5 Cara Menghilangkan Noda pada Kes HP dengan Mudah

Oleh kerana penggunaan jangka panjang, casing  HP anda boleh berubah warna atau menempel padanya. Itu bahkan tidak menolak kemungkinan setelah digunakan untuk sementara waktu sudah ada noda yang terpasang, baik itu di layar atau di casing telefon bimbit. Keberadaan noda pada badan telefon bimbit pasti akan menjadikannya tidak selesa ketika digunakan, seperti melekit atau berbau busuk.

Masalahnya sering berlaku dalam kehidupan seharian kita di mana intensiti penggunaan telefon bimbit sangat tinggi. Noda pada selongsong HP boleh datang dari tangan kita sendiri atau menempel pada objek lain. Ini boleh berlaku selepas makan dengan tangan atau selepas menulis (noda tinta).

Bolehkah noda dibersihkan? Sudah tentu. Anda boleh mencuba kaedah di bawah ini untuk menghilangkan noda pada selongsong telefon bimbit dan juga skrin. Tidak perlu mengeluarkan banyak wang kerana bahan yang diperlukan mesti ada di rumah anda. Apa caranya? Mari kita periksa!

5 Cara Menghilangkan Noda dalam Kes HP

1. Minyak Eucalyptus

Minyak kayu putih

Selain sering digunakan untuk melindungi kulit dari gigitan nyamuk, merawat gatal-gatal ringan, dan menghangatkan kita dari luar, minyak kayu putih yang juga dapat Anda gunakan untuk membersihkan noda pada tablet Hp casing . Walaupun tidak semua jenis noda dapat dihilangkan dengan kayu putih, tetapi perkara ini dapat menjadikan sarung telefon bimbit anda  kelihatan lebih anggun.

Noda ringan yang disebabkan oleh penggunaan harian, seperti sisa makanan yang terpasang, bekas pelekat, dan tanda tip dua yang tersekat secara tidak sengaja pada permukaan selongsong, masih boleh dikeluarkan oleh minyak kayu putih (ini juga berdasarkan pengalaman penulis). Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk menghilangkan noda pada selongsong telefon bimbit anda dengan kayu putih.

 • Sediakan minyak kayu putih. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh membelinya di kedai botol kecil. Harganya juga agak murah dan anda boleh menggunakannya berkali-kali. Atau, anda boleh membelinya di Bukalapak melalui pautan ini.
 • Sediakan tisu yang tidak mudah patah dan tidak berbulu. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh menggunakan kain microfiber atau sesuatu yang serupa dengan kain pembersih kaca mata. Sekiranya masih tidak ada, gunakan pakaian kotor anda untuk mencucinya dengan segera (lebih baik pakaian yang tidak berbulu, ya).
 • Kemudian, jatuhkan minyak kayu putih pada tisu atau kain dan segera lap pada permukaan selongsong dengan noda. Anda tidak perlu mengeluarkan casing dari telefon bimbit. Gosokkan dengan sedikit penekanan.
 • Sekiranya masih kurang, anda boleh memberikan beberapa tetes minyak kayu putih lagi supaya noda lebih mudah dihilangkan. Lakukan berulang kali sehingga noda pada sarung telefon bimbit  hilang. Biasanya, noda yang disebutkan di atas dapat diatasi dengan minyak kayu putih.
 • Sekiranya terasa bersih, sekarang anda menggunakan tisu atau kain lain untuk menyempurnakan pembersihan.
 • Sekiranya skrin telefon bimbit anda kelihatan berminyak, anda juga boleh mengelapnya secara langsung menggunakan tisu atau kain dengan satu tetes minyak kayu putih.
 • Selesai! Kini selongsong telefon bimbit anda  kelihatan lebih bersih dan ramping serta bebas noda.

2. Pembersih Tangan

Tangan S

Anda juga boleh menggunakan pembersih tangan untuk menghilangkan noda ringan pada selongsong HP. Selain bebas dari kuman, casing atau skrin telefon bimbit anda juga boleh kelihatan lebih bersih dan pastinya lebih harum (jika anda selesai makan menggunakan tangan anda dan memegang langsung telefon bimbit, maka membersihkan casing telefon bimbit  dengan cecair wangi ini dapat sangat membantu). Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti:

 • Sediakan tisu atau kain (sama seperti di atas).
 • Siapkan pembersih tangan (beli di kedai, harganya cukup murah, anda juga boleh menggunakannya untuk membersihkan tangan. Anda juga boleh membelinya di Bukalapak melalui pautan ini).
 • Berikan beberapa tetes pembersih tangan ke tisu atau kain.
 • Mula mengelap permukaan selubung  berwarna pada telefon bimbit. Beri sedikit penekanan sehingga noda yang mengering.
 • Lakukan beberapa kali sehingga noda pada casing telefon bimbit  hilang.
 • Sekiranya demikian, lap permukaan selongsong dengan tisu kering. Selain harum dan menyegarkan, kini selongsong telefon bimbit anda  bebas dari noda.

