Inilah Jenis dan Fungsi Kabel HDMI yang Perlu Anda Ketahui!

HDMI atau High Definition Multimedia Interface adalah produk teknologi yang membolehkan anda memindahkan audio dan video definisi tinggi (tidak terkompresi atau tidak terkompresi) dari satu peranti ke peranti lain melalui satu kabel yang disebut kabel HDMI.

HDMI pertama kali dirancang pada bulan Disember 2002. Pada akhir tahun 2003, produk HDMI pengguna mula dihasilkan dan dipasarkan. Sehingga awal tahun 2015, peranti HDMI yang telah terjual mencapai lebih dari 4 bilion unit!

Untuk makluman, HDMI ditemui oleh tujuh pengeluar barangan elektronik terkemuka di dunia, iaitu Hitachi Maxell, Ltd., Sanyo Electric Co., Ltd., Koninklijke Philips NV, Silicon Image Inc., Sony Corporation, Technicolor SA, Toshiba Corporation.

Pada zaman moden ini, HDMI adalah salah satu kabel yang paling banyak digunakan di rumah. Kabel HDMI menghubungkan banyak peranti elektronik, seperti TV digital, pemain DVD, pemain BluRay, Xbox, PlayStation dan AppleTV dengan televisyen.

Selain menghubungkan banyak peranti AV (audiovisual) dari rumah, HDMI juga menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari komputer riba dan PC. Oleh itu, HDMI pada komputer riba dan PC telah menjadi standard untuk pasaran korporat dan komersial.

Kabel HDMI

Kabel HDMI Wireworld

Kabel HDMI adalah item yang mesti dimiliki untuk HDTV, sistem teater rumah , konsol permainan video, pemain Blu-ray, atau penerima . Kabel HDMI terdiri daripada empat pasang berpintal girded ditambah tujuh konduktor yang berasingan.

Tidak ada syarat panjang maksimum untuk kabel HDMI. Walau bagaimanapun, kabel HDMI yang terlalu panjang boleh menyebabkan pelemahan isyarat (bergantung pada kualiti pembinaan kabel dan bahan penyampaian). Oleh itu, panjang kabel HDMI pada amnya sukar melebihi 13 meter.

Kabel HDMI menawarkan keupayaan yang berbeza bergantung pada kelajuan pemindahan isyarat (lebar jalur) dan versi HDMI yang berkaitan dengannya. Berikut adalah beberapa jenis kabel HDMI yang terdapat di pasaran.

  • Kabel HDMI standard: Direka untuk resolusi siaran HDTV, kabel dan TV satelit umum (hingga 720p dan 1080i).
  • Kabel HDMI Automotif Standard: Mempunyai kemampuan yang sama dengan kabel HDMI standard, tetapi digunakan untuk menyambungkan pemain DVD mudah alih atau dalam kereta dan peranti lain ke paparan video dalam kereta.
  • Kabel HDMI berkelajuan tinggi: Direka untuk menangani resolusi video 1080p dan 4K (30Hz) dan memberikan sokongan untuk 3D dan Warna Dalam.
  • Kabel HDMI Automotif Berkelajuan Tinggi: Menyokong ciri yang sama seperti kabel HDMI Berkelajuan Tinggi, tetapi dioptimumkan untuk persekitaran automotif.
  • Kabel HDMI Berkelajuan Tinggi Premium: Direka untuk pemindahan video resolusi 4K / UltraHD yang boleh dipercayai, termasuk 4K / 60 Hz, HDR, dan julat warna yang diperluas.
  • Kabel HDMI Berkelajuan Tinggi: Meliputi semua keupayaan lain dengan sokongan tambahan untuk video 8K dengan HDR.
  • HDMI default dengan kabel Ethernet: Kabel HDMI Standard, High-Speed, Premium High-Speed, dan Ultra-High-Speed ​​yang menyokong Saluran Ethernet HDMI (HEC) tambahan.

Untuk makluman, HDMI dengan Ethernet membolehkan peranti yang disambungkan ke Ethernet berkongsi sambungan dengan komponen lain melalui kabel HDMI. Pada masa ini, terdapat sangat sedikit peranti yang menyokong HDMI dengan Ethernet. Pada masa akan datang jumlah peranti yang menyokong kabel HDMI jenis ini mungkin akan terus bertambah.

Penyambung HDMI

Penyambung HDMI

Bahagian lain dari kabel HDMI yang perlu difahami adalah penyambungnya. Terdapat lima jenis penyambung HDMI, tetapi tiga daripadanya lebih biasa digunakan.

