termoplastik poliuretana (TPU).

Pada mulanya beberapa pengeluar menggunakan bahan plastik polikarbonat dan ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) untuk membuat sarung keras. Polikarbonat diketahui tahan terhadap peregangan dan lenturan, tahan suhu tinggi, ketelusan yang baik dan tidak beracun, dan tahan terhadap keadaan buruk, seperti cuaca sejuk atau panas.

Sementara itu, bahan ABS memiliki intensitas yang lebih rendah dan tidak tahan pada suhu tinggi, tetapi memiliki kelancaran yang baik, sehingga bahan tersebut akan mudah ternoda dan disembur. Oleh itu, sarung keras ABS memungkinkannya dihasilkan dalam pelbagai warna dan reka bentuk.

Nah, sekarang anda boleh membeli sarung keras dengan kombinasi plastik polikarbonat dan ABS. Hasilnya adalah produk yang mempunyai daya tahan yang sangat baik (dari kejutan dan benturan) dengan pelbagai reka bentuk paparan.

Lalu, apa kelebihan bahan TPU dan gel silika yang banyak digunakan pada selongsong lembut? Berikut adalah beberapa kelebihan TPU.

 • Mempunyai banyak tahap keganasan dengan mengubah nisbah komponen reaksi TPU. Hasilnya ialah pengeluar dapat membuat produk selongsong lembut dengan tahap kekerasan yang berbeza sambil mengekalkan keanjalan.
 • Bahan TPU mempunyai daya muat beban yang luar biasa, ketahanan hentaman, dan penyerapan kejutan.
 • Tahan terhadap suhu sejuk yang melampau kerana suhu peralihan kaca TPU yang agak rendah. Sarung lembut TPU masih dapat mengekalkan keanjalan, kelenturan, dan sifat fizikal lain pada suhu minus 35 darjah.
 • Bahan TPU mempunyai prestasi pemprosesan yang baik kerana dapat menggunakan kaedah pemprosesan bahan termoplastik biasa, seperti cetakan suntikan, penyemperitan, penggulungan, dan sebagainya.
 • Silika gel mempunyai ciri-ciri keanjalan yang baik, ketahanan aus, perlindungan persekitaran dan tahan terhadap suhu tinggi.

2. Tahap Perlindungan

Kes keras

Seperti disebutkan di atas, casing keras memiliki kemampuan untuk melindungi perangkat yang baik. Beberapa model casing keras dilengkapi dengan sejumlah ciri yang menjadikannya tahap perlindungan yang sangat tinggi (case hard grade tentera).

Casingnya yang keras mempunyai bentuk yang besar dan cukup tebal. Hasilnya adalah bentuk asli HP tidak dapat dirasakan ketika dipegang. Sekiranya anda ingin melakukan banyak aktiviti luar, sarung keras sesuai untuk anda gunakan untuk melindungi telefon bimbit anda dari sejumlah masalah yang mungkin timbul semasa perjalanan anda.

Sementara itu, sarung lembut tidak dilengkapi dengan tahap perlindungan yang tinggi. Walaupun bahan yang digunakan terlalu lembut, HP dapat dilepaskan dengan mudah apabila dijatuhkan. Sarung lembut sesuai digunakan setiap hari untuk melindungi badan HP dari calar dari benda tajam.

3. Reka bentuk

Reka bentuk selongsong lembut

Sebilangan sarung keras dengan spesifikasi tinggi biasanya mempunyai rekaan macho, jadi lebih sesuai digunakan oleh lelaki. Sebaliknya, beberapa model casing lembut direka lebih feminin sehingga sesuai untuk digunakan oleh pengguna wanita sahaja.

Pada masa ini kedua-dua kes keras dan kotak lembut dipasarkan dalam pelbagai warna dan paparan. Anda boleh memilih casing dengan gambar superhero, kartun dan sebagainya. Sebenarnya, tidak jarang ada pengguna yang lebih berminat membeli casing kerana rekaannya dan bukannya fungsinya.

4. Harga

Harga

Hard casing biasanya mempunyai harga jual yang lebih tinggi daripada soft casing. Sebenarnya anda harus menyiapkan ratusan ribu rupiah jika anda ingin membeli sarung keras dengan tahap perlindungan yang tinggi. Sebaliknya, anda boleh mendapatkan sarung lembut dengan harga hanya Rp 10 ribu.

Kelebihan dan kekurangan

Bekas telefon

Kedua-dua kes keras dan kes lembut mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh itu, anda mesti memilih kes yang sesuai dengan keperluan anda.

Sebagai contoh, jika anda suka pengembaraan di alam liar, anda boleh menggunakan sarung keras yang menawarkan perlindungan yang kuat terhadap kejutan dan hentaman. Sementara itu, untuk penggunaan sehari-hari, anda boleh menggunakan sarung lembut untuk melindungi badan (belakang telefon bimbit) dari benda tajam.

Walaupun terdapat pengecualian untuk setiap peraturan, berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan kes keras dan lembut yang perlu diketahui. Perlu difahami bahawa kelebihan dan kekurangan ini mungkin tidak berlaku untuk kes-kes tertentu.

Kelebihan Kes Keras

 • Mempunyai tahap perlindungan yang tinggi terhadap perlanggaran, gegaran, dan lain-lain. Sesuai digunakan oleh mereka yang sering melakukan aktiviti luar.
 • HP kelihatan kuat, dilindungi, dan kuat.
 • Menawarkan lebih banyak keselesaan ketika dipegang, jadi tidak mudah jatuh.

Kekurangan Kes Keras

 • Ukurannya cukup besar dan tebal, jadi sangat mempengaruhi penampilan dan berat HP.
 • Oleh kerana tidak fleksibel, kes keras agak sukar dikeluarkan. Sekiranya anda kerap melakukannya, badan HP boleh tergores.
 • Selalunya menjadi lebih sukar apabila menggunakan alat HP lain.

Kelebihan Soft Case

 • Menggunakan ruang yang lebih sedikit, jadi ia tidak terlalu mempengaruhi bentuk dan berat telefon bimbit.
 • Mudah ditanggalkan kerana lebih fleksibel. Selain itu, badan HP juga tetap selamat walaupun anda sering mencopot pemasangan pasangan.
 • Mudah menggunakan alat HP lain kerana bentuknya yang nipis.
 • Berkesan terhadap habuk dan mempunyai sentuhan yang baik di tangan.

Kekurangan Kes Lembut

 • Biasanya tidak menawarkan ketahanan terhadap kejutan atau perlindungan hentaman.
 • Mudah mengembang atau longgar apabila anda melakukan terlalu banyak pasang pasangan.
 • Sekiranya bahan yang digunakan terlalu lembut, HP dengan mudah akan keluar dari casing apabila jatuh.
 • Mudah kotor dan sukar mengeluarkan haba. Sarung lembut yang telah lama digunakan, warnanya akan berubah menjadi kuning dan gelap.

Nah, itu adalah perbincangan ringkas mengenai perbezaan utama antara kes keras dan kes lembut bersama dengan kelebihan dan kekurangan kedua-duanya. Harap diperhatikan bahawa selongsong HP yang dibuat oleh setiap pengeluar mempunyai kualiti yang berbeza. Semakin baik kualitinya, semakin mahal harganya dan semakin tinggi tahap perlindungannya.

Baca juga artikel mengenai selongsong lain, seperti jenis selongsong HP yang paling popular dan cadangan untuk jenama selongsong HP terbaik di pasaran.