3. Ubat Gigi

Ubat Gigi

Ubat gigi yang kita gunakan setiap hari untuk membersihkan gigi dapat digunakan untuk menghilangkan noda pada selongsong telefon bimbit  . Selain noda ringan, ubat gigi dapat menghilangkan noda yang cukup kuat untuk menempel pada selongsong, seperti tinta. Anda juga boleh mencuba memutihkan selongsong kuning putih dengan ubat gigi. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Pertama sekali, sediakan sebarang ubat gigi. Sediakan juga kain, sikat gigi terpakai, dan kayu putih untuk menyelesaikannya pada akhir.
 • Tanggalkan selongsong telefon bimbit  , kemudian mulailah memberikan ubat gigi ke selongsong dan ratakan ke seluruh permukaan.
 • Selepas itu, anda boleh mula menggosoknya dengan lembut dengan berus gigi terpakai dan memberi sedikit penekanan pada bahagian selongsong yang paling bernoda. Anda juga boleh menggunakan kain untuk menggosoknya lebih sekata.
 • Sekiranya terasa cukup bersih, anda boleh membilas selongsong dengan air bersih. Lap kering menggunakan tisu lain.
 • Untuk sentuhan penamat, anda boleh menyempurnakannya dengan minyak kayu putih seperti cara pertama. Ini dilakukan supaya selongsong  HP kelihatan ramping.
 • Sebelum mengganti selongsong pada telefon bimbit, pastikan semuanya kering sehingga tidak ada air yang memasuki telefon bimbit. Sekiranya ada, lap juga skrin telefon bimbit menggunakan kain penamat terpakai.

Kaedah ini hanya dapat dijalankan untuk casing  hp yang dapat dibuka. Sekiranya telefon bimbit anda kalis air, anda boleh mencuba kaedah ini untuk menghilangkan noda pada selongsong atau badan belakang.  Anda juga boleh mencuba membersihkan penutup telefon bimbit yang diperbuat daripada plastik atau silikon yang telah menguning dengan cara ini.

4. Baking Soda

Serbuk penaik

Selain digunakan sebagai salah satu bahan untuk membuat makanan, baking soda juga dapat Anda gunakan untuk menghilangkan noda pada tablet Hp casing . Walaupun dalam beberapa petua, baking soda juga bergantung pada memutihkan gigi atau kulit ketiak hitam (maaf).

Bagaimana penggunaan baking soda untuk menghilangkan noda pada selongsong  HP? Langkahnya sangat serupa dengan nombor tiga. Hanya di sini anda harus mengubah baking soda menjadi pasta terlebih dahulu. Caranya ialah mencampurkan baking soda dengan air. Anda boleh melakukannya dalam bekas kecil. Setelah pasta baking soda selesai, anda boleh mengikuti kaedah nombor 3 untuk menghilangkan noda pada casing telefon bimbit anda  .

5. Cecair Pencuci Pinggan

Sabun Pinggan

Cecair atau sabun yang biasa kita gunakan untuk mencuci pinggan juga boleh digunakan untuk menghilangkan noda pada selongsong telefon bimbit  . Anda hanya mengeluarkan casing dari telefon bimbit, kemudian mulakan mencuci selongsong di sink. Berikan beberapa titis sabun pencuci pinggan dan gosok perlahan menggunakan berus gigi lama. Setelah terasa bersih, bilas dengan air dan segera keringkan selongsong menggunakan kain microfiber sehingga sisa-sisa air cepat terserap.

Itulah cara untuk menghilangkan noda pada selongsong  HP dengan mudah dan murah. Sekiranya noda sukar dibersihkan, cubalah melakukannya berkali-kali sehingga tidak muncul lagi. Ingat, ya, jika anda perlu untuk bilas dengan air, keluarkan telefon bimbit itu kes pertama  . Sekiranya anda ingin membersihkan skrin telefon bimbit dengan mudah, anda boleh membaca artikel ini Cara Membersihkan skrin telefon bimbit dengan mudah.