11 Perbezaan Antara LED dan LCD yang Perlu Anda Ketahui

Pada masa ini pasti ada banyak orang yang mengenali LED dan LCD. Mereka umumnya mengetahui dua istilah ini dari televisyen yang mereka ada: TV LED atau TV LCD. Lalu, apa itu LED dan LCD?

LED ( Light Emitting Diode ) dan LCD ( Liquid Crystal Display ) adalah dua jenis teknologi paparan yang paling popular sekarang ini. Terdapat banyak produk elektronik dengan paparan yang menggunakan panel LED dan LCD, termasuk televisyen, telefon pintar, komputer riba dan sebagainya.

LED adalah teknologi skrin yang lebih maju daripada LCD. Oleh itu, skrin LED mempunyai beberapa kelebihan yang tidak dimiliki oleh skrin LCD. Bagi mereka yang masih berbaring, kedua-dua istilah ini cukup membingungkan. Oleh itu, saya akan membincangkan beberapa perbezaan antara LED dan LCD di bawah.

1. Definisi

Apa

LED bermaksud Diod Pemancar Cahaya . LED adalah dn persimpangan pn (p untuk positif dan n untuk negatif) yang memancarkan cahaya ketika arus elektrik mengalir melaluinya ke arah depan. Bahan yang digunakan dalam LED menentukan warna cahaya yang dipancarkan, berdasarkan jurang pita di persimpangan pn.

Sementara itu, layar LCD ( Liquid Crystal Display ) didasarkan pada objek yang disebut cecair kristal yang mempunyai sifat cecair dan pepejal. Kristal cair mempunyai molekul berstruktur, tetapi mereka masih mengalir seperti cecair. LCD dibuat oleh kristal cecair sandwic dan elektrod telus antara dua penapis polarisasi.

Ringkasnya, LED adalah diod simpang pn yang dapat memancarkan pada masa ini mendapat arus bias ke hadapan ( bias ke hadapan ). Sementara LCD menggunakan filamen cecair yang diisi antara elektrod kaca untuk pelepasan cahaya.

2. Kontras

Kontras

Dikatakan bahawa skrin LED mempunyai kontras dan tahap hitam (tahap kecerahan di bahagian paling gelap (hitam) gambar visual atau tahap kecerahan di mana tidak ada cahaya yang dipancarkan dari layar, menghasilkan layar hitam murni) lebih baik daripada layar LCD.

Ini kerana kristal cair tidak dapat menghentikan 100% lampu latar dari lampu latar katod sejuk. Oleh itu, apabila skrin hitam dipaparkan di monitor, ia tidak sepenuhnya hitam. Walau bagaimanapun, skrin LED memaparkan skrin hitam dengan sempurna kerana tidak ada lampu latar sama sekali.

3. Ketepatan Warna

Ketepatan Warna

Paparan LED secara langsung ( langsung ) dan tepi ( tepi ) dan paparan LCD mempunyai ketepatan warna yang hampir sama. Walau bagaimanapun, paparan LED RGB (warna merah, hijau, dan biru yang digabungkan untuk menghasilkan lebih daripada 16 juta warna cahaya) mempunyai ketepatan warna yang lebih baik.

Untuk makluman, terdapat tiga jenis monitor LED yang tersedia berdasarkan cara dioda disusun di dalam monitor. Ketiga-tiganya adalah LED Langsung, LED Tepi, dan RGB LED. Monitor yang menggunakan skrin LED Edge dan Direct menggunakan dioda putih yang digunakan untuk menerangi panel LCD untuk menghasilkan kualiti gambar yang lebih baik.

4. Keperluan Kuasa

Keperluan kuasa

Produk elektronik yang menggunakan skrin LED menggunakan lebih banyak kuasa daripada LCD. Filamen yang digunakan dalam LCD terdiri daripada plasma, yang memerlukan lebih sedikit daya untuk pengaktifan.

Namun, harap diperhatikan bahawa penggunaan daya paparan komputer atau televisyen sangat bervariasi berdasarkan teknologi paparan yang digunakan, kualitas pengeluar dan bangunan, ukuran layar, paparan yang dipaparkan (gambar statis atau bergerak), kecerahan layar dan jika pengaturan hemat daya diaktifkan.