1. Taip A / Standard

Ini adalah format penyambung HDMI yang paling biasa terdapat di banyak peralatan audiovisual, komputer riba, TV, konsol permainan, dan sebagainya.

Penyambung HDMI jenis 'plug' atau 'male' di bahagian luar mempunyai dimensi 13.9 mm × 4.45 mm, sementara penyambung 'wadah' (dalaman) atau 'perempuan' di bahagian dalamnya mempunyai dimensi 14 mm × 4.55 mm. Terdapat 19 pin, dengan lebar jalur untuk membawa semua mod SDTV, EDTV, HDTV, UHD, dan 4K.

2. Taip C / Mini HDMI

Ini adalah versi penyambung HDMI Jenis A yang lebih kecil yang ditujukan untuk peranti mudah alih, seperti kamera DSLR, camcorder dan tablet. Ukurannya 10,42 mm × 2,42 mm dengan konfigurasi 19-pin yang sama. Penyambung Jenis C mini boleh disambungkan ke penyambung Jenis A menggunakan kabel Jenis-A untuk Jenis C.

3. Taipkan D / Mikro HDMI

Yang ini adalah versi penyambung Jenis A dan Jenis C yang lebih kecil dan biasanya terdapat pada peranti padat dan mudah alih seperti telefon pintar. Ukuran penyambung Micro HDMI ialah 5.83 mm × 2.20 mm. Walaupun masih bergantung pada 19 pin standard Jenis A dan C, tetapi penugasan pin berbeza dari keduanya.

Fungsi kabel HDMI

Fungsi HDMI

Jelas bahawa fungsi utama kabel HDMI adalah sebagai media penghubung untuk menghantar data video dan data audio digital dari peranti sumber yang menyokong HDMI ke monitor komputer yang serasi, projektor video, televisyen digital, atau peranti audio digital. HDMI juga berfungsi sebagai pengganti digital untuk standard video analog, menjadikannya lebih berkesan dan efisien

Gambar di atas adalah contoh sekiranya kabel HDMI secara tidak langsung berfungsi sebagai media hiburan. Sekiranya dibincangkan dengan lebih terperinci, kabel HDMI ternyata mempunyai banyak faedah untuk kehidupan manusia moden. Kabel HDMI sangat akrab dengan sektor pendidikan, perdagangan, pejabat, dan sebagainya.

Petua Membeli Kabel HDMI

Petua Membeli

Kerana kabel HDMI terdapat dalam pelbagai jenis, anda harus memperhatikan beberapa perkara sebelum anda bersedia membelinya. Berikut adalah beberapa petua untuk membeli kabel HDMI dengan betul.

1. Laraskan Penyambung

Anda mesti membeli kabel HDMI dengan penyambung yang betul untuk peranti yang anda gunakan. Ketiga-tiga jenis penyambung HDMI yang dibincangkan di atas adalah jelas.

2. Panjang Kabel Standard

Kami mengesyorkan agar anda tidak membeli kabel HDMI yang terlalu panjang kerana terdapat had jarak transmisi HDMI. Sebaiknya gunakan kabel HDMI standard yang tidak lebih dari 10 meter. Pastikan juga panjangnya tidak terlalu pendek dengan keperluan anda.

Umumnya kabel yang memenuhi Piawaian Uji Pematuhan HDMI telah diuji untuk memberikan isyarat kekuatan tertentu kepada peranti elektronik HDMI berprestasi rendah. Walau bagaimanapun, reka bentuk dan pembinaan kabel, peranti elektronik dalam pemasangan, dan resolusi video yang anda hantar adalah faktor yang boleh mempengaruhi sejauh mana isyarat dapat dibawa.

Untuk kebanyakan aplikasi, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan penguat isyarat untuk kabel HDMI yang panjangnya lebih dari 10 meter.

3. Pilih yang Terbaik

Pilih kabel HDMI berkualiti terbaik, tetapi perhatikan juga harga jualan. Terdapat banyak pengeluar yang menghasilkan kabel HDMI. Anda boleh membaca artikel mengenai jenama kabel HDMI terbaik untuk mengetahui produk yang baik dan berkualiti.

Mana-mana kabel HDMI berkelajuan tinggi berkualiti tinggi mesti dapat membawa isyarat video 3D atau 4K. Oleh itu, jangan lupa memilih produk yang menyokong kedua-dua teknologi moden ini.

Nah, itu adalah perbincangan ringkas mengenai fungsi kabel HDMI dan jenis kabel dan penyambung HDMI. Sekali lagi, pastikan anda membeli kabel HDMI yang sesuai dengan peranti anda.