Paparan LED biasanya menawarkan mod penjimatan kuasa ( penjimatan kuasa ) yang terbaik, jadi anda masih dapat menjimatkan wang. Apabila anda membeli televisyen LED misalnya, pastikan untuk mengkalibrasi skrin dengan betul untuk mengurangkan penggunaan kuasa.

Juga, jangan lupa untuk mengaktifkan ciri penjimatan tenaga, tetapkan tahap kecerahan lebih rendah dan pastikan monitor masuk ke mod tidur setelah 5 atau 10 minit tidak aktif.

5. Harga

Harga

Produk televisyen yang menggunakan skrin LED umumnya mempunyai harga jualan yang lebih tinggi. Ini kerana teknologi paparan ini mempunyai sejumlah kelebihan berbanding LCD, termasuk dari segi kecekapan dan kualiti gambar yang dipaparkan. Selain itu, skrin LED juga membolehkan televisyen dibuat lebih nipis dan lebih ringan.

Sekiranya anggaran anda masih terhad dan hanya memerlukan televisyen untuk hiburan ringan, maka TV LCD adalah pilihan yang baik. Namun, jika anda memerlukan televisyen berkualiti untuk hiburan arus perdana, TV LED lebih digalakkan. Hanya dengan menyediakan dana yang lebih besar untuk dapat membeli TV LED impian anda.

6. Penggunaan Merkuri

Penggunaan Merkuri

Sebilangan daripada kita mungkin sudah mengetahui merkuri atau merkuri atau hidrargyrum. Unsur-unsur kimia dalam jadual berkala dengan simbol Hg dan nombor atom 80 sama dengan unsur-unsur yang berbahaya, baik bagi manusia dan alam sekitar. Itu benar kerana merkuri mempunyai sifat toksik atau toksik.

Merkuri cair pada suhu bilik dan warna keperakan adalah salah satu elemen yang digunakan untuk membuat skrin LCD (digunakan pada lampu katod dalam lampu latar LCD). Oleh itu, ada keadaan di mana skrin LCD boleh membahayakan manusia jika ia bersentuhan dengannya.

Merkuri tidak digunakan dalam skrin LED, menjadikannya lebih selamat digunakan dan mesra alam. Sekiranya anda seorang aktivis alam sekitar, anda mungkin lebih suka skrin LED daripada LCD. Jadi mana yang anda fikir lebih baik dan lebih baik dipilih?

7. Perbezaan Lain

Harga monitor LED

Berikut adalah perbezaan antara LED dan LCD lain:

  • Skrin LED mempunyai resolusi yang jauh lebih baik daripada LCD. Resolusi itu sendiri adalah jumlah piksel pada paparan layar. Semakin tinggi resolusi paparan, semakin baik kualiti paparannya.
  • LED mempunyai kawasan paparan yang kecil berbanding LCD. Ini kerana LED menggunakan diod simpang pn yang memaparkan cahaya hanya dalam satu arah, sementara LCD menyala ke semua arah.
  • LED menggunakan gallium arsenides (GaAs, sebatian gallium dan elemen arsenik) yang memancarkan cahaya ketika dipanaskan, sedangkan LCD menggunakan kristal cair yang diberi tenaga dan memberikan cahaya.
  • Waktu menukar atau menukar LED lebih sedikit berbanding LCD. Waktu beralih adalah masa aktif dan dinyahaktifkan paparan.
  • Arus terus (arus terus) mengurangkan jangka hayat LCD sementara LED tidak berpengaruh padanya.

Nah, itulah beberapa perbezaan antara LED dan LCD yang perlu diketahui. Mungkin ada perbezaan kecil yang tidak disebutkan di sini. Walau bagaimanapun, intinya telah dibincangkan di atas dan sekarang anda sudah mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan setiap teknologi skrin.

Sekiranya anda merancang untuk membeli produk LED atau LCD, anda harus mengetahui perbincangan yang menarik mengenai jenama TV LED yang bagus dan berkualiti, petua memilih monitor LED atau LCD terbaik untuk permainan PC, bagaimana cara membersihkan skrin TV LED dengan betul.